Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Κινέζοι χάκερς «έσπασαν» ευαίσθητα μηνύματα Ευρωπαίων διπλωματών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κινέζοι χάκερς «έσπασαν» ευαίσθητα μηνύματα Ευρωπαίων διπλωματών

Κινέζοι χάκερ διάβαζαν ευαίσθητες ευρωπαϊκές διπλωματικές επικοινωνίες στο διαδίκτυο κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με αμερικανική εταιρία κυβερνοασφάλειας, γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EUobserver. «Ο κόσμος κάνει λόγο για εξειδικευμένους χάκερ, αλλά δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα τόσο εξειδικευμένο σε όλη αυτήν την ιστορία» δήλωσε στους «New York Times» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Area 1, Ορεν Φάλκοβιτς (φωτό).

«Με εμπειρία δέκα και άνω ετών στην αντιμετώπιση των κινεζικών κυβερνοεπιχειρήσεων και εκτεταμένων τεχνικών αναλύσεων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η εκστρατεία συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση» πρόσθεσε o Μπλέικ Νταρτς, ειδικός της Area 1.

Οι χάκερ κατάφεραν να ανοίξουν την… Κερκόπορτα, στέλνοντας σε διπλωμάτες στην Κύπρο ηλεκτρονικά μηνύματα που εγκαθιστούσαν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές τους. Ετσι, αποκτούσαν πρόσβαση στους κωδικούς ασφαλείας των διπλωματών στο ευρωπαϊκό εσωτερικό διπλωματικό δίκτυο επικοινωνίας -Coreu, κατά συνέπεια μπορούσαν να διαβάσουν τις επικοινωνίες που αντάλλασσαν τα 28 κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με την Area 1 και παρά την έντονη φημολογία, οι Κινέζοι μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση μόνο σε έγγραφα περιορισμένης χρήσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές σχετικές διατάξεις, η διαρροή τέτοιων εγγράφων μπορεί να «ζημιώσει» τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Ενδέχεται να «επηρεάσει αρνητικά» τις διπλωματικές σχέσεις, να «θέσει σε κίνδυνο» άτομα, ή να «διευκολύνει» έγκλημα και «παράτυπο κέρδος», γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ