Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Καταρρέει οικονομικά το μοναστήρι της Εμμαούς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταρρέει οικονομικά το μοναστήρι της Εμμαούς

Από το 2008 έως σήμερα το μοναστήρι «Αναστάσεως του Κυρίου – Εμμαούς» στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης έχει απασχολήσει αρνητικά την επικαιρότητα  ουκ ολίγες φορές.

Ο λόγος ήταν  η απάτη  που στήθηκε με «βιτρίνα» το ησυχαστήριο  και αφορούσε αγοραπωλησίες ακινήτων χαμηλής αντικειμενικής αξίας μεταξύ του μοναστηριού και ιδιωτών με «φουσκωμένα» τραπεζικά δάνεια, συναλλαγές μέσω off shore  εταιρείας στη Λιβερία και λήψη δανείων από πιστούς που έπειθαν επιτήδειοι μοναχοί τα οποία αντί για την ενίσχυση του Μοναστηριού πήγαιναν στις τσέπες των ιερέων.

Η υπόθεση αυτή όμως που ακόμη εκκρεμεί δικαστικά, είχε αντίκτυπο, όπως φαίνεται,  και στα οικονομικά της Μονής. Δάνεια που έλαβε στο παρελθόν «έσκασαν»  με συνέπεια η περιουσία της  να βγαίνει σήμερα στο σφυρί. Ακίνητα «φιλέτα» που διαθέτει στην Αθήνα εκπλειστηριάζονται το ένα μετά το άλλο.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Στις σελίδες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών «φιγουράρουν» το τελευταίο διάστημα τέσσερα τον αριθμό. Το ένα είναι  ένα οικόπεδο στο Μαρούσι.  Απέχει περίπου 300 µέτρα από την Αττική οδό και 1.300 µ.από το “Δαχτυλίδι”. Η αντικειμενική του αξία προσδιορίστηκε , μέσω και δικαστικής απόφασης, στα 250.000 ευρώ. Τα βάρη που κουβαλά αγγίζουν τα 500.000 ευρώ. Το δεύτερο είναι επί των οδών Λυκούργου και Αιόλου με τα βάρη του να φτάνουν τα 500.000 ευρώ.

Στο «σφυρί» ακίνητα-«φιλέτα» της άλλοτε κραταιάς Μονής λόγω αδυναμίας πληρωμής δανείων.

Το τρίτο βρίσκεται κοντά στο σταθμό του Μετρό στην Πλατεία Βικτωρίας, στην οδό Μετσόβου. Είναι μισθωμένο στη Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού . Η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 2.325.000 ευρώ για χρέη προς την τράπεζα ύψους 500.000 ευρώ.

Το τέταρτο  ακίνητο, που περιλαμβάνεται σε οκταώροφο κτήριο καταστημάτων και  χαρακτηρίζεται στο ενημερωτικό δελτίο   του πλειστηριασμού ως «επιβλητικό, από τα πλέον αναγνωρίσιμα της Αθήνας, ιδιαίτερα μεγάλης προβολής», καθώς είναι ένα από εκείνα που φέρουν την υπογραφή «Βωβού» στην κατασκευή τους.

Στην οδό Θεοφάνους

Πρόκειται για το ακίνητο που βρίσκεται στην οδό Θεοφάνους κοντά στη Λεωφόρο Κηφισίας  στην συμβολή της με την Αλεξάνδρας, και  ξεχωρίζει για την επιβλητική του πρόσοψη, ένα μείγμα γυαλιού και μαρμάρου. Ένα  κτήριο, όπως περιγράφεται,  «άριστης κατασκευής κατασκευασμένο με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές» το οποίο στεγάζει  καταστήματα εστίασης, γραφεία ενώ το εκπλειστηριαζόμενο  ακίνητο είναι μισθωμένο στην Πρεσβεία της Αυστραλίας έναντι μηνιαίου μισθώματος 35.000 ευρώ. Η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε για αυτό στα 1.325.000 ευρώ με τα «βάρη» του να ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

Για τα δύο τελευταία, όπως και για εκείνο του Αμαρουσίου, η Μονή προσέφυγε δικαστικά υποστηρίζοντας ότι η προσδιορισθείσα αντικειμενική τους αξία είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τη δικαίωσε και όρισε την τιμή τους σε 2.500.000 για το ακίνητο της Μετσόβου και   1.800.000 ευρώ για αυτό που βρίσκεται πλησίον της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ