Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Γιώργος Κέντρος: “Οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν χαλαρώσει και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιώργος Κέντρος: “Οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν χαλαρώσει και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής”.

Ηθοποιός με γερή κράση και ισχυρό θεατρικό εκτόπισμα.  Η υποκριτική του δεινότητα προκαλεί εύηχους κραδασμούς με τους θεατές να βγαίνουν από το θέατρο πάντα συγκινημένοι, πάντα γοητευμένοι.

Συνέντευξη & φωτογραφίες Κέλλυ Σταμούλη*

  •  Πείτε μας τι σημαίνει θηλυκότητα;

Η λέξη θηλυκότητα δεν μεταφράζεται σε καμπύλες, τέλειες αναλογίες και φυσική ομορφιά.  Θηλυκότητα για μένα σημαίνει εσωτερική λείανση, εξυπνάδα, πνευματικότητα και χαμηλοί τόνοι.

  •  Ας υποθέσουμε ότι είστε Γάλλος πολίτης.  Θα στηρίζατε την κίνηση των «Κίτρινων Γιλέκων”;

Αν ήμουν Γάλλος πολίτης θα συμμετείχα.  Στην Ελλάδα αντίστοιχο φαινόμενο θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να συμβεί, κι εγώ δεν θα ζω…  Η διεκδίκηση δικαιωμάτων προϋποθέτει πολίτες με ωριμότητα.

  • Τώρα ας υποθέσουμε ότι σας ζητάει ο Πρωθυπουργός να προτείνετε μία μόνο αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό. Ποια θα ήταν αυτή;

Την υποχρέωση κάθε κόμματος στην Βουλή, να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα για το κοινό συμφέρον, ανεξαρτήτως ιδεολογίας.  Έχουμε γνωρίσει και ζήσει τις ιδεολογίες στον τόπο μας, που δυστυχώς λειτουργούν πάντα κατά το δοκούν. 

 Διαφέρουν οι ακροδεξιοί από τους φασίστες;

Όχι.  Η βάση είναι η ίδια. Το ακραίο και το έκτροπο αποτελεί κοινή ρίζα τόσο στον ακροδεξιό όσο και στον φασίστα.  Λόγου χάρη Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια.

  • Σύμφωνα με τον Φρόιντ, προαπαιτούμενο του Πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη.  Συμφωνείτε;

 Απόλυτα.  Όταν αυτή απονέμεται…

  •  Τι εννοείτε κ. Κέντρο;

Εννοώ πχ πώς δεν είναι δυνατόν σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα κρατούμενοι να ξυλοκοπούν κρατούμενο εν τη απουσία υπαλλήλων.  Αλήθεια που ήταν οι σωφρονιστικοί τη στιγμή του γεγονότος;  Το παράδειγμα αυτό δείχνει ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν χαλαρώσει και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. 

Ο Γιώργος Κέντρος διαβάζει το «Age Quod Agis» του Νίκου Μοσχοβάκου.

 

* Η Κέλλυ Σταμούλη είναι δικηγόρος.  Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Στις Βρυξέλλες έκανε το μεταπτυχιακό της στο Δίκαιο Αέρος και Θαλάσσης στο ULB καθώς και τη Σχολή Θεάτρου Klein Akademie. Αν την γνωρίσετε θα νομίσετε ότι ήδη την ξέρετε χάρη στο έντονο επικοινωνιακό της ταλέντο!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ