Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Διεκόπη για τις 9 Οκτωβρίου η δίκη των «ληστών των χρηματοκιβωτίων»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διεκόπη για τις 9 Οκτωβρίου η δίκη των «ληστών των χρηματοκιβωτίων»

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται σήμερα οι αποκαλούμενοι και «ληστές χρηματοκιβωτίων» που είχαν ρημάξει μέσα σε διάστημα λίγων μηνών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 που η σπείρα εξαρθρώθηκε, μεγάλες εταιρείες της Αττικής και της Βοιωτίας .

Ανάμεσα στους στόχους τους  ήταν τα «ΚΤΗΜΑΤΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ», η  ESTEE LAUDER, η NOYNOY-FRIESLANDCAMPINA, η «NIVEA», η «ΟΛΥΜΠΟΣ» αλλά και το «ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Συνολικά 20 άτομα έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για  πάνω από 140 πράξεις,.

Οι στόχοι, ο τρόπος δράσης και η κάρτα sim που τους αποκάλυψε.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι μεταξύ άλλων  για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Πρόκειται για αδικήματα τα οποία  σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα που αποκαλύπτει σήμερα το dikastiko.gr  τελέστηκαν με «ιδιαίτερη σκληρότητα». Χαρακτηρισμός  που επισύρει ακόμη και την ποινή των ισοβίων.

Το ορμητήριο, τα κοντέινερ και οι «καβάτζες»

Ο εισαγγελέας εφετών στην κλήση του προς του κατηγορούμενους  περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια  το modus operandi  της σπείρας. Συγκεκριμένα αναφέρει πως:

«Η εγκληματική οργάνωση είχε διαρκή δράση, ακολουθούσε κανόνες ιεραρχίας και τα μέλη ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, κατοπτεύοντες),  είχαν σχεδόν καθημερινή επαφή  μεταξύ τους συνδεόμενοι με φιλικές ή συγγενικές σχέσεις, ενώ αρκετές φορές είχαν συλληφθεί ή ελεγχθεί από την αστυνομία μαζί…Για τη δράση τους χρησιμοποιούσαν ως  ορμητήριο την περιοχή των Αχαρνών και  συγκεκριμένα τον οικισμό του Στρατοπέδου Καποτά, όπου συγκεντρώνονταν πριν αλλά και μετά από κάθε τους πράξη. Εντός του στρατοπέδου υπήρχαν κοντέϊνερ που χρησιμοποιούσαν ως «καβάτζες» της ομάδας, αφού σε αυτές απέκρυπταν μέσα τέλεσης των αξιόποινων πράξεων και κλοπιμαία. Ελάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης  καθώς κατά τη διάπραξη των ληστειών και κλοπών, κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες  full face , μαντίλια και κουκούλες των μπουφάν τους, ενώ φορούσαν γάντια και μακρυμάνικες μπλούζες  ή μπουφάν ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να μην αφήνουν τα ίχνη τους στα σημεία διάπραξης των αξιόποινων πράξεων …Οι ώρες που επέλεγαν να δράσουν ήταν κυρίως οι πρώτες πρωινές, συνήθως από την 02.00 έως την 05.00 ώρα. Σε περίπτωση  που η εταιρεία φυλάσσονταν ή έβρισκαν εργαζόμενους εντός αυτής, τους ακινητοποιούσαν, επιδεικνύοντας αρκετές φορές ιδιαίτερη σκληρότητα δένοντάς τους και κτυπώντας τους χωρίς λόγο και χωρίς αυτοί  να τους αντισταθούν…».

Το «ξήλωμα» της οργάνωσης

Το «κουβάρι»  για την αποκάλυψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης άρχισε να ξετυλίγεται κατά τη διάπραξη της ληστείας στην εταιρεία «Όλυμπος» στις 17-1-2017, όταν οι αστυνομία βρήκε  τηλεφωνική συσκευή, με κάρτα sim, που έπεσε από τους δράστες.

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για αυτή την τηλεφωνική σύνδεση και στη συνέχεια επαφών αυτής, προέκυψε η πλειονότητα των επιχειρησιακών συνδέσεων που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων. Από το σύνολο των  άρσεων απορρήτου, κατά το χρονικό διάστημα από 15-7-2016 μέχρι και την σύλληψή τους τον Μάιο του 2017, φαίνεται ότι είχαν στη διάθεσή τους  65 επιχειρησιακές τηλεφωνικές συνδέσεις.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 9 Οκτωβρίου όπου και θα συνεχιστεί η δίκη

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ