Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Και άλλος “καθηγητής” στην Καβάλα έδινε βαθμούς και πτυχιακές (σε στικάκι) από 40 έως 300€!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Και άλλος “καθηγητής” στην Καβάλα έδινε βαθμούς και πτυχιακές (σε στικάκι) από 40 έως 300€!

Μάλλον τυχαίο πρέπει να θεωρηθεί ότι στην περιοχή της Μακεδονίας εκτός από την τωρινή περίπτωση του καθηγητή των ΤΕΙ Σερρών που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για δωροληψία και εκβιασμό και οι συνεργοί του ιδιοκτήτες φροντιστηρίων για άμεση συνέργεια σε δωροληψία, έχει δει το φως της δημοσιότητας και άλλη παρόμοια περίπτωση από το ΤΕΙ Καβάλας.

Στην περίπτωση των Σερρών, ο καθηγητής «έκοβε» φοιτητές του και στη συνέχεια τους προέτρεπε να κάνουν μαθήματα στο φροντιστήριο των συγκατηγορουμένων του, ενώ λάμβανε και «φακελάκια» από τους σπουδαστές για να τους περάσει, αλλά ζητούσε και ερωτικά ανταλλάγματα από φοιτήτριές του, για να τους βάλει καλό βαθμό.

Στο ΤΕΙ Καβάλας καθηγητής που είχε καθιερώσει άτυπο τιμοκατάλογο από 40 έως 280 ευρώ προκειμένου να καταθέτουν οι φοιτητές στο τραπεζικό του λογαριασμό (έπαιρνε και μετρητά) τα αναγκαία ποσά για να τους περνάει στο μάθημα του και για να τους δίνει πτυχιακή εργασία, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούσε μέσα στην αίθουσα σκληρές σεξιστικές εκφράσεις προς τις φοιτήτριες, αλλά πλαστογράφησε και την υπογραφή συναδέλφου για να περάσει το μάθημα φοιτητής.

Απολύθηκε με ομόφωνη απόφαση

Τελικά ο δεύτερος αυτός καθηγητής απολύθηκε με ομόφωνη απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου για διαγωγή που «απάδει στην αξιοπρέπεια εκπαιδευτικού λειτουργού ανωτάτου Ιδρύματος». Μετά την απόλυσή του ο καθηγητής προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφασης της απόλυσής του.

Σύμφωνα με την δικογραφία, για να περάσουν το μάθημά του ή για να βάλει προβιβάσιμο βαθμό ή για να δώσει τα SOS θέματα, δεχόταν χρηματικά ποσά από τους φοιτητές, από 40 έως 280 ευρώ, ανάλογα με το μάθημα και την οικονομική κατάσταση του φοιτητή. Φυσικά ανάλογα με το χρηματικό ποσό ήταν και ο βαθμός που ελάμβαναν οι φοιτητές. Μάλιστα σε ορισμένους έδινε και τον τραπεζικό λογαριασμό του (με IBAN) για να καταθέτουν τα χρήματα, ακόμη και ηλεκτρονικά.

Πτυχιακές κατά… παραγγελία με ευτελές αντίτιμο!

Παράλληλα, χρήματα ελάμβανε από τους φοιτητές (200 με 300 ευρώ) για να τους δίνει έτοιμες πτυχιακές εργασίες τις οποίες  την ημέρα εξέτασης του μαθήματος θα την παρέδιδαν ως δική τους εργασία. Σύμφωνα με μια από τις μαρτυρίες, όταν δύο φοιτητές πήγαν στο γραφείο του για να του ζητήσουν να τους αναθέσει θέμα για πτυχιακή εργασία, ο καθηγητής τους είπε ότι μπορεί να τους δώσει έτοιμη πτυχιακή εργασία εάν του έδιναν από 225 ευρώ ο καθένας. Οι φοιτητές το δέχθηκαν και του έδωσαν 450 ευρώ. Εκείνος, τους έδωσε ηλεκτρονικά σε στικάκι (USB) τις εργασίες. Όμως, δεν δίσταζε να γράφει τις λύσεις των θεμάτων σε μια κόλλα χαρτί και να τις δίνει μέσα στην αίθουσα των εξετάσεων στο φοιτητή που είχε συνεργασία ή να γράφει ο ίδιος τις λύσεις πάνω στην κόλλα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα χρήματα για τις πτυχιακές εργασίες τα έδινε σε μια συνεργάτιδα του, η οποία δεν είχε θεωρήσει φορολογικά στοιχεία.

Και σεξιστικά σχόλια

Δεν έλειπαν και οι σεξιστικές εκφράσεις προς τις φοιτήτριες μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Με αφορμή τα σκουλαρίκια που φορούσαν ορισμένες φοιτήτριες, είπε ότι οι γυναίκες φοράνε παντού σκουλαρίκια ακόμα και στα γεννητικά όργανα τους και αναρωτήθηκε ποία θα ήταν οι αίσθηση κάποιου εάν έβαζε την γλώσσα του. Επίσης, όταν φοιτήτρια τον επισκέφτηκε στο γραφείο του για να πληροφορηθεί τη βαθμολογία της, την ώρα που πήγε να φύγει και έβαλε το χέρι της στο χερούλι της πόρτας, ο καθηγητής έβαλε και αυτός το χέρι του επάνω και δεν την άφηνε να την ανοίξει.

Παράλληλα, έκανε την κίνηση να την φιλήσει στο στόμα, αλλά εκείνη γύρισε το κεφάλι της από την άλλη πλευρά. Η απάντηση του καθηγητή στην αντίδραση της φοιτήτριας ήταν ότι δεν πρέπει να φοβάται, ούτε να ντρέπεται και να το βλέπει σαν πατέρα της. Μετά από αυτό επιχείρησε να τη φιλήσει στο λαιμό, αλλά εκείνη οπισθοχώρησε και  λέγοντας του ότι έξω είναι ένας συμφοιτητής της, έβαλε τα κλάματα και έφυγε τρέχοντας. Από φοιτήτρια ζήτησε να του δώσει προσωπικές φωτογραφίες της, ενώ άλλη την πλησίασε και μύριζε τα μαλλιά της.

Τέλος, το πειθαρχικό συμβούλιο δέχθηκε ότι ελάμβανε χρήματα από φοιτητές, χρησιμοποιούσε σεξιστικές εκφράσεις, απείλησε φοιτήτριες και έγραφε τις λύσεις μαθημάτων πάνω στις κόλλες των φοιτητών. Πάντως, το πειθαρχικό συμβούλιο, δεν δέχθηκε την σε βάρος του κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτήτριας και την παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων μέσα στο ΤΕΙ επ΄ αμοιβή (50 ευρώ την ώρα).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ