Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Δικαστική χιονοστιβάδα :  Στη Βουλή δικογραφία για “μιζες” σε πολιτικό στο C4i

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστική χιονοστιβάδα :  Στη Βουλή δικογραφία για “μιζες” σε πολιτικό στο C4i

Μάρτυρας «κλειδί» φέρεται να «δείχνει» πολιτικό πρόσωπο εμπλεκόμενο σε μίζα στην υπόθεση ανάθεση του έργου C4i το 2003 στην αμερικανική SAIC. Ειδικότερα, στον εφέτη  ειδικό ανακριτή Δημήτρη Ορφανίδη που χειρίζεται την υπόθεση, φαίνεται πως παρουσιάστηκε αυτοβούλως -σύμφωνα με πληροφορίες- πριν περίπου ένα μήνα μάρτυρας, ο οποίος φέρεται να κατέθεσε στοιχεία για μίζες εμπλέκοντας σε δωροδοκία πολιτικό, μέλος του τότε ΚΥΣΕΑ. Πλέον, αναμένεται ο δικαστικός λειτουργός να διαβιβάσει τις επόμενες ημέρες τη δικογραφία στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Σημειώνεται, πως πρόκειται για την έρευνα που γίνεται σχετικά με την ανάθεση του έργου στην αμερικανική εταιρία SAIC, καθώς σχετικά με την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I αναμένεται να ρίξει φως το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς η δίκη ξεκίνησε στις αρχές του δικαστικού έτους. Για την υπόθεση της προμήθειας του C4I από την κοινοπραξία SAIC με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens, βρίσκονται στο εδώλιο 17 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία και ο φυγόδικος Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Χρονική συγκυρία

H κατάθεση αυτή φαίνεται πως συμπίπτει με την κίνηση της επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Χρήματος Αννας Ζαίρη  , με την οποία διέταξε το άνοιγμα των λογριασμών της οικογένειας Σημίτη, δυο πρώην υπουργών του στο Δημόσιας Τάξης και ενός μεσάζοντα όπλων. Συγκεκριμένα διατάσσεται το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζυγου του Δάφνης, της τότε πολιτικής ηγεςίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως από τοι 2001- έως το 2003, Μιχ.Χρυσοχοϊδη και  Ευάγγελου Μαλαίσιου (όπως και της συζύγου του)  ενώ παράλληλα ανοίγματα λογαριασμών σε Ελλάδα και Γερμανια έχουν ζητηθεί και για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Σπύρο Σημίτη. Επίσης για τον Λουκά Ρωμανό, υπαλληλο της εταιρίας Thales στην Ελλάδα.

Η καταθεση

Το άνοιγμα των λογαριασμών , ήρθε επίσης λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη πως επίκεται πρόσωπο με προσωπο κατάθεση στην Ελληνική Δικαιοσύνη(στην ανακριτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα) , για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια , του  Γάλλου πρώην στελέχους της εταιρίας Thales, το οποίος είχε μιλήσει για πάρανομες πηρωμές στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων , του εκσυχρονισμού των φρεγατών (υπόθεση για την οποία ήδη προφυλακίστηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου) και του C4i. Συγκεκριμένα ο Γάλλος , εναντίον του οποίου έχουν υπάρξει πολλές προφυγές και καταδίκες στας Γαλλικά Δικαστήρια, μεταξύ των οποίων και από τον κ.Παπαντωνίου, είχε παραδεχτεί ότι ήταν πάγια τακτική της Thales να προσανατολίζει το 2% του τζίρου της σε μίζες, προκειμένου να αναλαμβάνει μεγάλα έργα.  Το  20-5-2006 ενώπιον των γαλλικών δικαστικών αρχών είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων  ότι η THALES έχασε  τη συμφωνία  για το C4i «γιατί εμείς στοχεύσαμε χαμηλά , ενώ οι Αμερικανοί (σ.σ Saic) στόχευσαν κατευθείαν στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Πρωθυπουργό».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ