Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Την νομιμότητα της επένδυσης στο Ελληνικό εξετάζει το ΣτΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Την νομιμότητα της επένδυσης στο Ελληνικό εξετάζει το ΣτΕ

Η συνταγματικότητα και νομιμότητα της επένδυσης στο Ελληνικό και ειδικότερα για τα  έργα ύψους 6 δις. ευρώ που πρόκειται να κατασκευαστούν, στο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, απασχόλησαν την Ολομέλεια του Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως είναι γνωστό τα έργα στο Ελληνικό θα υλοποιηθούν από επενδυτικό σχήμα υπό την εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.

Όμως, αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι στις 22 Φεβρουαρίου 2018, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την 111 σελίδων γνωμοδότησή της (29/2018) και με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και  εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων) και   έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Παρέμβαση υπέρ του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος

Κατόπιν αυτού, πάνω από 550 κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολης και όμοροι Δήμοι), όπως και νομικά πρόσωπα (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Οικολογική Συνεργασία, Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF Ελλάς, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης) κ.λπ. προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα.

Παρέμβαση υπέρ του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος έκαναν το ΤΑΙΠΕΔ, οι εταιρείες  Ελληνικό Α.Ε., Helliniko global, κ.λπ.

Σήμερα, στην Ολομέλεια του  Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον  σύμβουλο  Επικρατείας Χρήστο  Ντουχάνη συζητήθηκαν οι εν λόγω αιτήσεις ακύρωσης.

Οι δικηγόροι των κατοίκων κ.λπ. επικεντρώθηκαν στην πρόβλεψη για την κατασκευή 6 ουρανοξυστών των 200 μέτρων ύψους ο καθένας (ο ένας θα έχει και καζίνο 15.000 τ.μ.)   και την κατασκευή και άλλων ουρανοξιστών ύψους 60 μέτρων. Υποστήριξαν ότι οι ουρανοξύστες δεν μπορεί να ξεπερνούν το ύψος της Ακρόπολης και πρέπει να εναρμονίζονται με το Αττικό τοπίο.

Συντελεστής «μαμούθ» 

Σε άλλο σημείο  ανέφεραν ότι στην επίμαχη περιοχή των 6.000 στρεμμάτων δημιουργείται μια ολόκληρη πόλης  44.000 κατοίκων, η οποία θα έχει διπλάσιο συντελεστή δόμησης, δηλαδή συντελεστή «μαμούθ», αφού ο γενικά επικρατέστερος συντελεστής δόμησης είναι 0,80 στην επίμαχη περιοχή του Ελληνικού προβλέπεται από 0,86 έως 1,80.

Ακόμα, σύμφωνα με τους δικηγόρους των προσφευγόντων το επίμαχο Π.Δ., παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων. Επίσης, παραβιάζει σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως επίσης την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Τα πυρά των συνηγόρων

Τα πυρά των συνηγόρων δέχθηκε και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία κατά τους ισχυρισμούς τους εκπονήθηκε εκ των υστέρων (ετεροχρονισμένα).

Αντίθετα, οι δικηγόροι των παρεμβαινόντων υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πολεοδομική επιβάρυνση και ότι από τα 6.000 στρέμματα τα 3.500 είναι ελεύθεροι χώροι. Επίσης, για τις μικρές δασικές εκτάσεις που υπάρχουν επισήμαναν ότι τα δένδρα είναι τεχνικά φυτεμένα, διάσπαρτα και είναι καλλωπιστικά.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) ανέφεραν ότι για το επίμαχο έργο πρέπει να εξετασθεί και η οικονομική διάστασή του και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, την στιγμή κατά την οποία δημιουργεί 19.000 θέσεις εργασίας και επέφερε έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο. Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ