Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αρχίζει η “Μεγάλη Εβδομάδα” για τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο  

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αρχίζει η “Μεγάλη Εβδομάδα” για τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο  

Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει τα σκαλιά του Εφετείου ως κρατούμενος και όχι ως υπερασπιστής ενός από τους δεκάδες χιλιάδες κατηγορούμενους που έχει υπερασπιστεί στην 50ετή καριέρα του.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ή άλλως ο Μεγαλέξανδρος της δικηγορίας, ο άνθρωπος που συνέδεσε το επώνυμό του με την έννοια «δικηγόρος», δίνει σήμερα τη μάχη για τη ζωή του και την ιστορία του. Στα 86 χρόνια του, σήμερα το μεσημέρι, Μεγάλη Δευτέρα, θα πρέπει να απολογηθεί ως «μέλος εγκληματικής οργάνωσης» η οποία συνδέεται με την αποκαλούμενη μαφία του Κορυδαλλού.

Προηγουμένως όμως θα προχωρήσει, δια του συνηγόρου του Θρ. Κονταξή, σε μια «επιθετική» κίνηση υπεράσπισης του εαυτού του, υποβάλλοντας αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου για προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας του, με βάση δηλώσεις της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Πιθανόν πρώτη φορά

Ο κ. Κονταξής θα κάνει χρήση μιας διάταξης (άρθρο 7 ν.4596/19) που ψηφίστηκε και ισχύει από 26 Φεβρουαρίου και προβλέπει πως το δημόσιο καλείται να αποζημιώσει πολίτες που έχουν προσαχθεί ως ύποπτοι ή κατηγορούμενοι και δημόσιοι αξιωματούχοι κάνουν δηλώσεις «….οι οποίες αναφέρονται κατά τρόπο άμεσο στην εκκρεμή ποινική διαδικασία και είτε παροτρύνουν το κοινό να πιστέψει στην ενοχή του είτε προβαίνουν σε εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών με την οποία προδικάζουν τη δικαστική κρίση της υπόθεσης». Πιθανόν δε είναι η πρώτη φορά (με βάση τα γνωστά δεδομένα) που ασκείται αγωγή με βάση αυτή τη διάταξη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις της στην ΕΡΤ , στις οποίες μεταξύ άλλων ανέφερε «…λυπάμαι βέβαια, διότι το κύκλωμα αυτό, το οποίο ήταν ένα κύκλωμα το οποίο διαβιούσε λάθρα επί χρόνια ολόκληρα, είχε στους κόλπους του συναδέλφους δικηγόρους. Ελπίζω αυτό να μην συνεχιστεί, οι υπηρέτες της δικαιοσύνης όπως είμαστε εμείς οι δικηγόροι πρέπει να είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη, της Θέμιδας και του δικαίου… Θέλω να τους συγχαρώ και θέλω να πω ότι ήταν μια πολύ μεγάλη υπόθεση η οποία είχε και θύματα, είχε και απειλή θυμάτων και με αυτή την έννοια νομίζω ότι ξεκαθάρισε η κόπρος του Αυγεία». Ως απάντηση η κα Παπακώστα έστειλε μέσω του Αντ1 τις ευχές της για την Κυριακή των Βαΐων σε όλους τους Χριστιανούς, χωρίς να μπει στην ουσία .

Η ιστορία

Η ιστορία αφορά όσα έγιναν μετά την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου( δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ στην υπόθεση με την Energa) τον Νοέμβριο του 2014. H υπόθεση με βάση καταθέσεις Αλβανών κρατουμένων, δεν θεωρήθηκε τελικά ληστεία και  καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός ο Αρ. Φλώρος. Μετά τη δολοφονία του Αλ. Μπάκο στις φυλακές τον περασμένο Ιανουάριο (με ηθικό αυτουργό τον έτερο Αλβανό Κλοντιάν) η εισαγγελία ανέθεσε έρευνα στην αντιτρομοκρατική και άνοιξε τηλέφωνα. Από τις συνομιλίες προέκυψαν επαφές του Αντωνόπουλου με τους Αλβανούς και με βάση κατάθεση του Φλώρου «ζητήθηκαν χρήματα για να μην παρασταθεί ο Αντωνόπουλος ως πολικώς ενάγων στη δίκη κατά του Φλώρου». Εκεί ξεκίνησε και η «εμπλοκή» των δικηγόρων.

Υπομνήματα

Οι δυο γνωστοί δικηγόροι,  Αλ. Λυκουρέζος και Θ. Παναγόπουλος, θα υποβάλλουν υπομνήματα δια των συνηγόρων τους και με αυτά θα αρνηθούν τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρας εκβίασης. Ο κ. Λυκουρέζος μιλά για «σκευωρία» και απαντά πως :

  • -Δεν συνομίλησε ποτέ με τους Αλβανούς κρατούμενους
  • -Δεν τους επισκέφθηκε στη φυλακή
  • -Δεν απαίτησε 2.000.000 ευρώ από τον Α. Φλώρο για να μην παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγων ο εντολέας του, Γ. Αντωνόπουλος

Από την πλευρά του ο Θ. Παναγόπουλος θα πει:

  • -Ότι δεν ακούγεται το όνομά του σε καμία συνομιλία
  • -Κατηγορείται ως μέλος μίας εγκληματικής οργάνωσης από το 2014, ενώ ανέλαβε την υπεράσπιση Αντωνόπουλου τον Μάιο του 2017
  • -Δεν υπάρχει στη δικογραφία καμία πράξη που να σχετίζεται με την απαίτηση δώρου

Τα εντάλματα

Για την υπόθεση πάντως έχει προκληθεί σάλος , όχι τόσο όσον φορά στην ουσία της δικογραφίας την οποία όλοι αγνοούν, αλλά για τη διαδικασία της έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης με την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων να εκφράζει εμμέσως αλλά σαφώς την αντίρρηση της στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Μάλιστα ο συνήγορος του Θ. Παναγόπουλου, καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος, τόνισε πως «πρόκειται για ακραίο μέτρο δικονομικού εξαναγκασμού που δεν βρίσκεται σε αντιστοιχία με τον ανακριτικό υλικό»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ