Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Πόλεμος» για την Novartis: Το στικάκι, το FBI και ο επικεφαλής εισαγγελέας Γ. Αγγελής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Πόλεμος» για την Novartis: Το στικάκι, το FBI και ο επικεφαλής εισαγγελέας Γ. Αγγελής

Μια συνάντηση με τους Αμερικανούς του FBI και κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου 2018 στη Βιέννη. Στη συνάντηση μετείχαν από ελληνικής πλευράς η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και  ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, ο οποίος εποπτεύει τις έρευνες για τα οικονομικά εγκλήματα και αυτά της διαφθοράς, και από την αμερικανική, εισαγγελείς και στελέχη του FBI.

Αντικείμενο της συνάντησης  ήταν, σύμφωνα με δικαστικές πηγές,  η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την πορεία των ερευνών τόσο στη χώρα μας όσο και στην Αμερική όπου επίσης διερευνώνται τυχόν παράνομες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να προτιμούνται ή να υπερκοστολογούνται τα προϊόντα της.

Γιατί κρίθηκε αναγκαίο να γίνει αυτή η συνάντηση;

Πρώτον γιατί οι Αμερικανοί δεν είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της έρευνας και εντοπίζουν «καθυστερήσεις». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ενόχληση που προσωποποιείται στην εισαγγελέα Τουλουπάκη κυρίως για τον χειρισμό του μάρτυρα Μανιαδάκη, για τον οποίο θεωρούσαν πως έπρεπε να καταστεί κατηγορούμενος πολύ νωρίτερα. Γι’ αυτό ζητήθηκε να είναι παρών και ο επικεφαλής εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής.

Δεύτερον , όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Δημοκρατία», το αμερικανικό κλιμάκιο του FBI επιχείρησε να παραδώσει στους Έλληνες εισαγγελείς στοιχεία της έρευνας, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Τα στοιχεία όπως λέγεται, είχαν -προφανώς- προέλευση μη νόμιμη και η οποία δεν θα μπορούσε εύκολα να νομιμοποιηθεί στη συνέχεια της έρευνας από τις ελληνικές αρχές. Εκεί όμως λέγεται πως υπήρξε άρνηση(;) εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Η άρνηση Αγγελή

Η πρώτη ανάγνωση, όταν δημοσιεύθηκε το άρθρο στην εφημερίδα, οδήγησε πολλούς να εκτιμήσουν πως η άρνηση εκπορεύεται από την κα Ελένη Τουλουπάκη. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, την παραλαβή των στοιχείων φέρεται να αρνήθηκε ο επικεφαλής αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, απαντώντας πως οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να κάνουν χρήση παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η άρνηση προκάλεσε οργή στους Αμερικανούς. Παράλληλα η εφημερίδα επισημαίνει ότι με βάση τον νόμο  4356/15 (άρθρο 65) οι οικονομικοί εισαγγελείς μπορούν να κάνουν χρήση ακόμα και παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει:

«Στις περιπτώσεις πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 2 του άρθρου 177 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (σ.σ περί μη χρήσης παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων), εφόσον το αποδεικτικό μέσο αφορά πληροφορίες ή στοιχεία, στα οποία οι ανωτέρω εισαγγελείς έχουν δικαίωμα πρόσβασης κατά τις διατάξεις του άρθρου 17Α παρ. 8 εδάφιο α΄ του ν. 2523/1997 και του άρθρου 2 παρ. 5 εδάφιο α΄ του ν. 4022/2011.

2.Η χρήση του παραπάνω αποδεικτικού μέσου κατά την παραπομπή και τη δίκη γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι: α) η βλάβη που προκαλείται με την κτήση του είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος, τη σπουδαιότητα και την έκταση από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη και γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία».

Η εφημερίδα αναφέρει πάντως πως τα συγκεκριμένα αποδεικτικά μέσα δεν ήταν παρανόμως κτηθέντα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ