Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Έρχεται «γράμμα» από την Ελβετία για Γιάννο και Κανδαλέπα;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έρχεται «γράμμα» από την Ελβετία για Γιάννο και Κανδαλέπα;

Ομοβροντία ανακριτικών πράξεων προοινωνίζεται οι απάντηση της Ελβετικής Δικαιοσύνης για τους λογαριασμούς του Γ.Κανδαλέπα, κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου.

Ουσιαστικά πρόκειται για δεύτερο πρόσωπο από το στενό περιβάλλον του πρώην υπουργού, το οποίο εμφανίζεται να «εμπλέκεται» στην κίνηση των λογαριασμών του πρώην υπουργού , μετά τον 73χρονο επιχειρηματία- πολιτικό μηχανικό ο οποίος απολογούμενος αποκάλυψε πως μετέφερε 2,5 εκατομμυρια σε μετρητά και μέσα σε κίτρινους φακέλους σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού.

Η πίεση της ανάκρισης

Ο 73χρονος, που ανήκει στο στενό περιβάλλον του πρώην υπουργού, υπό την πίεση της κατηγορίας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος που ενεπλάκη στην υπόθεση καθώς κατέθεσε πως θεωρούσε ότι μετέφερε νομιμα χρήματα. Σε αυτό δε που ποντάρουν οι ανακριτές Ζαμανίκα και Ευαγγέλου είναι πως όταν εμπλεκόμενα πρόσωπα βρίσκονται μπροστά ε ένα κατηγορητήριο , τότε πολλές φορές αλλάζουν στάση..

Ο Γ.Κανδαλέπας

Η λίστα Λαγκαρντ

Το επόμενο λοιπόν πρόσωπο από το περιβάλλον του Γιάννου Παπαντωνίου το οποίο βρίσκεται υπο διερεύνηση είναι ο κουμπάρος του,  Γ.Κανδαλέπας. Η εμπλοκή του αφορά το γεγονός ότι ποσό 1.,3 εκατομμυρίων ευρώ από της Σταυρούλας Κουράκου, που αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ, είχε κατατεθεί από λογαριασμό του Γιώργου Κανδαλέπα και της συζύγου του .

Πριν από πέντε χρόνια οι ελληνικές αρχές ζήτησαν το άνοιγμα του λογαριασμού προκειμένου να δουν από που ήρθαν τα χρήματα τα οποία – μέσω του λογαριασμού του Κανδαλέπα- κατέληξαν στο λογαριασμό της κας Κουράκου. Το αίτημα μπλοκαρίστηκε στα δικαστήρια από την πλευρά του Κανδαλέπα όμως πλέον τα δεδομένα στην Ελβετία δείχνουν να αλλάζουν.

Το μπολοκάρισμα και η αναίρεση

Λίγες ημέρες πριν την απολογία του  πρώην υπουργού στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ποσού που συνδέεται με τον εκσυγχρονισμό  των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού από την γαλλική Thales,  η ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος «φρέναρε» για μία ακόμη φορά.

Ενώ η Εισαγγελία της Βέρνης πριν από μερικούς μήνες άναψε  το πράσινο φως για να ανοίξουν οι δύο λογαριασμοί του ζεύγους Κανδαλέπα από τους οποίους εμβάστηκε το 2000 ποσό 1.311.000 ευρώ στο λογαριασμό που διατηρούσε η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταρούλα Κουράκου στην HSBC Γενεύης, το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Ελβετίας  όπου προσέφυγε ο Γ. Κανδαλέπας  αποφάσισε περί τα τέλη Ιουλίου, διαφορετικά.

Έκρινε ότι δεν μπορούν να δοθούν τα στοιχεία καθώς οι επίμαχοι λογαριασμοί αποκαλύφθηκαν  μετά την διαρροή  της λίστας Λαγκάρντ, η οποία για τους Ελβετούς  αποτελεί  προϊόν υποκλοπής.

Νέο πλαίσιο

Ωστόσο, σε μία μοναδική   για τα δικαστικά χρονικά της Ελβετίας κίνηση, το δικό τους  Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε πριν από λίγες ημέρες από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να αναιρέσει την Ομοσπονδιακή απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές στην προσφυγή του φέρεται να υποστήριξε πως στην επίμαχη υπόθεση   η υποκλοπή δεν μπορεί να αποτελέσει  λόγο άρνησης ικανοποίησης του αιτήματος.

Απόφαση «σταθμός» για τη λίστα Λαγκάρντ

Το αξιοσημείωτο είναι  ότι αν  γίνει δεκτή  η αναίρεση ανατρέπεται η νομολογία που ισχύει από το 2014 βάσει εγκυκλίου του Ελβετικού Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις εισαγγελικές αρχές της χώρας  στην οποία  αναφερόταν σαφώς ότι δεν μπορούν να ικανοποιούνται δικαστικές συνδρομές που βασίζονται σε προϊόντα  υποκλοπής γιατί έτσι παραβιάζεται η αρχή της καλής πίστης μεταξύ των κρατών.

Εφόσον αναιρεθεί λοιπόν η Ομοσπονδιακή απόφαση ακυρώνεται de facto η εγκύκλιος του 2014 κι αυτό θα αποτελέσει, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές,  σημαντική εξέλιξη όσον αφορά στην αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών αιτημάτων που θα έχουν ως «πάτημα»  τη λίστα Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ