Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Μάτι-Μάνδρα: “Ώδινεν όρος και έτεκε”… πλημμελήματα!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μάτι-Μάνδρα: “Ώδινεν όρος και έτεκε”… πλημμελήματα!

Στην κατάληξη της διπλής εισαγγελικής έρευνας για τις τραγωδίες στην Μάνδρα (πλημμύρες, Νοέμβριος 2017, 23 νεκροί) και στο Μάτι (πυρκαγιά, Ιούλιος 2018, 100 νεκροί) οδηγούνται σύμφωνα με  ασφαλείς πληροφορίες οι αρχές με το συμπέρασμα των ερευνών να εκδίδεται -πιθανότατα- μετά τις γιορτές.

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κατάληξη θα είναι η απαγγελία κατηγοριών κατά παντός υπευθύνου για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, γεγονός που σημαίνει πως οι όποιες μηνύσεις ή αναφορές για αδικήματα που τελέσθηκαν σε βαθμό κακουργήματος θα καταλήξουν -πιθανότατα- στο αρχείο.

Εν ολίγοις, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η εισαγγελική έρευνα θα καταλήξει πως για τις χαμένες ζωές στις δύο τραγωδίες, δεν υφίσταται ενδεχόμενος δόλος, αποδοχή δηλαδή εκ μέρους των αρμοδίων πως με βάση τις τυχόν πλημμελείς αντιδράσεις τους για να εμποδίσουν τα  γεγονότα, αποδέχονταν το ενδεχόμενο απώλειας ανθρώπινων ζωών. Η περιγραφή αυτή που συνιστά το κακούργημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, όπως την κατέγραφαν συγγενείς θυμάτων, δεν αναμένεται να υπάρχει στο τελικό πόρισμα των αρχών. Συνεπώς οι όποιες ευθύνες αποδοθούν πιθανότατα θα διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος.

Το Μάτι

Η δικογραφία για το Μάτι βρίσκεται στο τελικό στάδιο καθώς προστέθηκαν νέα στοιχεία και υπήρξαν νέες καταθέσεις. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, εξηγήσεις ως ύποπτοι (και εν δυνάμει κατηγορούμενοι) κλήθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου 2018 και έδωσαν περίπου είκοσι εννέα πρόσωπα από την Αυτοδιοίκηση αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας. Οι εισαγγελείς Ηλίας Ζαγοραίος, Νίκος Φυστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος απέστειλαν κλήσεις σε υπόπτους για τη διάπραξη αδικημάτων.

Ανάμεσα σε όσους έλαβαν κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση είναι και τα στελέχη αρμόδιων φορέων που μηνύθηκαν από συγγενείς των θυμάτων της πυρκαγιάς, όπως η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνος Τσουβάλας και άλλα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Οι κλήσεις περιελάμβαναν  την ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων τόσο κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως αυτά της έκθεσης σε κίνδυνο ή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κ.ά., που καταλογίζονται από τους μηνυτές, όσο και πλημμεληματικού, που ενδεχομένως εντοπίζονται από δεδομένα της εισαγγελικής έρευνας.

Μάνδρα

Για τις πλημμύρες στη Μάνδρα η εισαγγελία έστειλε κλήσεις υπόπτων στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 σε τουλάχιστον 10 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες πέραν της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου στους υπόπτους περιλαμβάνεται η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω και των πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας.

Τις παραγγελίες για την κλήτευση υπόπτων εξέδωσε η εποπτεύουσα την έρευνα, εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και οι εμπλεκόμενοι παρέδωσαν τις εξηγήσεις τους για όσα διερευνώνται στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Δυτικής Αττικής. Τα αδικήματα για τα οποία κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις είναι:

  • Πρόκληση Πλημμύρας από αμέλεια
  • Ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή
  • Σωματικές βλάβες
  • Παραβίαση κανόνων οικοδομικής

Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα της Γενικής επιθεωρήτριας Μαρίας Παπασπύρου απέδιδε πειθαρχικές ευθύνες σε υπαλλήλους του Δασαρχείου Αιγάλεω και της Πολεοδομίας Ελευσίνας, σε αιρετούς του Δήμου Μάνδρας και ιδιώτες μηχανικούς αλλά δεν απέδιδε ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ