Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Βιομηχανία» με πλαστά έγγραφα υπηκοότητας στην Ευρώπη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Βιομηχανία» με πλαστά έγγραφα υπηκοότητας στην Ευρώπη

Οι υπηκοότητες ή και οι άδειες παραμονής απεριορίστου χρόνου σε ευρωπαϊκές χώρες συγκαταλέγονται παγκοσμίως στα έγγραφα που δύσκολα μπορεί να αποκτήσει κανείς και, παράλληλα, είναι τα πιο περιζήτητα.

Η υψηλή ζήτηση δημιούργησε τα τελευταία χρόνια μια παράνομη αγορά πλαστών εγγράφων, με τη βοήθεια δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι φυσικά επωφελούνται οικονομικά από αυτές τις συναλλαγές, μετέδιδε χθες η Deutsche Welle.

Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο αποκάλυψε ότι το πιο πρόσφατο περιστατικό τέτοιων συναλλαγών έλαβε χώρα στη Βουλγαρία, όπου συνελήφθησαν προσωρινά περίπου 25 δημόσιοι υπάλληλοι. Οι δημόσιοι λειτουργοί φέρεται ότι χορηγούσαν επί χρόνια παράνομα βουλγαρικά πιστοποιητικά καταγωγής σε πολίτες από την ΠΓΔΜ, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά αρκετών χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο ποιο το αποτέλεσμα που είχε αυτή η συναλλαγή;

Οποιος είχε στην κατοχή του ένα τέτοιο πιστοποιητικό μπορούσε βάσει νόμου να πάρει τη βουλγαρική υπηκοότητα. Υπεύθυνη για τη χορήγηση των πιστοποιητικών είναι η Υπηρεσία για Βούλγαρους του Εξωτερικού (SABA) και ο επικεφαλής της Πέταρ Χαραλαμπίεφ, που φέρεται ότι είναι ο εγκέφαλος του κυκλώματος, συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα.

Ωστόσο η Βουλγαρία δεν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία παρατηρούνται τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες, καθώς ανάλογα φαινόμενα καταγράφονται στη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Παράλληλα, υπάρχει ένα αντίστοιχο εντελώς νόμιμο εμπόριο στην Ε.Ε., αυτό της λεγόμενης «Golden Visa».

Σύμφωνα με αυτό, μπορούν μη Ευρωπαίοι πολίτες να αποκτήσουν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα ή μόνιμη άδεια παραμονής έναντι πληρωμής ή επενδύσεων ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Στην Ελλάδα το εν λόγω φαινόμενο παρατηρείται τελευταία με Τούρκους πολίτες, οι οποίοι επενδύουν σε ελληνικά ακίνητα. Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι σχεδόν τα μισά κράτη της Ε.Ε. πρόσφεραν ή προσφέρουν τις λεγόμενες «χρυσές βίζες».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ