Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Βασιλική Θάνου: Άνθρωπος του προέδρου για όλες τις θέσεις εξουσίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασιλική Θάνου: Άνθρωπος του προέδρου για όλες τις θέσεις εξουσίας

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ο τρόπος με τον οποίο βρίσκεται και μένει στην κορυφή θέσεων εξουσίας η Βασιλική Θάνου πρέπει να διδάσκεται στις σχολές εκπαίδευσης ανώτατων στελεχών.

Προσέξτε τη σειρά: Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (επιλογή των συναδέλφων της) , πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλογή του υπουργικού συμβουλίου), υπηρεσιακή πρωθυπουργός (εκ των πραγμάτων μετά την επιλογή της ως προέδρου του Αρείου Πάγου) , επιστροφή στην προεδρία του Αρείου Πάγου (είχε διακοπεί η θητεία λόγω της πρωθυπουργίας), άμισθη επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του πρωθυπουργού (επιλογή του πρωθυπουργού) και τώρα προτεινόμενη από την κυβέρνηση για την έμμισθη θέση του επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Και να σκεφτεί κανείς πως η κα Θάνου, πρόσωπο υψηλής νομικής κατάρτισης και ευφυίας (της το αναγνωρίζουν ακόμα και οι επικριτές της) στις συνδικαλιστικές δράσεις της έχει υπάρξει στο πλευρό του  νυν βουλευτή της ΝΔ και πρώην προέδρου (επί σειρά ετών) της Ένωσης Δικαστών, Χαρ. Αθανασίου. Ήταν στην ίδια παράταξη και προφανώς συμφωνούσαν και στην πολιτική θεώρηση των πραγμάτων. Η ζωή βέβαια πολλές φορές τα φέρνει αλλιώς και όπως λέγεται είναι πλέον ορκισμένοι εχθροί, και μάλιστα όπου βρεθούν και όπου σταθούν έχουν να πουν ο ένας για τον άλλο έναν κακό λόγο..

Επιστολές

Η κα Θάνου ως πρόεδρος των δικαστών έχει μείνει στην ιστορία, πέραν των άλλων, για την περίφημη επιστολή της (13 Φεβρουαρίου του 2015) στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να παρέμβει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπέρ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλισθεί λύση για την ανάπτυξη χωρίς παράταση μνημονίων προκειμένου ο ελληνικός λαός να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του. Λίγους μήνες αργότερα επελέγη από το υπουργικό Συμβούλιο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Μια από τις πρώτες ενέργειες της ως πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου έστειλε νέα επιστολή σε όλους τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων των κρατών μελών της Ε.Ε, το καλοκαίρι του 2015 (λίγες ώρες μετά το περίφημο δημοψήφισμα), με την οποία ανέφερε πως οι Έλληνες δεν επιθυμούν έξοδο από το ευρώ, ενώ όπως υποστηρίζει, ψηφίζοντας «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα είπαν «ΟΧΙ» στη συνεχιζόμενη λιτότητα.

Η (τότε) ανώτατη δικαστική λειτουργός χαρακτήρισε  ανεπιτυχή τα μνημόνια και τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, και τάχθηκε υπέρ μίας ρύθμισης του χρέους. Πολλοί τότε είπαν πως έβαλε το θεμέλιο για μια μελλοντική συνεργασία. Η ίδια , πολύ αργότερα τον Μάϊο του 2018 , είπε στην «ΕφΣυν» ότι «το έπραξα αυτό διότι πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι όταν κάποιος κατέχει μια θεσμική θέση όπως η θέση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ή του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πέραν των στενών συνδικαλιστικών ή υπηρεσιακών του καθηκόντων δικαιούται και υποχρεούται να λαμβάνει θέση δημόσια σε γενικότερα σοβαρά κοινωνικά ή εθνικά ζητήματα».

Λίγο αργότερα η Βασιλική Θάνου έγινε υπηρεσιακή πρωθυπουργός και μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, επέστρεψε (όπως είχε δικαίωμα) στην προεδρία του Αρείου Πάγου.

Παρατάσεις και διασπάσεις

Όταν έγινε επικεφαλής του Ανωτάτου δικαστηρίου εξαιρετικά πολλοί  δικαστές, υπήρξε περίοδος που την έβλεπαν σαν κόκκινο πανί. Σε αυτό όπως λέγεται συνετέλεσαν διάφορα γεγονότα:

-Η ίδρυση μιας (διασπαστικής κατά τους δικαστές της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων) συνδικαλιστικής ένωσης Ανωτάτων Δικαστών, όταν, όπως της καταλογίζουν, έχασε τον έλεγχο της μεγαλύτερης δικαστικής συνδικαλιστικής ένωσης, αφού -όπως λένε- δεν εξελέγη η παράταξη της αρεσκείας της. Η ίδρυση αυτής της Ένωσης της χρεώθηκε με όλους τους τρόπους και προκάλεσε μίνι εμφύλιο στη Δικαιοσύνη.

-Όταν έθεσε θέμα αύξησης του ορίου αποχώρησης των δικαστών από το δικαστικό Σώμα, προκειμένου όπως λέγεται, να παραμείνει η ίδια στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση, και ούτως ή άλλως είχε- για προφανείς λόγους- προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, εκείνη επέμεινε και έθεσε το θέμα στην Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Η πρότασή της όμως καταψηφίστηκε συντριπτικά.

Δίπλα στον Πρωθυπουργό

Μετά τη συνταξιοδότησή της η κα Θάνου τοποθετήθηκε αμισθί επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του πρωθυπουργού προκαλώντας -επίσης- σφοδρές αντιδράσεις με την έννοια πως η μέχρι χθες ανώτατη δικαστής αποκτούσε «κομματική» ιδιότητα την επομένη της συνταξιοδότησής της. Στην ίδια συνέντευξή της στην «ΕφΣυν» είχε πει     πως «οι πολέμιοι κατά του προσώπου μου είναι μόνον εκείνοι πίσω από τους οποίους κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.. Οι εναντίον μου βολές προέρχονται πάντοτε από τα ίδια, ελάχιστα πρόσωπα» , όπως είπε , εξαιτίας της θέσης της κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Είχε αναφερθεί μάλιστα (ιδού μια ακόμα απόδειξη της άσπονδης «φιλίας») «στην αιφνιδιαστική παραίτηση τον Μάιο του 2012 του εν ενεργεία τότε προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και εν ενεργεία Αρεοπαγίτη Χαρ. Αθανασίου και την ανακοίνωση την ίδια μέρα της υποψηφιότητάς του ως βουλευτή Επικρατείας στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.».

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ήταν γνωστό εδώ και καιρό πως η θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα μείνει κενή καθώς ολοκληρώνει τη θητεία του ο πρώην αρεοπαγίτης, Δημ. Κυριατσάκης. Η κυβέρνηση, λέγεται, πως σκεφτόταν για τη θέση άλλη ανώτατη λειτουργό της Δικαιοσύνης αλλά εκείνη αρνήθηκε για άλλους λόγους. Προχθές έγινε γνωστό πως η κυβερνητική πρόταση ήταν η Βασιλική Θάνου. Οι αντιδράσεις των κομμάτων ήταν σφοδρές και εξαιρετικά επικριτικές. Αυτό όμως δεν δείχνει να πτοεί ούτε την κυβέρνηση, πολλώ δε μάλλον την κα Θάνου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ