Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΕΔΔΑ: «Καμπάνα» 500.000 ευρώ σε κατασκευαστική για «καρτέλ» δημοσίων έργων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕΔΔΑ: «Καμπάνα» 500.000 ευρώ σε κατασκευαστική για «καρτέλ» δημοσίων έργων

Επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόστιμο 500.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε κατασκευαστική εταιρία για συμμετοχή σε καρτέλ ασφάλτου!

Το Δικαστήριο μάλιστα αποφάνθηκε πως είναι δεκτά, λόγω της σπουδαιότητας και πολυπλοκότητας του θέματος των εθνικών καρτέλ δημοσίων έργων, γίνονται δεκτά ακόμα και εξ ακοής αποδεικτικά στοιχεία!

Η προσφεύγουσα SA – Capital Oy είναι φινλανδική εταιρεία με έδρα το Rovaniemi για την οποία διαπιστώθηκε από την Αρχή Ανταγωνισμού το 2004, ότι συμμετείχε σε καρτέλ ασφάλτου για τις συμβάσεις με την κεντρική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το echrcaselaw.com, διαπιστώθηκε ότι συμμετείχε σε εδαφική κατανομή των αγορών, στη ρύθμιση των τιμών και σε μείωση της παροχής αποθεμάτων ασφάλτου. Της επιβλήθηκε αρχικά πρόστιμο 75.000 ευρώ αλλά μετά από προσφυγή στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, τον Σεπτέμβριο του 2009 η απόφαση ανατράπηκε. Κι αυτό γιατί διαπίστωσε ότι υπήρξε ενιαίο εθνικό καρτέλ την περίοδο 1994 με 2002, το οποίο επηρέαζε την κεντρική και τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η προσφεύγουσα εταιρεία είχε συμμετάσχει στο καρτέλ, τόσο σε κρατικό, όσο και δημοτικό επίπεδο, ιδίως στη Λαπωνία και στη Βόρεια Καρελία, από τον Μάιο του 1995 έως τον Φεβρουάριο του 2000. Το πρόστιμο της εταιρείας αυξήθηκε σε 500.000 ευρώ, το οποίο καθορίστηκε σύμφωνα με το μικρό μερίδιο της εταιρείας στην αγορά και τη φύση των παραβάσεών της σε σύγκριση με τους κύριους συμμετέχοντες στο καρτέλ.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στήριξε την απόφασή του σε αποδεικτικά μέσα που προέκυψαν απευθείας από την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο και σε μαρτυρίες που δόθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου εμπορικών διαφορών, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονταν στοιχεία που οι μάρτυρες είτε είχαν βιώσει οι ίδιοι, είτε είχαν ακούσει ή συνήγαγαν από άλλους.

Προσφυγή

Η εταιρία προσέφυγε στο ΕΔΔΑ παραπονούμενη ότι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχε στηριχθεί σε αποδεικτικά στοιχεία από άγνωστες πηγές, οι οποίες δεν εξετάστηκαν, ούτε μπορούσαν να εξεταστούν. Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, είχε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων για τη συμμετοχή της εταιρείας στο καρτέλ και ότι τα έμμεσα εξ ακοής αποδεικτικά στοιχεία δεν ήταν καθοριστικά για την έκβαση της υπόθεσης.

Λόγω του πολύπλοκου χαρακτήρα των υποθέσεων ανταγωνισμού, ο τρόπος συλλογής των αποδεικτικών στοιχείων από το εγχώριο δικαστήριο ήταν κατάλληλος, ενώ η προσφεύγουσα εταιρεία είχε τη δυνατότητα να υποβάλει τα δικά της αποδεικτικά στοιχεία για να αντικρούσει τις κατηγορίες. Η διαδικασία στο σύνολό της ήταν δίκαιη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ