Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συμβούλιο Ευρώπης : “Οι ομογονεϊκές οικογένειες, έχουν τις ίδιες ανάγκες και πρέπει να τις καλύψουμε”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συμβούλιο Ευρώπης : “Οι ομογονεϊκές οικογένειες, έχουν τις ίδιες ανάγκες και πρέπει να τις καλύψουμε”

Την εξάλειψη όλων των αδικαιολόγητων διακρίσεων που βιώνουν παιδιά και ενήλικες στον τομέα της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, ζητάει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), εγκρίνοντας ψήφισμα που βασίζεται στην έκθεση που εκπόνησε ο Τ. Γκούναρσον (Σουηδία).

Με το ψήφισμα, η ΚΣΣΕ δηλώνει ότι τα νομικά συστήματα πρέπει να αναγνωρίζουν την πραγματικότητα ότι τα ζευγάρια του ιδίου φύλου και οι οικογένειες «ουράνιο τόξο», δηλαδή ομογονεϊκές οικογένειες, υπήρχαν ανέκαθεν σε όλη την Ευρώπη και είχαν και έχουν τις ίδιες ανάγκες με οποιαδήποτε άλλη οικογένεια.

Τα κράτη να ευθυγραμμίσουν τους νόμους και τα συντάγματά τους

Το εγκριθέν κείμενο υπογραμμίζει ότι τα κράτη πρέπει να ευθυγραμμίσουν τους νόμους και τα συντάγματά τους με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διασφαλίζοντας ότι τα ζευγάρια του ιδίου φύλου θα έχουν ένα «ειδικό νομικό πλαίσιο που προβλέπει την αναγνώριση και προστασία της ένωσής τους», τα ίδια δικαιώματα κληρονομιάς, σύνταξης και περίθαλψης χηρείας.

Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα πρέπει, επίσης, να έχουν πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στα δικαιώματα σχετικά με τη διαμονή, την ιθαγένεια, την επανένωση των οικογενειών, την ιατρική περίθαλψη, την περιουσία και την κληρονομιά. Οι γονείς και τα παιδιά στις ομογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει, επίσης, να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις, όσον αφορά τη γονική μέριμνα, την υιοθεσία, την αναγνώριση των παιδιών και την ιατρική υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Τη σωστή ταυτότητα φύλου των γονέων των τρανσέξουαλ

Τα πιστοποιητικά γέννησης θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη σωστή ταυτότητα φύλου των γονέων των τρανσέξουαλ, ενώ τα άτομα που χρησιμοποιούν νόμιμους δείκτες φύλου, εκτός από τους άνδρες ή τις γυναίκες, θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν τις συντροφικές σχέσεις τους και τις σχέσεις τους με τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις.

Τέλος, η ΚΣΣΕ παροτρύνει τα κράτη μέλη να εργαστούν εντατικά για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου και ζητούν «αποδοχή και σεβασμό» για τις οικογένειες «ουράνιο τόξο» στις κοινωνίες μας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ