Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Το ΣτΕ έκρινε παράνομο το ηλικιακό πλαφόν εισόδου στους συμβολαιογράφους (42ο έτος)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το ΣτΕ έκρινε παράνομο το ηλικιακό πλαφόν εισόδου στους συμβολαιογράφους (42ο έτος)

Αντίθετο στη Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία είναι Το ηλικιακό πλαφόν εισόδου στο επάγγελμα των  συμβολαιογράφων (42ο έτος της ηλικίας), είναι  μη νόμιμο αποφάνθηκε Συμβούλιο της Επικρατείας και ακύρωσε την απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία προέβλεπε ως ανώτατο όριο εισόδου στον συμβολαιογραφικό κλάδο το 42ο έτος.

Αναλυτικότερα, το  Φεβρουάριο του 2016 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης  προκήρυξε διαγωνισμό για την πλήρωση κενών θέσεων συμβολαιογράφων και όρισε το 42ο έτος της ηλικίας ως ανώτατο όριο συμμετοχής στον διαγωνισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2830/2000.

Όμως, μια 43χρόνη υποψήφια συμβολαιογράφος, αρχικά, «κόπηκε» από τριμελή οργανωτική επιτροπή του Εφετείου Αθηνών λόγω υπέρβασης του ανωτάτου ορίου ηλικίας εσόδου στον κλάδο των συμβολαιογράφων. Κατόπιν αυτού, προσέφυγε στο ΣτΕ  και   με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Γ΄  Τμήματος της επετράπη να συμμετέχει στο διαγωνισμό του 2016.

Ο  διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και 43χρόνη κατατάχτηκε στην 280η θέση, περιελήφθη το όνομά της στον πίνακα επιτυχόντων και τοποθετήθηκε στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Χανίων. Αν και περίμενε τον διορισμό της ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν υπέγραψε την πράξη διορισμού της στην Κρήτη.

Ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η 43χρόνη υποστήριξε ότι η απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/78/ΕΚ που αφορά  τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία. Η οδηγία αυτή έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία με τους νόμους 3304/2005 και 4443/2016.

Σκοπός της εν λόγω οδηγίας είναι η θέσπιση ενός πλαισίου προκειμένου να εξασφαλίζεται σε κάθε πρόσωπο ίση μεταχείριση στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας με την παροχή αποτελεσματικής προστασίας από τις διακρίσεις, όπως είναι αυτή της   ηλικίας.

Τώρα, το  Γ΄  Τμήμα του ΣτΕ στην υπ’ αριθμ. 2421/2018 απόφασή του (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Σκαλτσούνης) επισημαίνει ότι «η απαγόρευση των διακρίσεων ως προς την ηλικία της εν λόγω οδηγίας τυγχάνει εφαρμογής σε όλα τα πρόσωπα  στο σύνολο του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» και μάλιστα στην περίπτωση του δημοσίου τομέα, προσθέτει το ΣτΕ, «ανεξάρτητα από την ιδιότητα τη οποία ενεργεί το Δημόσιο, δηλαδή ως εργοδότης ή δημόσια αρχή». Συνεπώς, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η επίμαχη οδηγία εφαρμόζεται και στους συμβολαιογράφους.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμούς όλους τους ισχυρισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων ήταν ότι η θέσπιση ανωτάτου ορίου ηλικίας εισόδου στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ασφαλείας των συναλλαγών.

Πέρα από το σημερινό ηλικιακό όριο εισόδου στον κλάδο των  συμβολαιογράφων που κρίθηκε μη νόμιμο και πρέπει το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιφέρει τροποποίηση, το όριο συνταξιοδότησης των συμβολαιογράφων είναι το 70ο έτος της ηλικίας τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ