Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δικηγόροι: «Η κατάσταση με ορισμένους δικαστικούς υπαλλήλους πρέπει να σταματήσει εδώ» – Τι αποφάσισαν

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: «Η κατάσταση με ορισμένους δικαστικούς υπαλλήλους πρέπει να σταματήσει εδώ» – Τι αποφάσισαν

Μια δραματική κατάσταση ελέω υποστελέχωσης και κυρίως συμπεριφοράς λίγων και συγκεκριμένων δικαστικών υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Αθηνών, εκ διαμέτρου αντίθετη με άλλα δικαστήρια της χώρας, περιγράφει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Αμέσως μετά τη μηνυτήρια αναφορά δικηγόρου με αφορμή – την καταγγελλόμενη – άρνηση εξυπηρέτησης από δικαστικό υπάλληλο του Πρωτοδικείου Αθηνών οι δικηγόροι της Αθήνας στέλνουν ένα σαφές αλλά και αυστηρό μήνυμα:

«…. Την ίδια στιγμή, και σαν να μην έφτανε αυτό, σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι συνάδελφοι καθημερινά βιώνουν, πέρα από την ταλαιπωρία τους, την προσωπική και θεσμική απαξίωσή τους από συγκεκριμένους δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι αμαυρώνουν την εικόνα του συνόλου των συναδέλφων τους, που προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει εδώ και με ενεργή συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών και με ουσιαστικό διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις να βρεθούν κοινοί τόποι που θα διευκολύνουν την καθημερινή άσκηση του λειτουργήματος όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης».

Μάλιστα ο προεδρος του Συλλόγου Δημ. Βερβεσός μετέφερε τα παραπάνω τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με το προεδρείο των ενώσεών τους, όσο και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, κατά την πρόσφατη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής. Παράλληλα ζητούν άμεση κοινή συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Πρωτοδικείο Αθηνών με τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Τα μέτρα

To ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε:

1. Μετά την πανδημία και την είσοδο της δικαιοσύνης στη νέα ψηφιακή εποχή, ενώ στην πλειοψηφία των δικαστηρίων της πρωτεύουσας δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρά προβλήματα, η κατάσταση στο Πρωτοδικείο Αθήνας βαίνει ραγδαία επιδεινούμενη, έχοντας φτάσει πλέον σε οριακά σημεία ανοχής και αντοχής από όλους τους παράγοντες της δικαιοσύνης. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην μειωμένη απόδοση ορισμένων δικαστικών υπαλλήλων, με την καθυστέρηση αποστολής αιτηθέντων εγγράφων και σχετικών και στη μειωμένη ανταπόκριση στην ηλεκτρονική επικοινωνία τους με τους δικηγόρους σε συγκεκριμένες διαδικασίες. Η καθημερινότητα του δικηγόρου στις υπηρεσίες του Πρωτοδικείου Αθηνών έχει φτάσει σε επίπεδα ακραίας δοκιμασίας.

2. Είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαρύνει διαχρονικά τις ελληνικές Κυβερνήσεις οι οποίες διατηρούν υποστελεχωμένες τις υπηρεσίες των δικαστηρίων της χώρας, και δη του Πρωτοδικείου Αθηνών, με εκατοντάδες οργανικά κενά, και ιδίως σε ειδικότητες άκρως απαραίτητες στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή (πχ ΠΕ Πληροφορικής). Στο σημείο αυτό ταυτιζόμαστε διαχρονικά με τα αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων, όπως δηλώσαμε τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με το προεδρείο των ενώσεών τους, όσο και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, κατά την πρόσφατη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής.

3. Ο ΔΣΑ στο χρονικό αυτό διάστημα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, έχει προβεί σε μια σειρά από παροχές στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της καλύτερης λειτουργίας του Πρωτοδικείου (υπηρεσία Συνεργάτη Δικηγόρου στο Κτ. 2, χρησιδάνειο scanners, διάθεση υπαλλήλων του ΔΣΑ και ασκουμένων δικηγόρων για τη σάρωση αποφάσεων, διανομή αποφάσεων από τα γραφεία του ΔΣΑ αλλά κυρίως ανάπτυξη πλειάδας εφαρμογών στο portal.olomeleia.gr για την υποβοήθηση της υποβολής ηλεκτρονικών αιτημάτων και της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων).

Μολαταύτα, οι υπηρεσίες του Πρωτοδικείου δεν έχουν μέχρι σήμερα καταφέρει να υλοποιήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι στο δικηγορικό σώμα (ταχεία χορήγηση πιστοποιητικών, αποφάσεων, προτάσεων, πρακτικών, έγκαιρη αποστολή αποφάσεων στον ΔΣΑ, διατήρηση της έγχαρτης διαδικασίας για επείγουσες υποθέσεις, έλεγχος τήρησης της αποκλειστικής εισόδου δικηγόρων στην κάτω πύλη της πρ. Σχολής Ευελπίδων).

Την ίδια στιγμή, και σαν να μην έφτανε αυτό, σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι συνάδελφοι καθημερινά βιώνουν, πέρα από την ταλαιπωρία τους, την προσωπική και θεσμική απαξίωσή τους από συγκεκριμένους δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι αμαυρώνουν την εικόνα του συνόλου των συναδέλφων τους, που προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει εδώ και με ενεργή συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών και με ουσιαστικό διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις να βρεθούν κοινοί τόποι που θα διευκολύνουν την καθημερινή άσκηση του λειτουργήματος όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης.

Σεβόμενοι το δικαίωμα στην απεργιακή κινητοποίηση όλων των εργαζομένων, για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, θεωρούμε ότι ιδίως οι απεργιακές κινητοποιήσεις (στάσεις εργασίας) που έχουν εξαγγελθεί από τους δικαστικούς υπαλλήλους στο ωράριο 9-11, επιβαρύνουν την υγειονομική κατάσταση, καθώς συγκεντρώνονται οι συνάδελφοι και διάδικοι τόσο στις 09.00 όσο και στις 11.00 στις δικαστικές αίθουσες, αφού δεν γνωρίζουν ποιος υπάλληλος θα απεργήσει και ποιος όχι.

Με βάση τα παραπάνω το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε :

α) Άμεση κοινή συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Πρωτοδικείο Αθηνών με τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Από τον ΔΣΑ θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος Δ. Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος Θ. Σοφός, η Ταμίας Μ. Γούναρη και οι Σύμβουλοι Δ. Αναστασόπουλος, και Φ. Κωτσής.

β) Η διοίκηση του Πρωτοδικείου κατά το χρόνο των στάσεων εργασίας, αφού ενημερωθεί για το ποιοι υπάλληλοι συμμετέχουν στις στάσεις και ποιοι όχι, να εκδίδει εκθέματα για μετά τις 11.00 στα αντίστοιχα ακροατήρια, ώστε να αποφεύγεται ο μαζικός συγχρωτισμός των δικηγόρων σε αυτά και η άσκοπη ταλαιπωρία των παραγόντων της δίκης (δικηγόροι, δικαστές, διάδικοι, μάρτυρες, κλπ).

γ) Σε κάθε περίπτωση οι γραμματείς έδρας πρέπει έγκαιρα, και τουλάχιστον την προτεραία της δικασίμου, να ενημερώνουν σχετικά με το αν θα ανεβούν στην έδρα στις 09.00 της επομένης ημέρας.

δ) Ο ΔΣΑ ζητεί την άμεση πρόσληψη υπαλλήλων για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών και την προώθηση διαδικασιών αξιολόγησης του υπηρετούντος προσωπικού.

ε) Θα υπάρχει καθημερινά υπηρεσία Συμβούλου ΔΣΑ στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου με ευθύνη του Συμβούλου Χ. Κονδύλη.

στ) Να προγραμματιστεί συνάντηση με τον ΣΔΥΑ με συμμετοχή εκ μέρους του ΔΣΑ του Αντιπροέδρου Θ. Σοφού του ΓΓ, Μ. Καλαντζόπουλου, και των Συμβούλων Α. Αντανασιώτη και Θ. Καμπαγιάννη.

ζ) Να προγραμματιστεί συνάντηση με τη Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών με συμμετοχή των Συμβούλων Ι. Κάπου και Γ. Κλεφτοδήμου.

Συγκροτήθηκαν οι κάτωθι Επιτροπές:

(i) Επιτροπή διερεύνησης αναφορών για τον έλεγχο καταχρηστικών συμπεριφορών δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων (Θ. Σοφός, Σ. Αναλυτής, Χ. Κονδύλης, Ν. Κουτκιάς)

(ii) Επιτροπή για τη σύνταξη προτάσεων σχετικά με τις προσλήψεις και την αξιολόγηση των δικαστικών υπαλλήλων (Β. Μπατής, Σ. Διαμαντόπουλος, Ι. Κάπος)

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα αυτά, ο ΔΣΑ θα εξετάσει κάθε άλλη μορφή δράσης.

Τις παραπάνω θέσεις υπερψήφισαν όλοι οι παρόντες Σύμβουλοι του ΔΣ του ΔΣΑ. (απόντες κατά την ψηφοφορία ήταν ο Σύμβουλος Χ. Κακλαμάνης) πλην των Συμβούλων Α. Αντανασιώτη, Θ. Καμπαγιάννη και Β. Παπαστεργίου οι οποίοι υποστήριξαν την κάτωθι θέση:

«Να εκδοθεί ανακοίνωση η οποία θα καταδικάζει τις τεράστιες και καθοριστικές ευθύνες της κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Να πραγματοποιηθεί δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, απαιτώντας την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων.

Να εκφραστεί, στην κατεύθυνση αυτή, αντί για την αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη αντιπαράθεση, συμπόρευση, αλληλεγγύη και κοινή στάση με τους δικαστικούς υπαλλήλους μέσω και συνάντησης των αντίστοιχων ΔΣ, για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων μας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ