Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μυτιλήνη: «Καίει» 26 άτομα η δικογραφία για τα άγρια επεισόδια της 22ης Απριλίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μυτιλήνη: «Καίει» 26 άτομα η δικογραφία για τα άγρια επεισόδια της 22ης Απριλίου

Επιβαρυντικά στοιχεία για 26 άτομα που φέρονται να πρωταγωνίστησαν στο «σκηνικό πολέμου» που στήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης, με την πρωτοφανή επίθεση σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, περιλαμβάνει η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Αστυνομία η οποία είναι ήδη στα χέρια του  αρμόδιου εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, τα άγρια επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς, στις 22  Απριλίου, υποκινήθηκαν  από μέσο κοινωνικής δικτύωσης του ακροδεξιού χώρου, που καλούσε ομάδες νεαρών από τα γύρω χωριά να συγκεντρωθούν για να απωθήσουν με τη βία του πρόσφυγες και μετανάστες.

Φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των επεισοδίων

Τα στοιχεία της δικογραφίας καταδεικνύουν τη συμμετοχή των 26 αυτών προσώπων στα «ρατσιστικό πογκρόμ» είτε ως φυσικών είτε ως ηθικών αυτουργών, μετά την ταυτοποίησή τους, στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας. Τα αδικήματα τα οποία αναμένεται να αντιμετωπίσουν, μετά την ποινική δίωξη του εισαγγελέα, θα είναι, όπως αναφέρει η σε βάρος τους δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, προέκυψαν τα αδικήματα της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, του εμπρησμού, καθώς και της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών.

Όλα ξεκίνησαν, το απόγευμα της 22ης Απρίλιου,  όταν γύρω στα 300 άτομα συγκεντρώθηκαν για την καθιερωμένη υποστολή της σημαίας από στρατιωτικό άγημα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας που δημοσιεύει το lesvosnews.gr, περίπου 150 από τα άτομα  αυτά,  «με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, προσέγγισαν με απειλητικές διαθέσεις τους αλλοδαπούς, που βρίσκονταν σε καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς, με απώτερο σκοπό τη βίαιη απομάκρυνσή τους.

Ακολούθως ενισχυόμενα και από άλλα άτομα, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και βιαιοπράγησαν, εκτοξεύοντας πέτρες, φωτοβολίδες, κροτίδες, μάρμαρα, καδρόνια κ.λπ. αντικείμενα στους αλλοδαπούς και στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Τα επεισόδια διήρκεσαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης (23 Απριλίου 2018), με απολογισμό τραυματισμούς αστυνομικών και αλλοδαπών και φθορές σε κάδους απορριμμάτων και σε εξοπλισμό αστυνομικών δυνάμεων».

Υπό τις ιαχές «κάψτε τους ζωντανούς» οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων εκσφενδόνιζαν στους πρόσφυγες ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, ενώ οι αστυνομικοί είχαν σχηματίσει κλοιό γύρω από τους αλλοδαπούς, βάζοντας στο κέντρο της πλατείας, γυναίκες και μικρά παιδιά. Στην προσπάθεια να τους απομακρύνουν οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών ενώ οι νεαροί έβαζαν φωτιές στους κάδους απορριμμάτων .

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ