Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Βασίλης Καπερνάρος: Ο μοναδικός δικηγόρος υποψήφιος Δήμαρχος της Αθήνας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασίλης Καπερνάρος: Ο μοναδικός δικηγόρος υποψήφιος Δήμαρχος της Αθήνας

“Χρειάζεται να οχυρώσουμε νομικά την πρωτεύουσα και αυτό δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου, χρειάζεται και η συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης»,  δηλώνει ο Βασίλης Καπερνάρος, ο μοναδικός δικηγόρος ο οποίος διεκδικεί τη δημαρχία της Αθήνας.

Ο πρώην βουλευτής , ο οποίος κάθε φορά που του επισημαίνεται αυτή η ιδιότητα απαντά «είμαι 40 χρόνια μαχόμενος δικηγόρος», έχει ήδη ηχηρή παρουσία ως δημοτικός σύμβουλος στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας και τώρα διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο.

Απαντά στο dikastiko.grγια τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να εκπροσωπήσει τους δημότες της Αθήνας, για τις επιδιώξεις του και τους στόχους του αλλά και την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι, καθώς εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων.

  1. Γιατί επιλέγετε να κατεβείτε υποψήφιος για δήμαρχος Αθηναίων;

Είμαι ήδη Δημοτικός Σύμβουλος και όχι στα χαρτιά αλλά με παρέμβαση ουσιαστική σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι Αθηναίοι και η πόλη έχουν μεγάλα, σημαντικά προβλήματα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κομματικές συγκρούσεις στην πλάτη της Αθήνας.

Ζούμε τη χειρότερη Αθήνα που είχαμε ποτέ και αυτό που χρειάζεται είναι να δώσουμε λύσεις. Πραγματικές, όχι στη θεωρία. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο όσοι γνωρίζουν, μόνο όσοι ξέρουν  την  Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσοι ξέρουν  τα προβλήματά των Αθηναίων. Ψάχνω, ακούω και μιλάω καθημερινά με τους Αθηναίους. Βρίσκομαι στις γειτονιές της Αθήνας, όχι προεκλογικά αλλά εδώ και χρόνια. Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα διότι διαπιστώνω την απόσταση που υπάρχει σήμερα μεταξύ Δήμου  και δημοτών, την εξαφάνιση της Δημοτικής Αρχής από τις γειτονιές αλλά κυρίως, το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται εδώ και δεκαετίες εις βάρος της πρωτεύουσας της χώρας.

Το ρόλο του δημάρχου έχουν αναλάβει τα κόμματα. Οι κομματάρχες λαμβάνουν αποφάσεις για την Αθήνα και οι πολιτικές παρατάξεις ορίζουν το μέλλον των Αθηναίων. Αυτό που χρειάζεται τώρα η πόλη είναι τους Αθηναίους. Ανθρώπους που ζουν έξω από τα κόμματα, έξω από επιχειρηματικά συμφέροντα και νοιάζονται για την καθημερινότητα σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Σας λέω ότι θέλω να είμαι ανεξάρτητος Δήμαρχος μίας ανεξάρτητης πόλης. Γιατί μπορώ να είμαι ανεξάρτητος και γιατί δεν με κρατάνε από πουθενά.

  1. Είστε ο μοναδικός δικηγόρος υποψήφιος δήμαρχος . Σε τι διαφοροποιείστε από τους υπόλοιπους υποψηφίους;

Αυτό που θεωρώ ότι με διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους υποψηφίους, δεν είναι τόσο η ιδιότητα του δικηγόρου γιατί είμαι σίγουρος ότι στα πολυπληθή επιτελεία τους έχουν δικηγόρους. Διαφέρουμε σε αυτά που μπορεί, γνωρίζει και θέλει να διεκδικήσει ο καθένας, έχοντας γνώση των νόμων μας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε, να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε αυτά που δικαιούται ο Δήμος εντός και εκτός δικαστηρίου.

Χρειάζεται να οχυρώσουμε νομικά την πρωτεύουσα και αυτό δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου, χρειάζεται και η συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης. Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε και συμμαχίες για την αποτελεσματική διεκδίκηση των αυτονόητων για την Αθήνα. Υπό αυτή την έννοια ναι, διαφέρουμε από τους υπολοίπους γιατί εμείς δεν φοβόμαστε το νόμο, αντιθέτως τον αντιμετωπίζουμε ως εργαλείο και μέσο για να βγάλουμε την Αθήνα από τα αδιέξοδά της.

  1. Γιατί επιλέξατε να μην δοκιμάσετε (αφού το έχετε κάνει ήδη μια φορά) την τύχη σας στη Βουλή;  

Έπειτα από 40 χρόνια μάχιμης δικηγορίας, δεν έχω όνειρο να γίνω ένας εντολοδόχος κομματικός υπάλληλος που θα υπογράφει και θα ψηφίζει ότι του δίνουν. Με εμπιστεύτηκαν περισσότεροι από 25.000 πολίτες και με έστειλαν στο κοινοβούλιο.

Διαπίστωσα ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα δεν είναι αυτά που έχω αντιμετωπίσει στις δικαστικές αίθουσες αλλά στην αίθουσα της ολομέλειας και στο περιστύλιο της βουλής. Επιχείρησαν να με πιέσουν για να ψηφίσω κάτι αντίθετο ως προς τις αρχές και την ηθική μου και επέλεξα να πάω στο σπίτι μου. Δεν σταμάτησα όμως να ασχολούμαι με το Δήμο της Αθήνας γιατί πιστεύω στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αξία που έχει να μπορείς να αλλάζεις την καθημερινότητα στις γειτονιές της πόλης σου.

Να παλεύεις και να αλλάζεις κάτι προς το καλύτερο και αυτό να αποτυπώνεται την ίδια ημέρα στη ζωή του γείτονά σου, του κάθε δημότη. Και, πιστέψτε με, είναι πεποίθησή μου ότι η χώρα έχει μέλλον όταν έχουν και οι πόλεις της και οι άνθρωποι των πόλεών της. Να σας δώσω και ακόμη ένα παράδειγμα. Υπάρχουν σήμερα υποψήφιοι που ήταν βουλευτές της Α΄ Αθήνας όπως ο κύριος Βουλγαράκης.

Τι έκανε για την Αθήνα όσο ήταν βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αθηνών; Τίποτε. Ο κύριος Γερουλάνος ξεκινάει κάθε ομιλία του με το «Εμείς οι Αθηναίοι» και ρωτώ, ως Αθηναίος τι έκανε για την Αθήνα την περίοδο που ήταν Υπουργός Πολιτισμού; Τίποτε. Την Αθήνα μπορείς να την αλλάξεις από την Αθήνα και όχι από το εντευκτήριο της βουλής.

  1. Ως νομικός εκπρόσωπος συγγενών θυμάτων στο Μάτι πως κρίνετε την απόφαση για δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος;

Εμείς εμμένουμε στο ότι έπρεπε η δίωξη να είναι σε βαθμό κακουργήματος. Με τα στοιχεία τα οποία έχουμε ζητήσει να μας χορηγηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αυτό θ’ αποδεικνυόταν.

Όμως, παρά την εξώδικο δήλωση και την εισαγγελική παραγγελία, την οποία κοινοποιήσαμε αρμοδίως, οι εν λόγω υπηρεσίες αρνούνται σκοπίμως και δολίως να προσκομίσουν τα προαναφερθέντα έγγραφα, ενώ, αν τα χορηγούσαν και τα προσκόμιζαν στη Δικαιοσύνη τότε για μερικούς , τουλάχιστον , η δίωξη θα ήταν σε βαθμό κακουργήματος. Όλα τα ανωτέρω είναι σε γνώση των εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Επειδή μέχρι σήμερα κάποιοι αρνούνται να κάνουν τη δουλειά τους, καταθέτουμε νέα έγκληση όπου θα κατονομάζουμε πρόσωπα και θα αναφέρουμε πραγματικά περιστατικά, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις για κακουργηματικές διώξεις.

  1. Πιστεύετε πως η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει σε βάθος την διερεύνηση ευθυνών για τις δυο εθνικές τραγωδίες στο Μάτι και την Μάνδρα; 

Το πιστεύω διότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, διότι αλλιώς δεν θα ήταν Δικαιοσύνη. Θα ήταν ελλιπής ή τουλάχιστον ελαττωματική, ως αποδεχόμενη την ανεπάρκεια της να προχωρήσει σε βάθος και να διακριβώσει την ουσιαστική αλήθεια. Αυτή είναι η κύρια αποστολή της.

 Άλλωστε γι’ αυτό είμαστε κι εμείς εδώ, οι δικηγόροι, ως θεσμικοί λειτουργοί της, με σκοπό να την βοηθήσουμε να στέκεται πάντοτε ψηλά στην εκτίμηση του Ελληνικού λαού. 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ