Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στη φυλακή πρώην «αφεντικό» του ΔΝΤ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στη φυλακή πρώην «αφεντικό» του ΔΝΤ

Την πόρτα της φυλακής του Σότο ντελ Ρεάλ (κοντά στη Μαδρίτη) πέρασε χθες ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και πρώην υπουργός της κυβέρνησης Αθνάρ, Ροντρίγκο Ράτο αφού πρώτα ζήτησε «συγγνώμη από τους Ισπανούς»

Ο Ροντρίγκο Ράτο χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ «σύμβολο διαφθοράς» διότι την εποχή που ήταν τραπεζίτης (2010-2012) κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση από την τράπεζα Bankia. Ήταν με το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ισπανίας και αυτό διότι μια σειρά επενδυτών παροτρύνθηκαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε «τοξικά» τραπεζικά προϊόντα και πολλοί μικρομέτοχοι ζημιώθηκαν ύστερα από την καταστροφική είσοδο στο χρηματιστήριο της Bankia το 2011.

“Μαύρο” σύστημα τραπεζικών καρτών

Εκτός αυτού ο Ράτο διατήρησε στην τράπεζα, της οποίας προήδρευε, ένα «μαύρο σύστημα τραπεζικών καρτών» με τις οποίες διάφορα στελέχη ρύθμιζαν προσωπικά έξοδα χωρίς να αιτιολογούν ή να δηλώνουν τίποτα στην εφορία, ενώ η Ισπανία υπάχθηκε σε μια οδυνηρή θεραπεία λιτότητας.

Ήταν πρώην κορυφαίο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος (δεξιά), υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της συντηρητικής κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ από το 1996 έως το 2004 πριν γίνει διευθυντής του ΔΝΤ έως το 2007.

Η δικαιοσύνη έκρινε ότι η εισαγωγή της Bankia στο χρηματιστήριο ήταν δόλια και έτσι ο Ράτο θα δικαστεί από τις 26 Νοεμβρίου για απάτη μαζί με δεκάδες άλλους κατηγορούμενους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ