Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Μονομαχία στο ΣτΕ μεταξύ Ποταμιά και Πικραμένου για πλήρωση της θέσης αντιπροέδρου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μονομαχία στο ΣτΕ μεταξύ Ποταμιά και Πικραμένου για πλήρωση της θέσης αντιπροέδρου

Τα νομικά τους ξίφη διασταυρώνουν ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Ποταμιάς και ο πρόσφατα προαχθείς αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος, για την κάλυψη από το υπουργικό συμβούλιο της μιας εκ  των κενών θέσεων αντιπροέδρων που υπήρχαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Ειδικότερα, ο κ. Ποταμιάς ο οποίος είναι 7ος στην επετηρίδα αναφέρει ότι παραλήφθηκε κατά τις τελευταίες προαγωγές του υπουργικού συμβουλίου, ενώ αντίθετα προήχθη ο κ. Πικραμένος ο οποίος είναι  27ος στην επετηρίδα.

Στην αίτηση ακύρωσης ο κ. Ποταμιάς επισημαίνει ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι απολύτως αδέσμευτο κατά την άσκηση αρμοδιότητας επιλογής των  δικαστών για την κατάληψη των ανωτάτων θέσεων του ΣτΕ.

Αναλυτικότερα,, δεν μπορεί να επιλέγει τους προαχθέντες μεταξύ των μελών του  δικαστηρίου ανεξαρτήτως  του χρόνου υπηρεσίας που έχουν, αλλά πρέπει μόνο μεταξύ εκείνων που λόγω του χρόνου υπηρεσίας τους στο βαθμό του συμβουλίου Επικρατείας, διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία και ως τέτοια (εμπειρία) είναι εκείνη όσων καταλαμβάνουν έως και την 10η θέση της επετηρίδας.

Έτσι, υπογραμμίζει ο κ. Ποταμιάς η προαγωγή του κ. Πικραμένου έγινε κατά παράβαση των αρχών της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 90 του Συντάγματος, ερμηνευόμενο σε συνδυασμό με τα άρθρα 26 και 87 του Συντάγματος, όπως είναι και κατά παράβαση του Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ακόμη, αναφέρει ο κ. Ποταμιάς επισημαίνει ότι διαθέτει  περισσότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα από εκείνα του κ. Πικραμένου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ