Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ευθύνες στην Πυροσβεστική και την Περιφέρεια ρίχνει ο Δήμαρχος Μαραθώνα Η.Ψινάκης για το Μάτι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευθύνες στην Πυροσβεστική και την Περιφέρεια ρίχνει ο Δήμαρχος Μαραθώνα Η.Ψινάκης για το Μάτι

Πετώντας το «μπαλάκι» των ευθυνών πρωτίστως στην Πυροσβεστική και δευτερευόντως στην Περιφέρεια Αττικής για τους χειρισμούς τους, τις κρίσιμες ώρες της  φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και το Νέο Βουτζά που στοίχισε τη ζωή 99 ανθρώπων, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης εμφανίστηκε βέβαιος,  στις έγγραφες εξηγήσεις του, στους εισαγγελείς πως ο ίδιος επιτέλεσε  το καθήκον του.

Ο κ. Ψινάκης υπεραμύνθηκε όλων των ενεργειών στις οποίες είχε προχωρήσει ο Δήμος προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον ορατό κίνδυνο της φωτιάς και υποστήριξε πως όλες οι υπηρεσίες ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα μπροστά στο ενδεχόμενο των καλοκαιρινών  πυρκαγιών.

 

«Σε απόλυτη ετοιμότητα ήταν ο Δήμος Μαραθώνα»

Στο 28σέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε,  διά του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου, ο κ. Ψινάκης  εξέφρασε την «ακλόνητη πεποίθησή» του πως οι υπηρεσίες του Δήμου Μαραθώνια που ήταν «από το  πρωί της 23ης Ιουλίου  σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, παρείχαν δε από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας.”

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του υπομνήματος, ο Δήμος Μαραθώνα είχε φροντίσει για τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων, την περισυλλογή των ξερών χόρτων, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ήταν όσο καλύτερα προετοιμασμένος θα μπορούσε να είναι, με τα μέσα που διαθέτει»

Διευκρινίζοντας ο κ. Ψινάκης πως δεν έχει καμία αρμοδιότητα από το νόμο για την ακτογραμμή και για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι, τόνισε πως στις 23 Ιουλίου , είχε ενημερωθεί για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, επιπέδου 4, κάτι όμως που συμβαίνει πολλές φορές, κάθε καλοκαίρι.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα στο υπόμνημά του δικαιολόγησε και την απουσία του τις δραματικές ώρες της φωτιάς, καθώς, όπως  σημείωσε, έλειπε για λίγες ημέρες, έχοντας επιλέξει να βρίσκεται στο Μαραθώνα τον Αύγουστο, που θεωρείτο  ο πλέον επικίνδυνος μήνας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Σε κάθε περίπτωση όμως ήταν σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, αναζητώντας εναγωνίως τρόπους για την επιστροφή του.

Δεν ενημέρωσε επίσημα η Πυροσβεστική για την πυρκαγιά αλλά διερχόμενο πυροσβεστικό όχημα

Στο υπόμνημά του ο κ. Ψινάκης αναφέρεται  εκτενώς σε όσα έγιναν τις δραματικές ώρες στην περιοχή και τονίζει πως «η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος». Συμπληρώνει δε πως η  κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του Δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα. «Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του Δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο Δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία… Με το σύνολο του προσωπικού του Δήμου που εντάσσεται στην πολιτική προστασία, στην κατάσβεση υπό τις οδηγίες της πυροσβεστικής, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο Δήμος» λέει χαρακτηριστικά στο υπόμνημα του ο κ. Ψινάκης.

Οι ευθύνες για τη μη απομάκρυνση των κατοίκων

Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών από την περιοχή ο δήμαρχος υποστηρίζει πως δεν υπήρχε σήμα από την Πυροσβεστική  «επίσημα ή ανεπίσημα», η οποία όπως λέει «είναι η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στο Δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός Δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την περιφέρεια». «Δυστυχώς υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά.» υπογραμμίζει ο κ. Ψινάκης.

Η επιστροφή Ψινάκη με φουσκωτό σκάφος

Ο δήμαρχος περιγράφει αναλυτικά και τη δική του προσπάθεια να φτάσει στο Μαραθώνα, τις ώρες τις πυρκαγιάς, αναφέροντας: «Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε όμως δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησα να επιστέψω στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό  φουσκωτό σκάφος. Μετά τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα». Και αφού εκφράζει τη βαθιά του θλίψη αλλά και τη συμπαράστασή του στα θύματα και τις οικογένειες του, ο κ. Ψινάκης καταλήγει, υπογραμμίζοντας τη βεβαιότητά του ότι  «ως δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσε το καθήκον του»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ