Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ο  B.Μαρινάκης ζητεί από το ΣτΕ  να του επιστρέψει η ΕΛΑΣ το διαβατήριο του  

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο  B.Μαρινάκης ζητεί από το ΣτΕ  να του επιστρέψει η ΕΛΑΣ το διαβατήριο του   

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο επιχειρηματίας-εφοπλιστής  Ευάγγελος Μαρινάκης και ζητεί  να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία του αφαιρέθηκε το διαβατήριο.

Ειδικότερα, από  την διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛΑΣ  αφαιρέθηκε το διαβατήριο του επιχειρηματία μετά τη διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά (170/2018) με την οποία τέθηκε σε βάρος του ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα για τμήμα της υπόθεσης του πλοίου Νoor 1.

Όπως είναι γνωστό με εισαγγελική διάταξη είχε απαγορευθεί στον Βαγγέλη Μαρινάκη και σε τρεις συνεργάτες του η έξοδός τους από τη χώρα μετά από δίωξη που του απαγγέλθηκε.

H εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε   από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών  Πειραιά   αφού έκρινε πως  δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντοντος

 Όμως, η εν λόγω εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε   από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών  Πειραιά   (201/2018), το οποίο   αποφάνθηκε   ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Κατά συνέπεια επήλθε άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, σύμφωνα  με τους ισχυρισμούς του.

Στην συνέχεια, ο επιχειρηματίας ζήτησε από την Αστυνομία να του επιστραφεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, αλλά το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό.

          Κατόπιν αυτών  προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο  ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της   διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ.

Από το ΣτΕ η  αίτηση ακύρωσης προσδιορίστηκε να συζητηθεί την 5η Φεβρουαρίου 2019 στο Δ΄ Τμήμα  με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Κατραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη, ενώ αναμένεται η έκδοση  απόφασης από το Τμήμα Αναστολών.

“Τιμωρία”

Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι το Π.Δ. 25/2004 που επιβάλλει την αφαίρεση διαβατηρίου σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχής της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και στην αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη, σημειώνει ότι δεν  μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται μόνο από τα όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Ο επιχειρηματίας  σημειώνει ότι στην προκειμένη περίπτωση,   εφόσον δεν επικυρώθηκε η σε βάρος του εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, πρέπει να του επιστραφεί το διαβατήριο για να μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους και ειδικά σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο κ. Μαρινάκης σημειώνει ότι ενώ από την αρμόδια δικαστική αρχή κρίθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος να στερηθεί της δυνατότητας να κινείται ελευθέρα και παγκοσμίως, παρ΄ όλα αυτά στερείται αυτής της δυνατότητας, χωρίς δικαστικές εγγυήσεις και μάλιστα με επαπειλούμενη ζημιά μη αναστρέψιμη σε βάρος της διεθνούς επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ