Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Προσφυγή στο ΣτΕ Παμμακεδονικών οργανώσεων κατά της αλλαγής των βιβλίων μετά τις Πρέσπες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προσφυγή στο ΣτΕ Παμμακεδονικών οργανώσεων κατά της αλλαγής των βιβλίων μετά τις Πρέσπες

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται οι Παμμακεδονικές οργανώσεις μετά την υπογραφή της συμφωνία των Πρεσπών και από ότι διαφαίνεται θα δώσουν σκληρές δικαστικές μάχες.

Μόλις λίγες ώρες μετά την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας της περασμένης Παρασκευής για την συμφωνία των Πρεσπών («Βόρεια  Μακεδονία») Παμμακεδονικές Οργανώσεις κ.λπ. προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ. Αυτή τη φορά ζητούν να «παγώσει» προσωρινά, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η από 16.10.2018 απόφαση του υπουργού Εξωτερικών για την συγκρότηση του Ελληνικού τμήματος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας– πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε μετά την τελική συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018. Μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι η ΜΔΕΕ θα εξετάσει και εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα αναθεωρήσει τα σχολικά βιβλία, ενώ  θα εξετάζει τις νέες εκδόσεις σχολικών βιβλίων.

Kίνδυνος βλάβης του δημοσίου συμφέροντος

Στο ΣτΕ προσέφυγαν η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία, η Παμμακεδονική Ένωση  Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δήμου Μουρικίου (βρίσκεται βορειοδυτικά του Δήμου Κοζάνης και συνορεύει με την Πτολεμαΐδα) και ένας γονέα δύο ανήλικων παιδιών που φοιτούν σε Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Στην πολυσέλιδη αίτησή τους οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων,  ότι υπάρχει κίνδυνος βλάβης του δημοσίου συμφέροντος από την εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταβολής και προσβολής των στοιχείων της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιά και προσβολή ευθέως του κρατικού συμφέροντος της Ελληνικής πολιτείας και των Ελλήνων πολιτών, καθώς και της εθνικής ιστορικής μνήμης και συνείδησης των πολιτών.

Τέλος, επικαλούνται ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της Ελληνικής εθνικής αξίας αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων λαογραφικής, εθνολογικής, ιστορικής και επιστημονικής σημασίας.

 Ποία είναι τα μέλη της ΜΔΕΕ

Το Ελληνικό τμήμα της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας-πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα απαρτίζεται από  τα εξής μέλη:

  • Μάρκος Μπόλαρης, υφυπουργός Εξωτερικών (πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της επιτροπής),
  • Σπυρίδωνας Σφέτας, καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
  •  Νικόλαος Ζάικος, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
  • Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • Ιάκωβος Μιχαηλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
  • Ευθύμιος Χαρλαύτης, σύμβουλος πρεσβείας Α΄, Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών και
  •  Αθανάσιος Λούπας, υποψήφιος διδάκτορας Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ