Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Αποκάλυψη: Ξεκινά η Νομοπαρασκευαστική για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα- Ποιά είναι τα μέλη της

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Ξεκινά η Νομοπαρασκευαστική για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα- Ποιά είναι τα μέλη της

Ξαναπιάνει «δουλειά» η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που επεξεργάστηκε τον νέο Ποινικό Κώδικα, διατάξεις του οποίου έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr η επιτροπή συμφώνησε να  ξεκινήσει τις εργασίες της τις αμέσως επόμενες ημέρες(ίσως και εντός της εβδομάδας), εξετάζοντας τις δυνατότητες «διόρθωσης» μιας σειράς  άρθρων που κρίνονται «προβληματικά». Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα απαρτίζεται από τα ίδια πρόσωπα με την προσθήκη όμως αυτή τη φορά και εκπροσώπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Μεταξύ των «διορθώσεων» που εξετάζονται είναι:

-Η επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης κλοπών και διαρρήξεων.

– Η αλλαγή στη διαδικασία της υφ΄όρων απόλυσης, κυρίως των πολυισοβιτών, αφού θα καταργηθεί η δυνατότητα που δίνει ο νέος Ποινικός να υποβάλλεται αίτηση μετά τα 16 χρόνια κράτησης, και έκτισης της υπόλοιπης ποινής με περιορισμό κατ΄οίκον. Η αντίδραση ήρθε όταν έγινε αντιληπτό πως αφορά και πολυισοβίτες της 17Ν.

-Η  πλημμεληματική μορφή της κατοχής μολότοφ.

– Η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας σε κρατούμενους (βαρυποινίτες), ενδεχομένως  και πλήρη κατάργησή τους για συγκεκριμένες κατηγορίες (π.χ τρομοκρατία).

Όσον αφορά τώρα τον χαρακτηρισμό ως πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας εκ μέρους ιδιωτών, πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης σημειώνουν ότι ενδεχομένως και να μην υπάρξει αλλαγή επί τω αυστηρότερο καθώς στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης για το εν λόγω αδίκημα οι ποινές που προβλέπονται είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ