Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κρίσιμη εβδομάδα για την έρευνα της τραγωδίας στο Μάτι.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κρίσιμη εβδομάδα για την έρευνα της τραγωδίας στο Μάτι.

Αγώνα δρόμου δίνει ο αντεισαγγελέας Εφετών και επί τέσσερα χρόνια προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος

προκειμένου να ολοκληρώσει την έρευνα για την ασύλληπτη τραγωδία στο Μάτι, και να προχωρήσει ο καταλογισμός των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, το ταχύτερο δυνατό.

Οι πρώτοι ύποπτοι

Το μεγάλο «στοίχημα» για τον εισαγγελικό λειτουργό είναι να περατωθεί η έρευνα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αφού το μόνο που απομένει είναι το πόρισμα του πραγματογνώμονα για να αρχίσουν να καλούνται οι πρώτοι ύποπτοι.

Η αλλαγή «σκυτάλης» στην ηγεσία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών με την ανάδειξη του νέου Προϊσταμένου Βαγγέλη Ιωαννίδη, θέτει πλέον ασφυκτικά χρονικά όρια στην έρευνα, καθώς ο κ. Ζαγοραίος θα κληθεί να αναλάβει από τον ερχόμενο μήνα τα νέα του καθήκοντα στο Εφετείο.

Τα στοιχεία της έρευνας

Μέσα σε ένα μόλις μήνα πάντως ο κ. Ζαγοραίος κατάφερε να να συγκεντρώσει σχεδόν στο σύνολό του το αποδεικτικό υλικό, στο οποίο περιλαμβάνονται εκτός από μαρτυρικές καταθέσεις, οπτικοακουστικό υλικό και καταγεγραμμένες συνομιλίες των αρμοδίων για το συντονισμό και την κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς.

Ο εισαγγελέας θα αρχίσει να καλεί με την ιδιότητα του υπόπτου τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού

Ένας τεράστιος όγκος εγγράφων, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για το πως κινήθηκαν από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης και για τις εντολές που είχαν πάρει, κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς, αλλά και στοιχεία από ΕΚΑΒ, νοσοκομεία, Τροχαία κλπ έχει συγκεντρωθεί και μελετάται από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό.

Πρόσωπα από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό, τους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, από την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια, πέρασαν από το εισαγγελικό γραφείο, κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας έρευνας, με μόνη διακοπή τις 4 ημέρες του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, δίνοντας καταθέσεις για όσα έγιναν, ή έπρεπε να γίνουν τις κρίσιμες ώρες. .

Ο εισαγγελέας ο οποίος συμμετείχε ο ίδιος σε αυτοψία στην περιοχή, αμέσως μόλις παραλάβει το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα θα αρχίσει να καλεί με την ιδιότητα του υπόπτου τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού για τα οποία προέκυψαν ενδείξεις πως δεν προχώρησαν στις ενέργειες που όφειλαν για να μη χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές.

Όπως φαίνεται πάντως, τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο κ. Ζαγοραίος είναι τέτοια που να επιτρέπουν τελικά την άσκηση ποινικών διώξεων κατά συγκεκριμένων προσώπων  τα οποία είχαν, σύμφωνα με το νόμο, κρίσιμο ρόλο στο συντονισμό και την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας για να αποτραπεί ο τραγικός απολογισμός των 99 νεκρών της τραγωδίας.

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

Ακόμη μία πτυχή της καταστροφής που στοίχισε ανθρώπινες ζωές αποκαλύπτεται, στις μηνύσεις των συγγενών των θυμάτων που κατατίθενται η μία μετά την άλλη, στην Εισαγγελία, αναζητώντας ποινικές ευθύνες για το χαμό των δικών τους ανθρώπων .

Στη μήνυση που κατέθεσε ο αδελφός τη 26χρονης κοπέλας η οποία ήταν το 99ο θύμα της πύρινης τραγωδίας, καταγγέλλει τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας που δεν της επέτρεψαν να μεταφερθεί για νοσηλεία στις ΗΠΑ, όπως ο ίδιος ζητούσε. . Ο αδελφός της 26χρονης, Ιωάννης Χαρδαλούπας ο οποίος έχασε επίσης και την 56χρονη μητέρα του από τη καταστροφική φωτιά,  στρέφεται κατά όσων ευθύνονται για τις τόσες ανθρώπινες ζωές που «έφυγαν» στις φλόγες και συγκεκριμένα κατά των:

  • Ιωάννη Καπάκη, πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Ρένας Δούρου, Περιφερειάρχη Αττικής,
  • Ηλία Ψινάκη, Δημάρχου Μαραθώνος Αττικής, 
  • Των υπευθύνων των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνος Αττικής, 
  • Των αρμοδίων Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, 
  • Των αρμοδίων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, ζητά να διωχθεί οποιοδήποτε άλλος συνυπεύθυνος και συνυπαίτιος για τα τραγικά συμβάντα από την πυρκαγιά της 23 και 24/7/2018 στην Ανατολική Αττική.

Στη μήνυση ωστόσο ο κ. Χαρδαλούπας περιγράφει και την προσπάθειά του να μεταφέρει την αδελφή του σε εξειδικευμένο κέντρο στις ΗΠΑ, χωρίς όμως αποτέλεσμα , λόγω της γραφειοκρατίας που εμπόδισε το ταξίδι αυτό το οποίο θα μπορούσε, όπως υποστηρίζει, ίσως και να σώσει την 26χρονη. Ο κ. Χαρδαλούπας αναφέρει στη μήνυσή του χαρακτηριστικά :

«Μετά το θάνατο της μητέρας μου, προσπάθησα να μεταφέρω την αδελφή μου στην Αμερική, για να εισαχθεί σε κάποιο ειδικότερο Νοσοκομείο. Λόγω, όμως, μεγάλης γραφειοκρατίας και ευθυνοφοβίας στη χώρα μας, δεν κατάφερα να εκδώσω νέα ταυτότητα και ούτε και διαβατήριο, διότι ήθελαν την ίδια, κάτι όμως που αδύνατο. Σημειώνουμε ότι όλοι οι Αστυνομικοί, για τη μεταφορά της αδελφής μου στις ΗΠΑ μου φέρθηκαν πολύ καλά, ενώ αντιθέτως συνάντησα πολλά προβλήματα για την αποστολή των φωτογραφιών με τα τραύματα της αδελφής μου σε Νοσοκομείο των ΗΠΑ. Είχαν καεί όλα τα έγγραφα της με τα στοιχεία της (ταυτότητα, διαβατήριο, κ.λπ.) και δεν μπορούσα να εκδώσω νέα ταυτότητα. Μου ζητούσαν πληρεξούσιο (!), αλλά και αυτό δεν μπορούσε να γίνει, διότι ήταν σε καταστολή. Δεν πρόλαβα, δυστυχώς, να ολοκληρώσω τη διαδικασία δικαστικής συμπαράστασης, διότι την 11η Σεπτεμβρίου απεβίωσε και η αδελφή μου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ