Τρίτη 23 Απριλίου 2024

«Πράσινο φως» στον Ριμπολόβλεφ για τον Σκορπιό από το ΣτΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Πράσινο φως» στον Ριμπολόβλεφ για τον Σκορπιό από το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης των 165 εκατ. ευρώ του Ρώσου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό, προκειμένου αυτό να μετατραπεί σε μια υπερπολυτελή τουριστική μονάδα VIP, στην οποία θα φιλοξενούνται τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz και οι μεγιστάνες του πλούτου.

Μόλις η μοναδική κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση, Αθηνά, μεταβίβασε την άνοιξη του 2013 τον Σκορπιό, αντί 100 εκατ. ευρώ στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, αμέσως άρχισαν να μπαίνουν σε εφαρμογή τα σχέδιά του για την τουριστική εκμετάλλευσή του, η οποία θα απευθύνεται σε πρόσωπα πολύ υψηλού εισοδήματος με παγκόσμια εμβέλεια και ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Ετσι, δρομολογήθηκε το επενδυτικό σχέδιο του Ρώσου επιχειρηματία και προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΣ Μονακό, το οποίο φτάνει τα 165 εκατ. ευρώ (πλέον του ΦΠΑ). Ο Σκορπιός σε λιγότερο από τρία χρόνια θα βγει από τον μαρασμό που χτύπησε την οικογένεια Ωνάση (θάνατοι, διαζύγια κ.λπ.) και όχι μόνο θα ανακτήσει τα χαμένα χρόνια, αλλά και θα γίνει διεθνές κέντρο συγκέντρωσης και τόπος διακοπών για τους κροίσους και τα γνωστά ονόματα της τέχνης, του κινηματογράφου, του ποδοσφαίρου κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Ιανουάριο το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας ενέκρινε ομόφωνα το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για την «κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στη νήσο Σκορπιό του Δήμου Μεγανησίου Λευκάδας των Ιονίων Νήσων», συνολικής έκτασης 831.885 τ.μ. Κύριος εκτελεστής του σχεδίου αυτού και της όλης επένδυσης είναι η Μυκήναι Α.Ε., την οποία έχει συστήσει ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και είναι ο φορέας της επένδυσης του Σκορπιού.

Πριν από την ομόφωνη έγκριση του ΕΣΧΑΣΕ από το Κεντρικό Συμβούλιο εξέφρασαν τις απόψεις τους για τη στρατηγική επένδυση του Σκορπιού όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες (αρχαιολογικές, δασικές, νομαρχιακές, δημοτικές, κ.λπ.), οι οποίες κατ’ αρχάς κατέγραψαν θετική άποψη, ενώ ορισμένες έκαναν κάποιες παρατηρήσεις. Ολων αυτών προηγήθηκαν οι προβλεπόμενες ειδικές χωροταξικές, περιβαλλοντικές κ.λπ. μελέτες, όπως η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, η Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας κ.ά.Το ΕΣΧΑΣΕ στη συνέχεια έλαβε τον χαρακτήρα σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο από τους συναρμόδιους υπουργούς διαβιβάστηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε’ Τμήματος (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Δημήτρης Βασιλειάδης) με την υπ’ αριθμ. 79/2019 γνωμοδότησή τους έκριναν μεν νόμιμο το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, αλλά έκαναν αρκετές νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο στρατηγικής επένδυσης αποσκοπεί στην κατασκευή «τουριστικών εγκαταστάσεων πολύ υψηλών προδιαγραφών», ενώ δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι ο Σκορπιός εμπίπτει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000, και συγκεκριμένα υπάγεται στο εσωτερικό αρχιπέλαγος του Ιονίου, στο οποίο -εκτός του Σκορπιού- υπάγονται τα νησιά Μεγανήσι, Αρκούδι, Ατοκος και Βρώμονας.

Τι θα κατασκευαστεί στον Σκορπιό

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, το σχέδιο χωρικής ανάπτυξης οριοθετεί τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης της στρατηγικής επένδυσης, ενώ οι δασικές εκτάσεις ανέρχονται σε 400.937 τ.μ. και οι μη δασικές σε 430.947 τ.μ. Η επένδυση περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων και 60 κλινών, αποτελούμενο από 12 κτίρια, pink house δύο ορόφων, lounge λουομένων, spa, αμφιθέατρο, αίθουσα προβολών, καθιστικά, κοινόχρηστους χώρους, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, χώρο ψυχικής και σωματικής υγείας (yoga), παιδότοπο, beach volley, πισίνες, τεχνητή λίμνη, ελικοδρόμιο, μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού, μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλο οδικό δίκτυο, πτηνοτροφικές μονάδες, αγροτική φάρμα, αμπελώνα, οπωρώνα, λαχανόκηπους κ.λπ. Πάντως, διευκρινίζεται ότι η ύδρευση του Σκορπιού θα γίνεται προσωρινά από τη Λευκάδα με υδροφόρες.

Ακόμη, προβλέπεται στεγασμένη εγκατάσταση για διάφορα αθλήματα (multi-sports facility) σε τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και 1ος όροφος), η οποία θα περιλαμβάνει γυμναστήριο, χώρο bowling, χώρο ηλεκτρονικού προσομοιωτή σκοποβολής εσωτερικού χώρου, γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5, τένις διεθνών προδιαγραφών, καθώς και δραστηριότητες σκοποβολής και ιππασίας, αρένα ιππασίας ανοιχτού χώρου. Οι εγκαταστάσεις σταβλισμού των αλόγων στα δυτικά του νησιού θα επεκταθούν ώστε να έχουν χωρητικότητα 10 ίππων και θα μετατραπούν σε ιππικό κέντρο με αρένα ιππασίας ολυμπιακών προδιαγραφών και διαστάσεων. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου, σε αμφιθεατρικό ανάγλυφο του εδάφους και με ιδανικό προσανατολισμό.

Εκτός από το βασικό κύριο κεντρικό κτίριο των δύο επιπέδων με 7 δωμάτια VIP (πολυτελείς σουίτες), θα κατασκευαστούν ακόμη 12 νέες υπερπολυτελείς βίλες επιφάνειας από 500 έως 1.200 τ.μ. η καθεμία. Ακόμη, θα γίνει ανακαίνιση των υπαρχουσών παραλιακών ιστορικών μονοκατοικιών της ανατολικής (east beach) και νότιας (south beach) πλευράς του νησιού, στις οποίες έχουν διαμείνει και φιλοξενηθεί επί των εποχών της παγκόσμιας κυριαρχίας του Αριστοτέλη Ωνάση διεθνείς προσωπικότητες και έχουν γίνει πάρτυ και εκδηλώσεις που έχουν καταγραφεί με ανεξίτηλα γράμματα στο βιβλίο των jet setters ανά τον κόσμο.

Πάντως, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, οι πολυτελείς βίλες του Σκορπιού θα εκμισθώνονται σε υψηλά επίπεδα, τα οποία θα ανέρχονται περί τα 20.000 ευρώ την εβδομάδα κατά μέσο όρο, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί οριστικά η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η εταιρεία Μυκήναι, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται ακόμα πρόωρο.

Η συνολική δόμηση στο νησί θα ανέλθει περίπου σε 22.000 τ.μ. Δηλαδή πλέον των 3.994 τ.μ. υφιστάμενων κτισμάτων τα οποία θα ανακαινιστούν, θα ανεγερθούν παράλληλα και νέα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 17.634 τ.μ.

Για τα νέα κτίρια ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής είναι 0,05, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη είναι μέχρι 10% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι το προβλεπόμενο στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (νόμος 4067/2012), με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου, το ύψος των οποίων μπορεί να φτάνει μέχρι τα 15 μέτρα, καθώς θα ανεγερθεί «αναγνωρισμένου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα» τοπόσημο (αντικείμενο/κτίριο το οποίο χαρακτηρίζει έναν συγκεκριμένο τόπο, όπως ένα εμβληματικό κτίριο, έργο τέχνης, γλυπτό κ.λπ.).

Η επένδυση θα δημιουργήσει 120 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία της τουριστικής μονάδας και πολλαπλάσιες θέσεις κατά την κατασκευή της, ενώ θα επιφέρει την κάλυψη τουλάχιστον 50% των θέσεων εργασίας από την τοπική κοινωνία των πέριξ νησιών. Ακόμη, θα παραχωρηθεί ποσό 50.000 ευρώ ετησίως από την έναρξη λειτουργίας της επένδυσης και για 10 έτη στους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου για την υποστήριξη σχολείων, νοσοκομείων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, υπηρεσιών καθαριότητας κ.λπ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ