Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεχίζει να ιερουργεί ο Ιάκωβος Γιοσάκης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνεχίζει να ιερουργεί ο Ιάκωβος Γιοσάκης

Ο αρχιμανδρίτης που εμπλέκεται σε υποθέσεις παραδικαστικών κυκλωμάτων, με μία καταδίκη στην «πλάτη» του και το όνομά του να περιλαμβάνεται σε δύο ακόμη ποινικές δικογραφίες, παραμένει «ακούνητος» στη θέση του.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι  «δείχνουν» τον οικείο μητροπολίτη  ως μόνο αρμόδιο για την απομάκρυνσή του. Αν κατά τύχη βρεθεί κάποιος στον ιερό ναό του Αγ.Γεωργίου στο Καματερό είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί ενώπιος ενωπίον με ένα πρόσωπο που ειδικά στο παρελθόν απασχόλησε ουκ ολίγες φορές την επικαιρότητα: τον Ιάκωβο Γιοσάκη.

Εις πείσμα των δικαστικών του εκκρεμοτήτων δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία από την Εκκλησία εναντίον του!

Τον  αρχιμανδρίτη, που το όνομά του έχει εμπλακεί στις μεγάλες υποθέσεις παραδικαστικών κυκλωμάτων  οι οποίες έχουν απασχολήσει τη δικαιοσύνη  τα τελευταία χρόνια.

Την ενδεχόμενη έκπληξη ακολουθεί ένα εύλογο ερώτημα: πώς γίνεται να συνεχίζει τα ιερατικά του καθήκοντα ενώ έχει  ήδη μία καταδίκη  και την περίοδο αυτή κάθεται στο εδώλιο για  δύο ακόμη υποθέσεις κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος;Η  απάντηση που δίδεται από εκκλησιαστικούς κύκλους είναι αφοπλιστική:  

Παρόλες τις δικαστικές του εκκρεμότητες δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία από την Εκκλησία για την απομάκρυνσή του. Σύμφωνα με τους ίδιους  κύκλους ο μόνος που έχει τη δικαιοδοσία να τον παραπέμψει στα εκκλησιαστικά δικαστήρια και να τον θέσει   σε παύση,  είναι ο  Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών, Πετρουπόλεως όπου ανήκει  το Καματερό. 

Ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λένε,  δεν έχει δικαιοδοσία επί του θέματος.Και για ποιο λόγο θα μπορούσε να απομακρυνθεί;  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αν και η καταδίκη  των 14 μηνών που έχει  «εισπράξει» μέχρις στιγμής είναι για πλημμέλημα  ενώ  οι άλλες δύο υποθέσεις  που εμπλέκεται  βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της εκδίκασης, ο λόγος θα μπορούσε να είναι- όπως και προβλέπεται- το ότι με όλα αυτά που του αποδίδονται μέχρι στιγμής  «έχει χαθεί η έξωθεν καλή μαρτυρία».

Οι εμπλοκές

Ο Ιάκωβος Γιοσάκης καταδικάστηκε το 2010 από  το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 9 ετών και 11 μηνών  καθώς κρίθηκε ένοχος για μία πράξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και  για επτά πράξεις ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Ομόφωνα αθωώθηκε για επιμέρους πράξεις. «Είναι γελοία τα κακουργήματα για τα οποία κηρύχθηκα ένοχος γιατί αφορούν απλή ψυχική συνδρομή και άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα του ευτελούς ποσού των 3.000 ευρώ. Ευελπιστώ ότι στο Εφετείο θα καταπέσουν και αυτές οι κατηγορίες», δήλωσε τότε ο  αρχιμανδρίτης μετά την εκφώνηση της απόφασης.

Όντως,  δύο χρόνια αργότερα  το  Εφετείο  τον έριξε «στα μαλακά» σε σχέση με το πρωτόδικο δικαστήριο. Καταδικάστηκε για ένα μόνο πλημμέλημα, αυτό της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος, και η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν σαφώς μικρότερη από την πρωτόδικη:  φυλάκιση  14 μηνών με αναστολή .Λίγο μετά όμως το όνομά του εμπλέκεται    σε μία ακόμη μεγάλη  ανάλογη υπόθεση.

Το αποκαλούμενο «παραδικαστικό νο 2».

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα , 104 άτομα, ανάμεσα στους οποίους  εκτός από τον Ιάκωβο Γιοσάκη,  δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φοροτεχνικοί, επιχειρηματίες , οι οποίοι φέρονται ως  μέλη  κυκλώματος, να  υφάρπαζαν παρανόμως διάφορα ακίνητα μεγάλης αξίας ή  να υπόσχονταν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι μεταξύ άλλων  συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, πλαστογραφίες.Η συγκεκριμένη υπόθεση εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η δεύτερη δικογραφία  που εμπλέκεται ως κατηγορούμενος ο αρχιμανδρίτης και η οποία επίσης εκδικάζεται αυτή την περίοδο, αφορά δωροδοκία δικαστή .

Τα αδικήματα που του αποδίδονται είναι εκτός της άμεσης  συνέργεια στο έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του δικαστικού λειτουργού,  αυτά της εκβίασης κατ΄επάγγελμα και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ο ίδιος πάντως σε όλες τις περιπτώσεις έχει αρνηθεί όσα του αποδίδονται 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ