Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Υπουργικό Συμβούλιο: Ποιοι διεκδικούν τις 2 θέσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπουργικό Συμβούλιο: Ποιοι διεκδικούν τις 2 θέσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου

Τρεις δικαστίνες και ένας εισαγγελέας είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν τις δυο κορυφαίες θέσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιλογή νέου προέδρου και νέου εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στη θέση των Βασ. Πέππα και Ξένης Δημητρίου που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης στις 30 Ιουνίου.

Με βάση την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων στο τραπέζι του υπουργικού Συμβουλίου «πέφτουν» τα εξής ονόματα:

Πρόεδρος

Για τη θέση του προέδρου ισοψήφησαν με 15 ψήφους η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού (υψηλής ποιότητας δικαστικής, γνωστή από την θέση της εφέτη – ανακρίτριας στην υπόθεση του Βατοπαιδίου) και η Αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη (πρώην συνδικαλίστρια στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και με ισχυρή νομική επάρκεια), ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, η οποία φέρεται να έχει ισχυρά ερείσματα και να χαίρει εκτιμήσεως για την νομική της κατάρτιση στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Ήταν πρόεδρος του Ποινικού Τμήματος που πρόσφατα αναίρεσε το βούλευμα με το οποίο δεν δόθηκε άδεια στον Δημ. Κουφοντίνα.

Εισαγγελέας

Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χ. Βουρλιώτης συγκέντρωσε 15 ψήφους, τα 4/5 της διάσκεψης. Ο κ. Βουρλιώτης επίσης χαίρει υψηλής νομικής εκτίμησης ενώ ήταν αυτός που είχε διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής το 2012 ενώ είχε προτείνει -με μια εξαιρετική αγόρευση- να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί που ήρθαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα. Η  αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη και η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού συγκέντρωσαν από 9 ψήφους η καθεμία.

Ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης

Η Διονυσία Μπιτζούνη

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ