Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Κρατούμενος αρνήθηκε να πάει στην κηδεία της γιαγιάς του επειδή δεν του άρεσε το… λεωφορείο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κρατούμενος αρνήθηκε να πάει στην κηδεία της γιαγιάς του επειδή δεν του άρεσε το… λεωφορείο

Κρατούμενος των φυλακών αρνήθηκε να πάει στη κηδεία της γιαγιάς του γιατί το λεωφορείο που θα τον μετέφερε ήταν μικρό και δεν είχε ζώνη ασφαλείας!

Το περισταστικό, που καταγράφεται στις αποφάσεις του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συνέβη στις φυλακές της Εσθονίας το 2013 και είχε ως πρωταγωνιστή έναν (τότε) 33χρονο κατάδικο σε  ποινή κάθειρξης για ληστεία και άσκηση βίας εναντίον υπαλλήλου φυλακών.

Ο κατάδικος ζήτησε και πήρε άδεια για να παρακολουθήσει την κηδεία της γιαγιάς του. Ωστόσο, δεν πήγε στην κηδεία, επειδή, όπως αργότερα είπε ενώπιον των αρχών των φυλακών και στα δικαστήρια, όταν είχε καθίσει στο λεωφορείο, το βρήκε πολύ μικρό(0,51τ.μ.)  και μη ασφαλές καθώς δεν υπήρχε ζώνη ασφαλείας, με αποτέλεσμα να φοβάται για τη ζωή του. Ο προσφεύγων ισχυρίστηκε επίσης ότι υπέστη ψυχολογικό τραύμα διότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την κηδεία της γιαγιάς του λόγω των προαναφερθέντων συνθηκών και έτσι αποφάσισε να επιστρέψει στη φυλακή. Η αγωγή του για  αποζημίωση απορρίφθηκε από τα εθνικά δικαστήρια.

Το ΕΔΔΑ

Το δικαστήριο εκτίμησε ότι η έλλειψη της ζώνης ασφαλείας και ο ανεπαρκής διαθέσιμος χώρος στο αυτοκίνητο μεταφοράς σε συνδυασμό με το μικρό χρόνο της διαδρομής δεν διαθέτουν την απαιτούμενη σοβαρότητα ώστε να χαρακτηριστεί η συνολική συμπεριφορά των φυλακών απέναντι στον προσφεύγοντα ως εξευτελιστική. Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του κρατούμενου.

Πηγή: echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ