Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αποζημίωση δικαστικών αντιπροσώπων: Αύξηση (περίπου) από 250-325 ευρώ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποζημίωση δικαστικών αντιπροσώπων: Αύξηση (περίπου) από 250-325 ευρώ

Αύξηση κατά περίπου 250-350 ευρώ για τις αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων θα προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση για τις 4πλές εκλογές του Μαΐου 2019 (και τις δύο Κυριακές όπου χρειαστεί) λόγω του όγκου εργασίας και της πολυπλοκότητας εξαιτίας και των πολλών υποψηφίων.

Αυτό προκύπτει από μια σύγκριση με την σχετική απόφαση για τις Ευρωεκλογές του 2014, καθώς αποφασίστηκε να υπάρξει αύξηση κατά 30%.

Τη σχετική απόφαση θα εκδώσουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Επίσης, αποφασίστηκε να υπάρχουν δύο γραμματείς για τις εφορευτικές επιτροπές στα μεγάλα εκλογικά τμήματα Αττικής και Θεσσαλονίκης και ειδικό πληροφοριακό σύστημα, προφανώς για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από τα 63 πρωτοδικεία της χώρας.

Τα ποσά (από 1080 και 810 ευρώ) προκύπτουν με προσαύξηση 30% (περίπου 325 και 243 ευρώ) από τα ποσά που προβλέπονταν στο ΦΕΚ Β 1189 – της 10.05.2014.

Αναφέρει:

«Καθορισμός του ύψους της ειδικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων των διοριζομένων εποπτών, εφόρων, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής κ.λπ. για τη διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014 και των επαναληπτικών της 25ης Μαΐου 2014 και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Μαΐου 2014, καθώς και του τρόπου καταβολής τους.

2.Για τον καθορισμό του χρόνου, για τον οποίο καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής κ.λπ., λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των ημερών που είναι απαραίτητες:

  • α) Για τη μετάβαση και επιστροφή τους μέσω της συντομότερης οδού και
  • β) Για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

3.Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, φόρο, εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων κ.λ.π, δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος και δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία. (Τροποποίηση με ΚΥΑ Αριθμ. 19550 – ΦΕΚ Β 1238 – 15.05.2014)

Άρθρο 2

Δικαιούχοι Αποζημίωσης εντός Νομού

Στους δικαιούχους αποζημίωσης του προηγούμενου άρθρου καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση, ως εξής:

β. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής καταβάλλεται ποσό ενενήντα ευρώ (90,00 €) για κάθε ημέρα και για εννέα (9) ημέρες.

Στους αναπληρωτές αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής καταβάλλεται, η ίδια ημερήσια αποζημίωση και για έξι (6) ημέρες.

Άρθρο 3

Αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης

Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄ και Β΄ Πειραιά, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, καταβάλλεται η ημερήσια αποζημίωση του άρθρου 2 παρ. β και για δώδεκα (12) ημέρες. Στους αναπληρωτές τους καταβάλλεται η ίδια ημερήσια αποζημίωση και για έξι (6) ημέρες.

Άρθρο 4

Μετακινήσεις αντιπροσώπων δικαστικής αρχής σε προορισμούς με συγκοινωνιακές δυσχέρειες

  • α) Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους, στα νησιωτικά συμπλέγματα των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων (εκτός των νησιών Ρόδος και Κως), καθώς και στα νησιά Ικαρία του νομού Σάμου, Κύθηρα και Αντικύθηρα του νομού Αττικής, Γαύδος του νομού Χανίων, Σαμοθράκη του νομού Έβρου, Θάσος του νομού Καβάλας, Ψαρρά και Οινούσες του νομού Χίου, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος του νομού Λέσβου, στα νησιά των Βορείων Σποράδων και των άγονων γραμμών του Ιονίου Πελάγους, καταβάλλεται η ημερήσια αποζημίωση του άρθρου 2 παρ. β και για δώδεκα (12) ημέρες λόγω συγκοινωνιακών δυσχερειών.
  • β) Στους αναπληρωτές των προαναφερομένων δικαιούχων καταβάλλεται η ίδια ημερήσια αποζημίωση αλλά σε κάθε περίπτωση για μια (1) ημέρα λιγότερη.
  • γ) Ειδικά για τα νησιά Ρόδος και Κως, το ανώτατο όριο ημερών αποζημίωσης, για τους αντιπροσώπους δικαστικής αρχής και τους αναπληρωτές τους, ορίζεται σε εννέα (9) ημέρες και έξι (6) ημέρες αντίστοιχα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ