Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η Energa-Hellas Power να επιστρέψει σε Δημόσιο και Δήμους 88 εκατ. ευρώ!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Energa-Hellas Power να επιστρέψει σε Δημόσιο και Δήμους 88 εκατ. ευρώ!

Το “γόρδιο δεσμό” της επιστροφής εκατομμυρίων ευρώ που παραμένουν “παγωμένα” σε ελβετικούς λογαριασμούς, επιχειρεί να λύσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Με την απόφαση του στην πολύκροτη δίκη των εμπλεκομένων στο αποκαλούμενο σκάνδαλο των παρόχων ηλεκτρική ενέργειας Energa-Hellas Power, οι δικαστές αποφάσισαν την επιστροφή 120.910.680 ευρώ, τα οποία, κατά τη δικαστική απόφαση, είναι “κλεμμένα” από τα δημόσια ταμεία.

120.910.680 € είναι -εδώ και 5 χρόνια- δεσμευμένα

Παρά τις ρητές δηλώσεις των κατηγορουμένων ότι επιστρέφουν τα χρήματα εκεί όπου έπρεπε να τα είχαν αποδώσει εξαρχής, το ποσό αυτό παραμένει για πέντε χρόνια δεσμευμένο σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο εταιρειών.

Τη νύχτα της 7ης Μαρτίου του 2017, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ομόφωνα  αποφάσισε να αποδεσμευτούν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τα 120.910.680 εκ ευρώ και να μεταφερθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το δικαστήριο διέταξε να αποδοθούν συνολικά 88.011.303 ευρώ ως εξής:

  • 52. 206. 263 ευρώ στο Δημόσιο. Τα χρήματα αποτελούν στο σύνολό τους το ποσό από το πρώτο χαράτσι στα ακίνητα (ΕΤΗΔΕ), το οποίο εισέπραξαν οι δύο εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά ουδέποτε απέδωσαν τον ειδικό φόρο στο Δημόσιο.
  • 5.992.040 ευρώ στο Δημόσιο. Το ποσό αποτελεί τη ζημία και τα πολλαπλά τέλη από τη λαθρεμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.
  • 29.813.000 ευρώ θα αποδοθούν σε 270 Δήμους (ανάλογα με τις απαιτήσεις τους) για δημοτικά τέλη που εισπράχθηκαν από τους πληρωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά υπεξαιρέθηκαν από τις δύο εταιρείες.

Παράλληλα, οι δικαστές αποφάσισαν να παραμείνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό, περίπου 33 εκατομμυρίων, για να υπάρξει μερική αποζημίωση των  ΑΔΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ, όταν  υπάρξουν οι σχετικές πράξεις καταλογισμού.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους, μόλις καθαρογραφεί το διατακτικό της απόφασης, το Ελληνικό Δημόσιο και οι  Δήμοι μπορούν να εισπράξουν τα ποσά που τους επιδικάστηκαν.

Η ετυμηγορία για τους 19 κατηγορουμένους

Αρχές Φεβρουαρίου, μετά από μία πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε ανακοινώσει την ετυμηγορία για τους 19 κατηγορουμένους της υπόθεσης: 11 ένοχοι για –κατά περίπτωση- υπεξαίρεση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπορία καυσίμων, 8 αθώοι. Οι 3 από τους 11 οδηγήθηκαν στη φυλακή για να εκτίσουν την ποινή τους. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

Ο άλλοτε επικεφαλής της Energa Αρης Φλώρος καταδικάστηκε με τη μεγαλύτερη ποινή –κάθειρξη 21 ετών αν και «γλίτωσε» τα ισόβια λόγω ελαφρυντικών- και οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς οι δικαστές δεν του έδωσαν ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του. Την απόδρασή της (είχε σπάσει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι επιτήρησης) «πλήρωσε» η πρώην γραμματέως του Φλώρου, Μαρία Σκλαβάκη, η οποία αν και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών, δεν «κέρδισε» αναστολή στην έφεση. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και για τον σύζυγό της Πέτρο Νικολοθανάση, ο οποίος παρέμενε φυγόδικος και συνελήφθη λίγους μήνες πριν από την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Πρωταγωνιστής

Η απόφαση για τα «φέσια» των 256 εκατομμυρίων που –κατά την πρωτόδικη καταδίκη- έβαλαν στο Δημόσιο οι εταιρείες Energa και Hellas Power, επιφύλαξε διαφορετική ποινική μεταχείριση στον δεύτερο –κατά το παραπεμπτικό βούλευμα- πρωταγωνιστή της υπόθεσης. Τον επικεφαλής της Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων, με την αρχική κατηγορία της υπεξαίρεσης να μετατρέπεται σε απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση. Εκείνος έμεινε εκτός φυλακής, με αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του μέχρι το εφετείο του.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο εισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης άσκησε έφεση ζητώντας πιο βαριές ποινές, με καταδίκες χωρίς ελαφρυντικά και για τους 11 κατηγορουμένους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ