Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: “Ναι” στις προληπτικές συλλήψεις και κρατήσεις χωρίς αδίκημα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: “Ναι” στις προληπτικές συλλήψεις και κρατήσεις χωρίς αδίκημα

Προληπτική σύλληψη και κράτηση, χωρίς δηλαδή τη διάπραξη αδικήματος δικαιολογεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με σημαντική απόφασή του!

Η κρίση του δικαστηρίου αφορά βέβαια , επί της ουσίας εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση , πρόκειται για πρόβλεψη η οποία αποτελεί , ουσιαστικά, υποχώρηση με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ακόμα κι αν η απόφαση αφορά τη σύλληψη και ολιγόωρη κράτηση χούλιγκαν και μόνο μετά από αξιολόγηση πως θα προκληθεί σοβαρό αδίκημα αν αφεθεί ελεύθερος.

Το σκεπτικό

Οι προσφεύγοντες είναι τρεις Δανοί που συνελήφθησαν στις 10 Οκτωβρίου 2009, στην Κοπεγχάγη ενώ θα παρακολουθούσαν  ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Δανίας και Σουηδίας. Η αστυνομία της Δανίας γνώριζε ότι ομάδες χούλιγκαν από κάθε χώρα βρίσκονταν στην πόλη και σχεδίαζαν να συμπλακούν στον αγώνα. Ως εκ τούτου, οι εγχώριες αρχές έλαβαν μέτρα για την  σύλληψη, κράτηση των υποκινητών ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις. Οι 3 αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 8 ώρες και χωρίς να ασκηθούν κατηγορίες.

Η απόφαση αφορά τη σύλληψη και ολιγόωρη κράτηση χούλιγκαν

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν απαγορεύει την κράτηση όταν υπάρχουν λογικά δεδομένα που καθιστούν αναγκαία  την παρεμπόδιση των ατόμων από την διάπραξη αδικημάτων. Βεβαίως απαιτούνται εγγυήσεις για την κράτηση αυτή όπως να είναι νόμιμη, το αδίκημα να είναι συγκεκριμένο και οι αρχές να αποδεικνύουν ότι αυτός που κρατείται προληπτικά  θα είχε εμπλακεί σε διάπραξη αδικήματος καθώς και ότι διαθέτει δικαίωμα αποζημίωσης. Η δυνατότητα στέρησης της ελευθερίας για το λόγο αυτό αποτελεί αυτόνομο λόγο κράτησης έξω από την ποινική διαδικασία.

Αναγκαίο μέτρο

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι οι προσφεύγοντες αφέθηκαν ελεύθεροι μόλις ο κίνδυνος συγκρούσεων ξεπεράστηκε, η κράτησή τους δε δεν διήρκεσε περισσότερο από όσο ήταν αναγκαίο για να αποφευχθούν περιστατικά υποκίνησης βίας. Η κρίση του δικαστηρίου είναι πως υπήρξε δίκαιη ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος των προσφευγόντων στην ελευθερία και της σημασίας της πρόληψης του χουλιγκανισμού.

Βασίλης Χειρδάρης: «Μόνο ως εξαίρεση»

Ο ποινικολόγος Βασ. Χειρδάρης

Ο ποινικολόγος και ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Βασίλης Χειρδάρης, θεωρεί πως «πρέπει να γίνει συνετή και μινιμαλιστική εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου»

“Το Δικαστήριο του Στρασβούργου εξέδωσε μια ισορροπημένη απόφαση που ενώ διασφαλίζει με συγκεκριμένες εγγυήσεις τα δικαιώματα των συλλαμβανομένων οπαδών, παράλληλα υψώνει δείκτη προστασίας για την δημόσια τάξη από τον κίνδυνο διαταράξής της από επικίνδυνες επιθέσεις χούλιγκανς. Στα πλαίσια αυτά θεωρεί ως επιτρεπόμενη από την ΕΣΔΑ την προληπτική σύλληψη και κράτηση για μερικές ώρες ατόμων που υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία ότι θα διαπράξουν παράνομες πράξεις κατά πολιτών και περιουσιών.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει οι κρατικές αρχές να είναι εξαιρετικά προσεκτικές στις περιπτώσεις προληπτικών συλλήψεων, γιατί είναι εύκολο να παραβιαστούν τα όρια θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Εκτιμώ ότι πρέπει να γίνει συνετή και μινιμαλιστική εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου που μόνο ως εξαίρεση μπορεί να επιτραπεί σε ένα κράτος δικαίου».

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ