Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ολομέλεια ΣτΕ: Ένα παράβολο μόνο στις ομαδικές αγωγές-ομοδικίες 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολομέλεια ΣτΕ: Ένα παράβολο μόνο στις ομαδικές αγωγές-ομοδικίες 

Στις ομαδικές αγωγές-ομοδικίες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εξακολουθεί να κόβεται ένα παράβολο των 150 ευρώ, αποφάσισε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μη δεχόμενη τη θέση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, που είχε κρίνει ότι στις ομαδικές αγωγές θα καταβάλει ξεχωριστά 150 ευρώ ο κάθε ένας από όσους συμμετέχουν στην αίτηση ακύρωσης.

Με άλλα λόγια το Β΄ Τμήμα είχε κρίνει (και ευτυχώς η Ολομέλεια δεν το δέχθηκε) ότι σε μια ομαδική αγωγή, εάν είναι 10 άτομα που ομοδικούν, το συνολικό ποσό των παραβόλων θα φτάσει τα 1.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το περασμένο έτος η πλειοψηφία της αυξημένης 7μέλους σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, είχε κρίνει ότι «προκύπτει αβίαστα ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 36 του π.δ. 18/1989, σε περίπτωση άσκησης αιτήσεως ακυρώσεως από περισσότερα πρόσωπα και ανεξαρτήτως της ύπαρξης δεσμού ομοδικίας μεταξύ τους, οφείλεται, επί ποινή απαραδέκτου παράβολο χωριστά για καθένα από τα πρόσωπα αυτά» και είχε παραπέμψει το όλο ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 682-684/2019 αποφάσεις της έκρινε ότι σε περίπτωση κατάθεσης αίτησης ακύρωσης πλέον του ενός προσώπου (ομαδική αγωγή με κοινό δικόγραφο), πρέπει να καταβάλλεται ένα και μόνο παράβολο των 150 ευρώ, όπως γίνεται δηλαδή μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ