Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ποινική δίωξη για ανείσπρακτες οφειλές 115 εκατομμυρίων σε βάρος του πρωην επικεφαλής της ΔΕΠΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποινική δίωξη για ανείσπρακτες οφειλές 115 εκατομμυρίων σε βάρος του πρωην επικεφαλής της ΔΕΠΑ

Ένα βαρύ κατηγορητήριο για ανείσπρακτες οφειλές ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ από εταιρία συμφερόντων Λαυρεντιάδη, θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρος Κιτσάκος.

Ηδη η εισαγγελία Πρωτοδικών μετά από  αυτεπάγγελτη έρευνα άσκησε ποινική δίωξη σε βάφρος του γοα το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία. Ουσιαστικά πρόκειται για την ποινική εξέλιξη τμήματος της δικογραφίας που σχηματίστηκε τον Δεκέμβρη του 2017 μετά από μήνυση της σημερινής διοίκησης και συγκεκριμένα του νυν  Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Δημ.  Τζώρτζη και του προέδρου της ΔΕΠΑ Βελισσάριου Δότση.

Η μήνυση που στρεφόταν κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ακόμα 11 ατόμων με καταγγελόμενη ζημία 150 εκατομμύρια, ως ανείσπρακτα χρέη της «ELFE Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα» οδήγησε τον Αύγουστο του  2018 σε  ποινική δίωξη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 11 προσώπων για τα κακουργήματα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και το έγκλημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Νεα δίωξη

Τότε όμως η Εισαγγελία συνέχισε να ερευνά το θεμα αυτεπαγγέλτως, όσον αφορά στις τυχόν ευθύνες της πρωην διοίκησης της ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα του κ.Κιστάκου(επελέγη επΊ ΣΥΡΙΖΑ) . Η ολοκλήρωση της έρευνας οδήγησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης για απιστία σε βάρος του και σε βάρος δύο στελεχών της εταιρίας «Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα» για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή.

Η ιστορία

Ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Βελισσάριος Δότσης, κατηγορούσαν τον Λαυρεντιάδη, ιδιοκτήτη της ELFE, για «απάτη μαμούθ» και συνειδητή προσπάθεια να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις τη περιουσιακή ζημία της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΔΕΠΑ οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς καμία προοπτική είσπραξής του. Οπως αναφέρουν ειδικά το τελευταίο 18μηνο τα χρέη αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ καθώς η εταιρία (ELFE) ειχε πετύχει προσωρινής δικαστική προστασία. Οπως καταγγέλουν μάλιστα η ELFE   κέρδιζε χρόνο αμφισβητώντας στα δικαστήρια την απόφαση της γενικής συνέλευση της ΔΕΠΑ με την οποία είχε οριστεί πως η ΕLFE θα συνέχιζε να λαμβάνει αέριο υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που δεν θα είναι συνδεδεμένες με την εταιρεία του Λαυρεντιάδη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ