Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Γνωστός ισοβίτης κινούσε τα νήματα στο κύκλωμα “ανάπηρων” αποφυλακίσεων;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γνωστός ισοβίτης κινούσε τα νήματα στο κύκλωμα “ανάπηρων” αποφυλακίσεων;

Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας σε κρατούμενους προκειμένου να εξασφαλίζουν την αποφυλάκισή τους, βρίσκονται οι εισαγγελικές αρχές.

Μετά τον Αριστείδη Φλώρο, ακόμη ένας κρατούμενος φαίνεται πως βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για την αποφυλάκισή του λόγω αναπηρίας, πριν από λίγους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για γνωστό άνθρωπο της νύχτας με βαρύ ποινικό μητρώο, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με εκβιασμούς και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, κυρίως τις προηγούμενες δεκαετίες.

Πέτυχε να κρατήσει μυστική την αποφυλάκισή του

Ο συγκεκριμένος κρατούμενος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονίες από πρόθεση και άλλα αδικήματα αλλά κατάφερε να αποφυλακιστεί… αθόρυβα, με όρους, επικαλούμενος αναπηρία. Πέτυχε μάλιστα να κρατήσει μυστική την αποφυλάκισή του, αποφεύγοντας το θόρυβο που θα δημιουργούσε, και να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία μέσα στην οποία θα μπορούσε να ασκηθεί έφεση κατά του βουλεύματος που του είχε ανοίξει την πόρτα της φυλακής. Έτσι, εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος χωρίς να διατρέχει (προς το παρόν βέβαια) τον κίνδυνο να επιστρέψει στη φυλακή, όπως συνέβη με τον Αριστείδη Φλώρο.

Ο κρατούμενος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης αλλά κατάφερε να αποφυλακιστεί “αθόρυβα”

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι εισαγγελικές αρχές, το πρόσωπο αυτό όχι μόνο «ευεργετήθηκε» από το κύκλωμα που χορηγεί τα πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέλος του. Όπως όλα δείχνουν, ο ρόλος του είναι κομβικός και πολύ συγκεκριμένος στη «βιομηχανία» των …ανάπηρων αποφυλακίσεων που έχει στηθεί, τα τελευταία χρόνια

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίστηκαν και στην περίπτωση αυτή, ελέγχονται ως πλαστές ενώ εξετάζονται πολύ προσεκτικά για να διαπιστωθούν οι ακριβείς διαστάσεις του κυκλώματος ακόμη και μέσα στις φυλακές.

Όσο περνά ο καιρός, μειώνεται

Το ποσοστό αναπηρίας πάντως που επικαλέστηκε ο κατηγορούμενος στην υπόθεση υπεξαίρεσης των εταιρειών EnergaHellas Power Αριστείδης, όσο περνά ο καιρός, μειώνεται συνεχώς αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδεικνύεται πλαστό και άλλο πιστοποιητικό που είχε χρησιμοποιήσει για την αποφυλάκισή του.

Όπως φαίνεται όμως, η περίπτωση του Αριστείδη Φλώρου ήταν η αφορμή για να αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι των παράνομων αποφυλακίσεων. Η Εισαγγελία Διαφθοράς, έχοντας κάνει «φύλλο και φτερό» όλες τους φακέλους με τις αποφυλακίσεις λόγω αναπηρίας από το 2015 μέχρι σήμερα, επεκτείνει πλέον την έρευνα και για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εκτιμώντας ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα.

Με τα δεδομένα αυτά και κυρίως για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες «διάτρητες νομικά» αποφυλακίσεις, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ταχθεί υπέρ των αλλαγών στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να είναι εφικτή η ανάκληση του βουλεύματος  εφόσον προκύπτουν ενδείξεις πλαστότητας των ιατρικών πιστοποιητικών αναπηρίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ