Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Η Μαρία Παπασπύρου ζητεί από το ΣτΕ την απόλυση του πρώην γενικού προξένου στη Σμύρνη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Μαρία Παπασπύρου ζητεί από το ΣτΕ την απόλυση του πρώην γενικού προξένου στη Σμύρνη

Την οριστική απόλυση ή οποιαδήποτε άλλη ποινή κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας ως προσήκουσα (πειθαρχική ποινή) ζητεί να επιβληθεί από τους συμβούλους Επικρατείας  σε πρώην γενικό πρόξενο της Ελλάδος στη Σμύρνη η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Και αυτό διότι πρώην γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη κρίθηκε ένοχος από το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών για τα παραπτώματα:

  • 1) Της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος
  • 2) Αναξιοπρεπούς για υπάλληλο συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας,
  • 3) Της αμέλειας ή ατελούς εκπλήρωσης υπηρεσιακού καθήκοντος και
  • 4) Της συμπεριφοράς ασυμβίβαστης με την αξιοπρεπή εκπροσώπηση της χώρας.

Έτσι, κατά πλειοψηφία του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού κατά δύο βαθμούς, ενώ το μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου αντιπρόεδρος του ΣτΕ  Σπυριδούλα  Χρυσικοπούλου (μειοψηφία) έκρινε ότι η προσήκουσα ποινή είναι αυτή της προσωρινής παύσης ενός έτους.

Από την Σμύρνη που ήταν τοποθετημένος ο πρώην γενικός πρόξενος (πληρεξούσιος υπουργός Β΄) μετατέθηκε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Όμως, στο πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής εμφανιζόταν έλλειμμα 151.000 τουρκικών λιρών, κάτι που έπρεπε να καλυφθεί από τον ίδιο ο οποίος είχε την ευθύνη, αλλά ήταν και υπόλογος.

Μετά από πιέσεις εξόφλησε τμηματικά μερικά το επίμαχο ποσό, αλλά   άφησε ανεξόφλητο το ποσό των 34.456 τουρκικών λιρών.

Ακολούθησε οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στο Προξενείο της Σμύρνης, αφού μετατέθηκε στην Αθήνα και διαπιστώθηκε μεγάλη κακοδιαχείριση κατά την θητεία του, όπως είναι δωρεά Τούρκου επιχειρηματία προς το γενικό προξενεία της Σμύρνης, χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις, απόκτηση οικονομικού οφέλους κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, κ.λπ.

Μετά από όλα αυτά, η Μαρία Παπασπύρου, αναφέρει ότι το πειθαρχικό συμβούλιο για ορισμένα από τα παραπτώματα που του αποδόθηκαν, έκρινε ότι δεν υπήρχε δόλος και τον απήλλαξε, ενώ η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε είναι δυσανάλογα επιεικής.

Στην αίτησή της στο ΣτΕ η κυρία Παπασπύρου αφού επικαλείται σωρεία  παρατυπιών και νομικών λαθών στην πειθαρχική απόφαση ζητεί από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η απόφαση και να του επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης ή οποιαδήποτε άλλη δυσμενέστερη κριθεί επιβεβλημένη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ