Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δίκη Siemens στην τελική ευθεία: Για μίζα 69 εκατομμυρίων μίλησε η εισαγγελέας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Siemens στην τελική ευθεία: Για μίζα 69 εκατομμυρίων μίλησε η εισαγγελέας

Διαδρομές χρημάτων από τα μαύρα ταμεία, μίζες και αντίστοιχη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου περί τα 69 εκατομμύρια ευρώ, εντόπισε η εισαγγελέας για την υπογραφή της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ με την Siemens.

Η κ. Ελένη Σκεπαρνιά, εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην πολύκροτη δίκη για τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας, αναφέρθηκε στο σύστημα των μαύρων πληρωμών της εταιρίας από το 1980 και του τρόπου που λειτουργούσε, προκειμένου οι δωροδοκίες να φτάσουν στους αποδέκτες τους. Επικαλέστηκε έγγραφο της μητρικής εταιρείας τον Ιανουάριο του 1998 με το οποίο, όπως είπε, ορίστηκε ότι για την σύμβαση 8002 θα διατεθούν σε μίζες 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκταση της σύμβασης το 2001 διατέθηκαν επιπλέον 19 εκατομμύρια μάρκα. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 8% η αρχική και στο 8,5% η επέκταση της σύμβασης επί του κόστους του έργου.

Συνολικά, κατά την εισαγγελέα ήταν 69 εκατομμύρια ευρώ και αντίστοιχη ήταν η ζημιά του Δημοσίου.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους τρόπους των μαύρων πληρωμών, σε εμβάσματα που πέρασαν μέσα από εταιρείες Offshore και εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και σε μετρητά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006 (…) Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι την 8002 που υπεγράφη το 1997 η Siemens φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ