Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Εισαγγελείς Διαφθοράς: Ο Φρουζής ήταν ο διακινητής μαύρου χρήματος της Novartis

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελείς Διαφθοράς: Ο Φρουζής ήταν ο διακινητής μαύρου χρήματος της Novartis
Αν και ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά, ο Κωνσταντίνος Φρουζής είναι για τους εισαγγελείς διαφθοράς ο «νούμερο 1» ύποπτος για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος της Novartis στη χώρα μας

προκειμένου η φαρμακοβιομηχανία να διατηρεί την ηγετική της θέση στην αγορά και να έχει προνομιακή μεταχείριση όσον αφορά στις τιμές των προϊόντων της.
Τι ζητούν μέσω αιτήματος δικαστικής συνδρομής από την Ελβετία
Σύμφωνα με το τελευταίο αίτημα δικαστικής συνδρομής που απέστειλαν στην Ελβετία ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Ελλάς διαχειρίστηκε μεγάλο μέρος των 45 εκ. ευρώ που δόθηκαν ως «δώρα» σε πολιτικούς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Κατά τους εισαγγελείς υπάρχουν μάλιστα σοβαρές ενδείξεις ότι τα παράνομα ποσά δόθηκαν από τον Φρουζή αφού ξεπλύθηκαν πρώτα μέσω και του τραπεζικού τομέα.
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως διακινούσε το παράνομο χρήμα και μάλιστα σε συνεννόηση με ηγετικά στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα αλλά και της μητρικής εταιρείας που εδρεύει στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο αίτημα: «οι πράξεις του υπάκουαν σε ένα συνολικό κεντρικό σχεδιασμό ο οποίος περιελάμβανε όχι μόνο τις δωροδοκίες πολιτικών αξιωματούχων και λοιπών υπαλλήλων αλλά και το ανάλογο πέρασμα των χρημάτων από τα ταμεία της εταιρείας στα χέρια του, μέσα από έναν μηχανισμό ξεπλύματος, ο οποίος είναι λογικά αδύνατον να ήταν άγνωστος στην εταιρεία…»
Το αίτημα

Στον Κωνσταντίνο Φρουζή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία. Ωστόσο ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis Ελλάς με εξώδικό του, έχει καλέσει τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας να προσέλθουν ενώπιον της εισαγγελέως, Ελένης Τουλουπάκη, και να δηλώσουν, ότι ο ίδιος δεν είχε πρόσβαση σε εταιρικό λογαριασμό στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα. Προσκόμισε μάλιστα στις εισαγγελικές αρχές και την πλήρη κίνηση των λογαριασμών του από τότε που εισήλθε στη Novartis μέχρι που αποχώρησε.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο αίτημα όμως, συμμετείχε σε ένα ευρύ σχέδιο που είχε κεντρική καθοδήγηση από την μητρική εταιρεία με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων της και τον έλεγχο της αγοράς του φαρμάκου.«Οι πράξεις του Φρουζή, ήταν προϊόν συναπόφασης και σε γνώση των ηγετικών στελεχών κατά την περίοδο 2007-2015 όχι μόνο της Novartis Ελλάς ΑΕΒΕ αλλά και της μητρικής Novartis με έδρα τη Ζυρίχη της Ελβετίας καθώς οι πράξεις αυτές δεν εξυπηρετούσαν μόνο να αυξήσουν τα κέρδη της πρώτης αλλά να και επηρεάσουν αυξητικά τα κέρδη του ομίλου σε τουλάχιστον 29 χώρες παγκοσμίως, όπου οι τιμές των φαρμάκων επηρεάζονταν από τις αντίστοιχες τιμές στην Ελλάδα.
Προκύπτει δηλαδή ότι οι πράξεις του Φρουζή υπάκουαν σε ένα συνολικό κεντρικό σχεδιασμό ο οποίος περιελάμβανε όχι μόνο τις δωροδοκίες πολιτικών αξιωματούχων και λοιπών υπαλλήλων αλλά και το ανάλογο πέρασμα των χρημάτων από τα ταμεία της εταιρείας στα χέρια του Φρουζή, μέσα από έναν μηχανισμό ξεπλύματος, ο οποίος είναι λογικά αδύνατον να ήταν άγνωστος στην εταιρεία…»
Προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις
Κατά τους εισαγγελείς, από όλα τα παραπάνω αλλά και τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων , «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις (για την άσκηση ποινικής δίωξης) ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, υπό την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas (2007-Ιούνιος 2015), κατόπιν συναπόφασης και κοινού σχεδιασμού με λοιπά ηγετικά στελέχη της μητρικής Novartis με έδρα τη Ζυρίχη της Ελβετίας αλλά και της Novartis Ελλάς ΑΕΒΕ , δωροδόκησε πρόσωπα που εμπλέκονταν στη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης, αποζημίωσης φαρμάκων και καταβολής χρεών από δημόσιους φορείς προς τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και προκειμένου-μεταξύ άλλων- να εξασφαλιστεί η προστασία τιμής για τα σκευάσματα για την ογκολογία και τα ορφανά φάρμακα…»
Στο σημείο αυτό αναφέρονται συνολικά 29 άτομα , μεταξύ αυτών οι πολιτικοί για τους οποίους η δικογραφία διαβιβάστηκε στη βουλή καθώς και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων και Διοικητές Ταμείων.
Βάσει των όσων αναφέρονται «Τα ποσά που καταβλήθηκαν σε δώρα προκύπτει ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 45 εκ. ευρώ. Εξάλλου προκύπτουν (από μαρτυρικές καταθέσεις) σοβαρές ενδείξεις ότι ποσά δώρων δόθηκαν από τον Φρουζή αφού ξεπλύθηκαν πρώτα μέσω και του τραπεζικού τομέα. Από τη μέχρι τώρα έρευνά μας όμως προκύπτει ότι ο Φρουζής απέστειλε μεγάλα χρηματικά ποσά σε Ελβετικά τραπεζικά ιδρύματα… Επομένως είναι πολύ πιθανό ότι μέσω του ελβετικού τραπεζικού συστήματος ο Φρουζής τέλεσε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα με βασικό αδίκημα αυτό της κακουργηματικής δωροδοκίας…»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ