Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Χριστίνα Β. Γλυκού: Νέο πρόγραμμα – γέφυρα για δανειολήπτες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χριστίνα Β. Γλυκού: Νέο πρόγραμμα – γέφυρα για δανειολήπτες

Της Χριστίνας Β. Γλυκού*

Στις εξαγγελίες της προηγούμενης εβδομάδας αναφορικά με την παράταση του Νόμου 4605/19 (πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας) μετά τα όσα πρωτοφανή βιώνουμε το τελευταίο δίμηνο (λόγω covid – 19), ανακοινώθηκε και ένα νέο πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών συνεπών ή μη με επιδότηση της μηνιαίας τους δόσης, το οποίο θα αποτελέσει ΄΄γέφυρα΄΄ για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου (μετατέθηκε η εφαρμογή του για τον προσεχή Γενάρη εκτός απροόπτου).

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το νέο αυτό πρόγραμμα θα επιδοτεί τις μηνιαίες δόσεις τόσο των ‘’πράσινων’’ όσο και των ‘’κόκκινων’’ δανειοληπτών (ανεξάρτητα από το χρόνο που κατέστη ληξιπρόθεσμο το προϊόν τους) εφόσον αποδεδειγμένα πλήττονται από τον Covid – 19 και έχουν λάβει δάνειο που συνδέεται με την πρώτη τους κατοικία.

Συγκεκριμένα θα προστατεύονται όσοι είδαν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται ή να εκμηδενίζονται λόγω της υγειονομικής κρίσης.. Δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι σήμερα αν θα αφορά μόνο τους πληττόμενους ΚΑΔ (όπως συμπεραίνει κάποιος με την πρώτη ανάγνωση) και τι θα γίνει με άλλες κατηγορίες οφειλετών πχ συνταξιούχοι ή δημοσίους υπαλλήλους που κλήθηκαν να στηρίξουν τέκνα ή συζύγους σε πληττόμενες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι μηνιαίες δαπάνες τους… Θα εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο αποκλειστικά για όσους ανήκουν στους δημοσιευμένους ΚΑΔ ή θα δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης της οικονομικής αδυναμίας του δανειολήπτη, απόρροια της πανδημίας?

Η επιδότηση της δόσης θα καλύπτει μεγάλο ή σχεδόν όλο το ποσό της μηνιαίας καταβολής τους πρώτους μήνες (ίσως και το 90% για τους συνεπείς δανειολήπτες, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα αυτών όλα αυτά τα χρόνια για κάποιας μορφής επιβράβευση) και εν συνεχεία το ποσοστό επιδότησης σταδιακά θα μειώνεται (αναμένουμε εξειδίκευση κριτηρίων).

Στην πράξη – και μέχρι αυτή τη στιγμή – οι μόνοι που μπορούν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία είναι όσοι τυχεροί πληρούν όλες τις προϋποθέσεις υπαγωγής στον υφιστάμενο Νόμο (κόκκινοι δανειολήπτες μέχρι το τέλος του 2018) ή όσοι κατόπιν επιτυχούς διαπραγμάτευσης ή διαμεσολάβησης ρυθμίζουν βιώσιμα με το τραπεζικό ίδρυμα .

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρθηκε στις σχετικές εξαγγελίες, θα τεθούν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου – και ορθά – όσοι έδρασαν ή δρουν κακόπιστα να μένουν εκτός.. Να θυμίσουμε ότι και στα πλαίσια του Νόμου 3869/10 (γνωστού ευρέως ως Νόμος Κατσέλη) υπήρξαν αρκετοί δανειολήπτες που προσπάθησαν να κάνουν χρήση αυτού ενώ δεν πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις και δεν υπήρξαν θύματα της μεγάλης οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών..

Εν κατακλείδι, σε καιρούς πανδημίας και ιδιαίτερων συνθηκών (όπως αυτές που βιώνουμε) – και με δεδομένο δυστυχώς ότι έχουμε περάσει ιδιαιτέρως δύσκολα και όλα τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μάστιζε τη χώρα και άλλαξε δραματικά εν μια νυκτί ζωές και οικογενειακούς προϋπολογισμούς –, είναι αδήριτη ανάγκη η στήριξη όσων άντεξαν και αντέχουν .. Όσων έμειναν όρθιοι και ας άλλαξε ραγδαία η ζωή και η καθημερινότητά τους..  Μένει λοιπόν να διαπιστώσουμε αν το νέο πρόγραμμα (όταν εξειδικευτούν τα κριτήρια υπαγωγής στην προστατευτική του ‘’ομπρέλα’’) επί της ουσίας θα τους βοηθήσει να πάρουν την πολυπόθητη οικονομική ΄΄ανάσα΄΄ μετά τα τελευταία γεγονότα..

*Δικηγόρος – Διαπ. Διαμεσολαβητρια Υ.Δ.Δ.Α, Διαπραγματευτής ΚΕΚ ΟΠΑ, Εκπαιδευόμενη Διαιτητής Ciarb, Γενική Γραμματέας Ένωσης Διαπραγματευτών Ελλάδος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ