Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Έρευνα για το «πάρτι» με τις συνταγές για την… φαλάκρα!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έρευνα για το «πάρτι» με τις συνταγές για την… φαλάκρα!

Φαρμακείο στη βόρεια Ελλάδα με… ειδίκευση στη φαλάκρα και άλλα παράδοξα έφεραν στο φως οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ, που πραγματοποιήθηκαν με τη νέα στατιστική διαδικασία που τέθηκε σε εφαρμογή.

Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε φαρμακεία, διαγνωστικά εργαστήρια, φυσικοθεραπευτήρια και αναλώσιμα, εντοπίστηκαν 120 πάροχοι που παραπέμπονται για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς η δαπάνη τους σε συνδυασμό με την αξία των παραπεμπτικών «χτύπησε» ακραίες τιμές.

Από τον έλεγχο των φαρμακείων, σε 33 περιπτώσεις παρατηρήθηκαν αδικαιολόγητες αυξήσεις της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ αλλά και του αριθμού των συνταγών. Σύμφωνα με την εφημερίδα “δημοκρατία” χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φαρμακείου σε περιοχή της βόρειας Ελλάδας, που εκτελούσε μεγάλο αριθμό συνταγών με σκευάσματα για αλωπεκία. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι υψηλού κόστους, συγκεκριμένης εταιρίας και όλα έχουν συνταγογραφηθεί από τον ίδιο δερματολόγο, ο οποίος έχει ιατρεία στη νησιωτική Ελλάδα.

Κατασπατάληση

Ανάλογο προβληματισμό προκαλεί και ο έλεγχος σε φυσικοθεραπευτήριο στην Πελοπόννησο με δαπάνη 43.000 ευρώ, που εκτέλεσε παραπεμπτικά αξίας 36.000 ευρώ από μόνο έναν γιατρό, ενώ σημαντικά είναι τα ευρήματα της νέας διαδικασίας και σε διαγνωστικά εργαστήρια. Ενδεικτικό της κατασπατάλησης είναι ότι πάροχος στην Αττική με δαπάνη περίπου 205.000 ευρώ εκτέλεσε παραπεμπτικά από μόνο έναν γιατρό αξίας 160.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη παραβατικές συμπεριφορές από την πλευρά των παρόχων. Τυχόν παραβάσεις κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και προκλητής ζήτησης θα καταλογίσει ο περαιτέρω έλεγχος από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία παραπέμπονται οι συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ