Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τι έγινε στη Βιέννη μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών εισαγγελέων; Νέα στοιχεία έρχονται στο φως 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι έγινε στη Βιέννη μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών εισαγγελέων; Νέα στοιχεία έρχονται στο φως 

Την ώρα που η έρευνα για την υπόθεση της «σπαράσσεται» στον ορυμαγδό των εκατέρωθεν καταγγελιών για μεθοδεύσεις αλλά και για σκόπιμη καθυστέρηση, αποκαλύπτονται   νέα στοιχεία από τη συνάντηση του κλιμακίου των ελλήνων εισαγγελέων με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους, στη Βιέννη τα οποία όμως παραπέμφθηκαν στις… καλένδες.

Ενώ λοιπόν «μαίνεται» τις τελευταίες ημέρες ο «πόλεμος»  των εισαγγελικών αναφορών γύρω από το τις πταίει σχετικά με τα τεκταινόμενα στην έρευνα για την Novartis, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη κομμάτι από το «θολό» παζλ της περίφημης συνάντησης στη Βιέννη, μεταξύ του κλιμακίου των ελλήνων εισαγγελέων και των Αμερικανών συναδέλφων τους.

Ο λογαριασμός του πολιτικού στην Ελβετία

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αναφορά που είχε καταθέσει στα τέλη Ιανουαρίου η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, επιβεβαιώνεται πως πράγματι οι Αμερικάνοι είχαν αναφερθεί στην ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία πολιτικού προσώπου  από την Ελλάδα το οποίο ελέγχεται για εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis.

Στην αναφορά της η κ. Τουλουπάκη  φέρεται να υποστηρίζει ότι σε εκείνη τη  συνάντηση,  είπαν στους Έλληνες συναδέλφους τους  ότι υπάρχει στην διάθεση τους αριθμός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία Έλληνα πολιτικού που εμφανίζονται στον κύκλο των εμπλεκόμενων.

Η απάντηση που «πάγωσε» τους Αμερικανούς

Οι Αμερικανοί, σύμφωνα πάντα με την αναφορά της κ. Τουλουπάκη,  φέρονται να ρώτησαν μάλιστα τους Έλληνες συναδέλφους τους  εάν ενδιαφέρονται για αυτόν τον λογαριασμό. Η απάντηση όμως που φαίνεται ότι έλαβαν από τον κ. Αγγελή, μάλλον τους εξέπληξε καθώς ο τότε εποπτεύων της έρευνας τους είπε: «Εάν έχετε στοιχεία  να απευθυνθείτε στη Εurojust».

Η στάση αυτή του κ. Αγγελή όπως ήταν αναμενόμενο απέτρεψε τους Αμερικανούς εισαγγελείς από το να δώσουν τα επίμαχα στοιχεία στους Έλληνες, παρότι κρίνονταν ως σημαντικά για την πορεία της έρευνας στην Ελλάδα.

Στα χέρια Αγγελή τα πρωτότυπα έγγραφα από τις ΗΠΑ

Στην ίδια αναφορά η κ.  Τουλουπάκη φέρεται επίσης να υποστηρίζει ότι ο τότε επόπτης της, Ιω. Αγγελής εκτός από το γεγονός ότι κατέσχεσε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία  τόσο για τη Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, πήρε επίσης και  τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, τα έγγραφα αυτά, δεν επιστράφηκαν από τον κ. Αγγελή, αμέσως μόλις παραιτήθηκε από τη θέση του εποπτεύοντος της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ακόμη και σήμερα δεν  έχουν επιστραφεί από τον κ. Αγγελή.

Η κ. Τουλουπάκη, στη δική της αναφορά, φαίνεται πως επιστρέφει τις κατηγορίες που της αποδίδει ο κ. Αγγελής, καταλογίζοντας σε εκείνον προσπάθεια να μπλοκάρει  την ταχεία περαίωση της έρευνας για τη Novartis, παρεμβαίνοντας σ’ αυτήν.  Για ακριβώς αυτό το λόγο, η εισαγγελική λειτουργός, θεωρεί ότι ο πρώην επόπτης της παρενέβαινε και «άλλαζε»  τις δικές της  παραγγελίες που έδινε στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ