Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Γιώργος Μπαλάφας: «Η Αριστερά είναι δύναμη ζώσα»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιώργος Μπαλάφας: «Η Αριστερά είναι δύναμη ζώσα»

Αν και Πολιτικός Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Kingston University, ο Γιώργος Μπαλάφας διευθύνει επιτυχώς το γραφείο του Πάνου Ρήγα, Αναπλ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Συνέντευξη και φωτογραφίες από την Κέλλυ Σταμούλη*

Είναι εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος στο βόρειο Τομέα Περιφέρειας Αττικής, όπου και διεκδικεί την επανεκλογή του.  Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ποιόν Νομπελίστα ξεχωρίζετε για το έργο του.  Ποιά χαρακτηριστικά της δράσεώς του σας γοητεύουν;

Δύσκολη ερώτηση καθώς έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες όπως ο Μαντέλα, η Κιουρή, ο Αινσταΐν… Ξεχωρίζω τον Ελύτη. Μίλησε στο όνομα της φωτεινότητας και της διαφάνειας στην τελετή απονομής του Νόμπελ  Λογοτεχνίας το 1979. Είπε: «Δεν αρκεί να ονειροπολούμε με τους στίχους. Είναι λίγο. Δεν αρκεί να πολιτικολογούμε. Είναι πολύ. Κατά βάθος ο υλικός κόσμος είναι απλώς ένας σωρός από υλικά. Θα εξαρτηθεί από το αν είμαστε καλοί ή κακοί αρχιτέκτονες το τελικό αποτέλεσμα. Ο Παράδεισος ή η Κόλαση που θα χτίσουμε». Ο Ελύτης ήταν ένας ελεύθερος διανοούμενος.

  • Ποιό θεωρείτε το κατ΄ εξοχήν δυνατό σημείο στην άσκηση πολιτικής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα;

Ο ΑλέξηςΤσίπρας είναι ένας πολιτικός που βάζει στόχους και τους πετυχαίνει. Είναι αυτός που ηγήθηκε ενός κινήματος που γκρέμισε από την εξουσία τα μέχρι το 2015 εναλλασσόμενα κόμματα, που μας χρεωκόπησαν. Η κυβέρνηση Τσίπρα έδωσε τέλος στη μνημονιακή εποπτεία ανοίγοντας το δρόμο στη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας. Το μεγαλύτερο προσόν του νομίζω είναι το ότι δεν κινείται με κριτήριο το «πολιτικό κόστος» αλλά το εθνικό συμφέρον.

  • Ρένα Δούρου: δυναμική, γοητευτική, ευαίσθητη; Ποιό χαρακτηριστικό εκτιμάτε ότι την χαρακτηρίζει;

Όλα αυτά και πολλά ακόμη. Ειλικρινής, αποτελεσματική, ουσιαστική, μακριά από λαϊκισμούς και τυχοδιωκτισμούς. Να θυμίσω πως η Ρένα παραιτήθηκε από βουλευτής για να κατέβει στη μάχη της Περιφέρειας Αττικής το 2014. Ποτέ δεν θα έκανε η Ρένα αυτό που έκανε ο κ. Πατούλης. Από τη μία να δηλώνει ότι θέλει να γίνει Δήμαρχος Αθηναίων και να επιτίθεται στον Κώστα Μπακογιάννη, και από την άλλη να παίρνει το χρίσμα του Περιφερειάρχη της ΝΔ.

  • Daniel Day Lewis – Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.  Με ποιόν θα προτιμούσατε να δειπνήσετε; ποιό εστιατόριο θα επιλέγατε;

Και με τους δύο, καθότι είμαστε τρείς διαφορετικοί άνθρωποι οπότε θα είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Θα επέλεγα «Το ειδικόν» στον Πειραιά. Μου το έμαθε ο φίλος μου ο Γιώργος Γαβρίλης, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά. Ένα πολύ ωραίο μαγαζί, ίσως η τελευταία αυθεντική μπακαλοταβέρνα στην Αθήνα.

  •  Ποιό είναι το κατ΄ εξοχήν χαρακτηριστικό απόφθεγμα που χαρακτηρίζει την Αριστερά;

Τα αποφθέγματα και οι λέξεις έχουν την ιστορική τους σημασία. Το πιο ουσιώδες όμως χαρακτηριστικό ενός αριστερού, είναι πως δεν περιορίζεται στις λέξεις. Η Αριστερά είναι μία ζώσα δύναμη. Ο αριστερός, σ’ όποιο μετερίζι κι αν βρίσκεται, δεν σταματά να δίνει καθημερινή μάχη για δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία. Για να έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, στην παιδεία, στην υγεία, για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Αυτή η στάση ζωής είναι που χαρακτηρίζει την Αριστερά και όχι τα αποφθέγματα.

*Η Κέλλυ Σταμούλη είναι  Δικηγόρος.  Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Στις Βρυξέλλες έκανε το μεταπτυχιακό της στο Δίκαιο Αέρος και Θαλάσσης στο ULB και τη Σχολή Θεάτρου Klein Akademie.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ