Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Βλάπτει σοβαρά» την έρευνα για τη Novartis,  η «σύγκρουση» Ράικου-Τουλουπάκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Βλάπτει σοβαρά» την έρευνα για τη Novartis,  η «σύγκρουση» Ράικου-Τουλουπάκη

Σε μία δικαστική μάχη μέχρι εσχάτων έχει αποδυθεί η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου κατά της διαδόχου της στη θέση αυτή, Ελένη Τουλουπάκη, θέτοντας – εξ αντανακλάσεως- σε δοκιμασία, έστω και προσωρινά,  την πορεία της έρευνας για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis.

Η άνευ προηγουμένου σύγκρουση που έχει ξεσπάσει, εντός της Δικαιοσύνης,  με «φόντο» τις μίζες της Novartis, φαίνεται μάλιστα πως όχι μόνο δεν θα κοπάσει εύκολα, αλλά μάλλον θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες.

«Πόλεμος» σε πολλά μέτωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άλλοτε επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, έχει  εξαπολύσει  «μπαράζ» δικαστικών προσφυγών σε βάρος τόσο  της κ. Τουλουπάκη όσο και των άλλων δύο επίκουρων συναδέλφων της. Εκτός από την αγωγή κακοδικίας με την οποία η κ. Ράικου ζητεί, μαζί με το σύζυγό της συνολικά 300.000 ευρώ από τους τρεις συναδέλφους της, (ο σύζυγός της) κατέθεσε και αίτηση εξαίρεσης σε βάρος τους αλλά και πειθαρχική αναφορά. Η υποβολή αιτήσεως εξαίρεσης ουσιαστικά «παγώνει» την έρευνα, δεδομένου ότι η περίπτωση του γιατρού είναι ενσωματωμένη στο σύνολο της δικογραφίας που αφορά χιλιάδες γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς συνεπώς προς το παρών τουλάχιστον ,δεν μπορεί να κινηθεί μέχρι νεοτέρας. Τα νεότερα θα έρθουν (άγνωστο πότε)  από το Συμβούλιο Εφετών που θα κρίνει την αίτηση εξαίρεσης σε βάρος της ομάδας των τριών εισαγγελέων οι οποίοι ασχολούνται με τη Novartis και οι οποίοι έχουν «κατεβάσει» τα μολύβια.

Με «αιχμή του δόρατος» τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ο σύζυγος της κ. Ράικου, γιατρός στο επάγγελμα, ως αποδέκτης εμβάσματος ,  σε κοινό τους λογαριασμό,  από τη Novartis, η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς καταλογίζει στους  τρεις συναδέλφους της αλλά πρωτίστως στην κ. Τουλουπάκη τη διαρροή στον Τύπο των επίμαχων πληροφοριών.

Οι διαρροές

Η κα Ράικου (όπως έγραψε το dikastiko.gr ) θεωρεί πως επειδή η έρευνα δεν έχει φτάσει στο στάδιο της κλήτευσης υπόπτων , συνεπώς δεν έχουν δοθεί αντίγραφα της δικογραφίας σε κανέναν ,η  όποια διαρροή έγινε από τους 3 εισαγγελείς. Επίσης αναφέρει πως δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός ότι η ίδια είχε παραλάβει την λίστα των γιατρών οι οποίοι είχαν πάρει χρήματα από τη Novartis, όταν ξεκίνησε την έρευνα για την φαρμακοβιομηχανία. Η απάντησή της είναι πως η λίστα παραλήφθηκε ολόκληρη μετά την παραίτησή της τον Μάρτιο του 2017, άρα δεν γνώριζε πως σε αυτή ήταν και το όνομα του συζύγου της.

Ο αντίλογος που αναπτύσσεται από νομικές πηγές είναι πως το όνομα του γιατρού συζύγου της υπήρχε στη λίστα που η ομάδα της παρέδωσε στους αντικαταστάτες τους όταν η κ. Ράικου αποχώρησε από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τον Μάρτιο του 2017. Σε Κάθε περίπτωση αυτό είναι κάτι που εύκολα διαπιστώνεται…

Επίδοση της μήνυσης αλλά όχι της αγωγής κακοδικίας

Τη μομφή αυτή, πάντως, της διαρροής δηλαδή στοιχείων, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η κ. Τουλουπάκη και στα ποινικά δικαστήρια, μετά τη μήνυση για κακούργημα, που κατέθεσε σε βάρος της ο σύζυγος της Ελένης Ράικου ο οποίος μάλιστα έσπευσε, να της την επιδώσει, μέσω δικαστικού κλητήρα, παρότι κάτι τέτοιο, όπως επιμένουν δικαστικές πηγές,  δεν προβλέπεται δικονομικά.

Αντίθετα,  σύμφωνα με πληροφορίες, η αγωγή κακοδικίας που είδε το φως της δημοσιότητας δεν έχει ακόμη επιδοθεί στους εισαγγελείς διαφθοράς οι οποίοι, φέρονται, να πληροφορούνται το περιεχόμενό της από τον Τύπο!

“Πλήττουν” την έρευνα

Δεν είναι λίγοι ωστόσο  εκείνοι που ψιθυρίζουν στο Εφετείο πως η πρωτόγνωρη αυτή κίνηση από την επί σειρά ετών επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς είτε έχει στόχο, είτε εξ αντανακλάσεως οδηγεί στο «πάγωμα» της έρευνας για τη Novartis και τελικά την αφαίρεση της  από τα χέρια της κ. Τουλουπάκη.

Προς το παρόν πάντως η έρευνα μάλλον ….μονοπωλείται από τις προσφυγές της κ. Ράϊκου, που κατά πολλούς, επιχειρούν να αποδυναμώσουν και να επιφέρουν σοβαρά «πλήγματα» στους εισαγγελείς που τη διενεργούν. Άλλωστε, ακόμη κι δεν «ευδοκιμήσουν» θα έχουν πετύχει να αποτελέσουν ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια των εμπλεκομένων που δεν θα χάσουν την ευκαιρία να επικαλεστούν τις αιτιάσεις της κ. Ράικου.

Οι «διαρροές» επί των ημερών της κ. Ράικου

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως και η κ. Ράικου, ως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, είχε διαπιστώσει προσπάθεια να «φρενάρει» η έρευνα για τη Novartis  από παράκεντρα εξουσίας,  καθώς είχαν διαρρεύσει στον Τύπο έγγραφα από το σκάνδαλο της Novartis που τότε χειριζόταν. Στην επιστολή παραίτησής της,  το Μάρτιο του 2017,  έγραφε χαρακτηριστικά η κ. Ράικου: «Κυρία εισαγγελέα, ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε “Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και  οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας».

Σχεδόν 18 μήνες μετά την παραίτηση της κ. Ράικου, η έρευνα για τη Novartis  βρίσκεται πλέον  στο πιο κρίσιμο ενδεχομένως  στάδιο, με τους εισαγγελείς όμως να δέχονται βολές εκ των έσω, οι οποίες προκαλούν τριγμούς και  δοκιμάζουν την ίδια τη Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ