Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Novartis: Το… μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης “έβγαλε” 4 στο αρχείο και έναν ως ύποπτο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Novartis: Το… μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης “έβγαλε” 4 στο αρχείο και έναν ως ύποπτο

Μπορεί οι… προσδοκίες για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, αυτό της novartis, να ήταν αυξημένες, αφού η εισαγγελική έρευνα διήρκεσε πάνω από 2 χρόνια παρόλα αυτά όμως δεν ανέδειξε χρηματισμούς πολιτικούς προσώπων παρά μόνον ενδείξεις για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τη συνέχιση της έρευνας για άλλον έναν.

Το πολυαναμενόμενο πόρισμα αλά ποδοσφαιρικά 4-5-1 , μεταφράζεται σε 4 αρχειοθετήσεις, μια κλήση υπόπτου για τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο και μια ανοιχτή έρευνα για τα υπόλοιπα 5 πολιτικά προσωπα. Εν ολίγοις, άνθρακες ο θυσαυρός του «πακτωλού» μαύρου χρήματος, «άνθρακες» και οι τροχήλατες βαλίτσες με λεφτά που πήγαιναν στο Μαξίμου.

Δεκατέσσερις μήνες μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για την Novartis στη Βουλή για 10 πολιτικά πρόσωπα και 11 μήνες μετά την επιστροφή της στην δικαιοσύνη λόγω αναρμοδιότητας του η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κατέληξε σε ενδείξεις τέλεσης του εν λόγω αδικήματος από τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί προκειμένου να τον καλέσουν να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων διαβιβάζουν τη δικογραφία ζητώντας την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτής.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα για τους Αντώνη Σαμαρά, Αδωνη Γεωργιάδη , Μάριο Σαλμά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον νυν κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα ενώ η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο για 4 πολιτικά πρόσωπα εις βάρος των οποίων δεν προέκυψαν στοιχεία. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς,Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέτζο, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2018, η Βουλή έκρινε ότι είναι αναρμόδια να ασκήσει ποινική δίωξη για ενδεχόμενη δωροδοκία σε βάρος των παραπάνω 10 πολιτικών προσώπων, καταλήγοντας ότι το συγκεκριμένο αδίκημα δεν εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς τελείται επ’ευκαιρία άσκησης των καθηκόντων και όχι στο πλαίσιο αυτών.Συνεπώς κρίθηκε ότι δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Πλην των πολιτικών προσώπων οι εισαγγελείς καλούν σε ανωμοτί εξηγήσεις πάνω από 20 μη πολιτικά πρόσωπα

Ο μάρτυρας και οι 8 (!) καταθέσεις

Μεταξύ των στοιχείων που οδήγησαν τους εισαγγελείς διαφθοράς να στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή για τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι οι τουλάχιστον 8 καταθέσεις που έχει δώσει από τον περασμένο Οκτώβριο μάρτυρας, προσκομίζοντας παράλληλα κι ένα πολυσέλιδο αρχείο προς απόδειξη των λεγομένων του. Ουσιαστικά ο κ. Λοβέρδος ελέγχεται για είσοδος την αγορά τουλάχιστον 3 φαρμάκων την επίμαχη περίοδο

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ