Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Έδεσαν» με κασέτες τον προστατευόμενο μάρτυρα της Novartis  

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Έδεσαν» με κασέτες τον προστατευόμενο μάρτυρα της Novartis  

Δυο παράλληλες έρευνες με –εκτιμώμενη- κατάληξη λίγο πριν τα Χριστούγεννα τρέχουν σε Ελλάδα και Αμερική για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis και τις καταγγελόμενες  δωροδοκίες και παράνομες πληρωμές προκειμένου να επιτύχει αύξηση της θέσης της στην αγορά.

Η αποκάλυψη – από το dikastiko.gr- της φωτογραφίας του προστατευόμενου μάρτυρα  ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης, ο οποίος έδινε συνέντευξη στο κρατικό κανάλι της Ελβετίας που γυρίζει ντοκιμαντέρ για την υπόθεση, έδωσε την πλήρη διάσταση του τρόπου και των μεθόδων τις οποίες χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί μετά τα Χριστούγεννα

Όπως εκτιμούν νομικοί παράγοντες δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ (δίνοντας την άδεια δηλαδή για να γυριστεί) από το κρατικό κανάλι της χώρας στην οποία έχει την έδρα της η μεγάλη εταιρία, οι Αμερικανοί έχουν δεσμεύσει με οπτικοακουστικό υλικό τον προστατευόμενο μάρτυρα για όσα έχει πει σε ιδιωτικές καταθέσεις. Η δέσμευση δε αυτή είναι πλέον δημόσια και το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί μετά το τέλος της αμερικανικής έρευνας (Υπουργείο Δικαιοσύνης και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) , μετά τα Χριστούγεννα.

Πάνω από 4.200 γιατροί ερευνώνται από την Εισαγγελία

Η φωτογραφία πάντως έκανε το γύρο των ΜΜΕ καθώς απεικονίζεται ο μάρτυρας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ουάσιγκτον , φορώντας ράσο με κουκούλα καθολικού καλόγερου και μια άσπρη μάσκα.  Απέναντί του βρίσκεται μια δημοσιογράφος του RSI ενός από τα κρατικά ελβετικά κανάλια το οποίο γυρίζει το  ντοκιμαντέρ για την υπόθεση  καθώς και η ομάδα του Έλληνα δικηγόρου Παύλου Σαράκη που συνδράμει νομικά τους μάρτυρες. Να σημειωθεί πάντως πως η Αμερικανική έρευνα αφορά μόνο τις πρακτικές της εταιρίας και σε καμία περίπτωση τυχόν χρηματισμούς Ελλήνων πολιτικών.

Η ελληνική έρευνα  

Την ίδια στιγμή οι Έλληνες εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, ανεβάζουν στροφές στην υπό έρευνα υπόθεση καθώς ως γνωστόν διερευνούν τυχόν εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων, πολλών υπηρεσιακών παραγόντων, συνεργατών υπουργών κλπ καθώς και περίπου 4.200 γιατρών που εισέπρατταν χρήματα από την εταιρεία για να συνταγογραφούν προνομιακά τα φάρμακά της. Από την έρευνά τους στα γραφεία της φαρμακοβιομηχανίας, οι εισαγγελείς συγκέντρωσαν ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών, τις οποίες αφού αποκωδικοποίησαν, διαπίστωσαν τους τρόπους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία για να εξυπηρετεί τους σκοπούς της, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύφθηκαν τα πρόσωπα με τα οποία συνεργαζόταν.

Οι πολιτικοί

Πληροφορίες αναφέρουν πως για τους γιατρούς (μεταξύ των οποίων και ονόματα έκπληξη, όπως σύζυγος κορυφαίου θεσμικού παράγοντα της χώρας αλλά και μεγαλογιατροί ) η έρευνα έχει προχωρήσει πολύ. Επίσης έχει αποσαφηνιστεί ότι για κάποια πολιτικά πρόσωπα (λίγα) δεν προκύπτουν στοιχεία. Αντίθετα φαίνεται πως υπάρχουν για κάποια άλλα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ