Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Στο εδώλιο ο (πρώην) “παντοδύναμος” Ανδρέας Μαρτίνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο εδώλιο ο (πρώην) “παντοδύναμος” Ανδρέας Μαρτίνης

Έζησε την άνοδο αλλά και την πτώση… Οφθαλμίατρος από το Χαλάνδρι, με καταγωγή από φτωχή οικογένεια, ο Ανδρέας Μαρτίνης βρέθηκε γρήγορα στα μεγάλα σαλόνια αλλά και στις κοσμικές στήλες των εφημερίδων.

Γεύτηκε τη χλιδή, ταξίδεψε με κότερα  και πολυτελή αυτοκίνητα, φωτογραφήθηκε σε λαμπερές δεξιώσεις, δίπλα σε πολιτικούς και πανίσχυρους επιχειρηματίες.

Έδωσε 456€ φιλοδώρημα σε σερβιτόρους ψαροταβέρνας για λογαριασμό μόλις 243,90€!

Ο Ανδρέας Μαρτίνης  απόλαυσε την παντοδυναμία που του προσέφερε η θέση που διατήρησε επί 28 συνεχόμενα χρόνια, ως πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πάντοτε καλοντυμένος, με κουστούμια γνωστών σχεδιαστών,  φημιζόταν για τα ακριβά του γούστα όπως και για τα γενναιόδωρα φιλοδωρήματά του, τα οποία βέβαια χρεώνονταν στον Ερυθρό Σταυρό.

Χλιδή και κακοδιαχείρηση

Πανάκριβα δώρα,  κυρίως κοσμήματα,  γεύματα χιλιάδων ευρώ  όπως ένα που είχε καταγράψει  το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο είχε στοιχίσει  3.568 ευρώ ενώ είχαν  δοθεί ως φιλοδώρημα  914 ευρώ, και κάποιο άλλο, σε  γνωστή ψαροταβέρνα της Καλαμαριάς, όπου ο Ανδρέας Μαρτίνης έδωσε 456 ευρώ στους σερβιτόρους για λογαριασμό 243,90 ευρώ, καταμαρτυρούν το μέγεθος της σπατάλης  και της κακοδιαχείρισης, που  επιβάρυνε το κοινωφελές Ίδρυμα. Το 2013 ο Ανδρέας Μαρτίνης απομακρύνθηκε από τη  Διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού με τα σύννεφα της κατασπατάλησης και των οικονομικών σκανδάλων να αρχίζουν να σκιάζουν το όνομά του. Η αντίστροφη μέτρηση όμως για τον άλλοτε πανίσχυρο Ανδρέα Μαρτίνη είχε ξεκινήσει  από το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο ιδρύθηκε το 1999 από δωρεές και κληροδοτήματα στον Ερυθρό Σταυρό.

Η πρώτη σύλληψη

Το 2014 ο Ανδρέας Μαρτίνης συνελήφθη για πρώτη φορά για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών άνω των 600.000 ευρώ. Η ραγδαία όμως πτώση για τον πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ήρθε με τη σύλληψή του, από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας, στις  17 Μαΐου 2016 για  «μίζα» ύψους 3,2 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, που φέρεται να έλαβε για την υπογραφή σύμβασης του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» με την εταιρεία “Hospitalia International”,  για νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, το 1998, , ύψους 12 δισ. δραχμών (36 εκατ. ευρώ).

Το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» εξαπάτησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να προτιμηθεί η εταιρεία, που υπερκοστολόγησε τη σύμβαση και το επιπλέον ποσό φέρεται να ήταν η «μίζα».  Μέρος του ποσού, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να δαπανήθηκε για να αγοραστεί το κτίριο, το οποίο σήμερα ενοικιάζεται από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Η εικόνα του Ανδρέα Μαρτίνη να περιφέρεται με χειροπέδες στα εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία, έγινε πρωτοσέλιδο στον Τύπο. Μαζί του, συνελήφθη και η σύζυγός του, Γεωργία Μαρτίνη η οποία όμως μετά την απολογία της αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση «μαμούθ» ύψους 600.000 ευρώ , απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα.

Η απολογία δεν έπεισε τους ανακριτές

Η απολογία του Ανδρέα Μαρτίνη κράτησε περισσότερο  από 3,5 ώρες, αλλά  δεν έπεισε τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς πως  τα χρήματα ήταν νόμιμα, φορολογημένα και προέρχονταν από την οικογενειακή περιουσία της συζύγου του, Γεωργίας Μαρτίνη. Έτσι, στις 20 Μαΐου του 2016 του έδειξαν το δρόμο για τη φυλακή.

Το κατηγορητήριο ανέφερε μεταξύ άλλων για τον Ανδρέα Μαρτίνη:

«Με την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ κατείχες, διαχειρίσθηκες και χρησιμοποίησες περιουσία εν γνώσει ότι η περιουσία προέρχεται από το έγκλημα της απάτης, ενώ παράλληλα χρησιμοποίησες τον ελληνικό και διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα, με τη διακίνηση εσόδων προερχόμενων με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα. Ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών είτε του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχες λάβει από την εταιρεία Hopitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολαρίων σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρεία.

Αν δε τα λοιπά μέλη της επιτροπής προμηθειών και του ΔΣ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν θα συναινούσαν στην ανάθεση προμήθειας στην εν λόγω εταιρεία, ειδικά μάλιστα με το τίμημα που τελικά επιτεύχθηκε… Το ποσό των 3.133.350,17 γ. μάρκα το οποίο η Hospitalia International υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα, προκειμένου εσύ να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύτηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς,… Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδα και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία».

Η προστασία των ισχυρών

Πρώην εργαζόμενος στο Ερρίκος Ντυνάν έλεγε χαρακτηριστικά για τον πρώην πρόεδρο του νοσοκομείου και του ΕΕΣ: «Φιλανθρωπία, υγεία και πολιτική ήταν το χρυσό τρίγωνο που διαμόρφωνε το ιδανικό περιβάλλον για έναν ευφυή άνθρωπο σαν τον Αν. Μαρτίνη να εξασφαλίζει ανοχή και την προστασία των ισχυρών όταν συναντούσε προβλήματα».

Ύστερα από 15 μήνες στη φυλακή, τον Αύγουστο του 2017, ο Ανδρέας Μαρτίνης  αποφυλακίστηκε, με περιοριστικούς όρους, επικαλούμενους σοβαρούς λόγους υγείας και προσκομίζοντας έγγραφα των ΚΕΠΑ που πιστοποιούσαν αναπηρία άνω του 75%.  Δύο προηγούμενα αιτήματά του για αποφυλάκιση είχαν απορριφθεί.

Ο 77χρονος Ανδρέας Μαρτίνης, η  69χρονη σύζυγός του και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κάμπης  έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα  που αφορά τη  μίζα  των 3,2 εκ. μάρκων, σύμφωνα με την κατηγορία,  από τη  Hospitalia International.

Στις αρχές του νέου χρόνου, όμως ο Ανδρέας Μαρτίνης θα πρέπει να καθίσει και πάλι στο εδώλιο, για τα δωρεάν νοσήλια σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες καλλιτέχνες κλπ τα οποία προορίζονταν για αναξιοπαθείς ασθενείς. Οι εκπτώσεις στα νοσήλια των επωνύμων φέρονται να έφταναν ακόμη και το 100%. Λίστα με 51 τέτοιες περιπτώσεις, από τον Ιανουάριο του 2007 έως τα τέλη του 2010 έχει εντοπίσει η έρευνα. Ανάμεσά τους, είναι και  ασθενής που, για τρεις νοσηλείες, έπρεπε να πληρώσει 355.491 ευρώ. Ωστόσο, κατά το κατηγορητήριο, η έκπτωση για το συγκεκριμένο ασθενή έφτασε στις 300.285 ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό, σχεδόν στο σύνολο του, καταβλήθηκε από τον ασφαλιστικό του φορέα!

Ο 77χρονος Ανδρέας Μαρτίνης, η  69χρονη σύζυγός του και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κάμπης  έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα  που αφορά τη  μίζα  των 3,2 εκ. μάρκων, σύμφωνα με την κατηγορία,  από τη  Hospitalia International. Η δίκη τους για την υπόθεση αυτή αν και ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει πρίν απο μερικές ημέρες τελικά διακόπηκε για τα τέλη Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ