Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Με χρονοκαθυστέρηση το νοσοκομείο  των φυλακών Κορυδαλλού εντάχθηκε στο ΕΣΥ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Με χρονοκαθυστέρηση το νοσοκομείο  των φυλακών Κορυδαλλού εντάχθηκε στο ΕΣΥ

Χρειάστηκαν 22 μήνες για να υλοποιηθεί στα χαρτιά η εξαγγελία του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για την ένταξη του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και την μετονομασία του σε  Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Χρειάστηκαν όμως και 9  χρόνια από την αρχική νομοθετική πρόβλεψη του 2009 για την ένταξη του εν λόγω ψυχιατρείου   στο ΕΣΥ.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τεύχος Α΄, φύλλο 193) δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 100/2018 για την ένταξη του νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού στο Ε.Σ.Υ. και την μετονομασία του σε Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφεται από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας Μιχάλη Καλογήρου και Ανδρέα Ξανθό και τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών  Γεώργιο Χουλιαράκη και Υγείας Παύλο Πολάκη.

Υπενθυμίζεται ότι την 8η Δεκεμβρίου 2016 ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε ότι έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο υλοποιείται η δέσμευση της Κυβέρνησης για την ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Ε.Σ.Υ.

Τον περασμένο Μάιο  κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας  για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία δυο σχέδια Προεδρικού Διατάγματος για την επίμαχη ένταξη των δύο αυτών μονάδων στο ΕΣΥ και την μετονομασία τους, αφενός σε «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» και αφετέρου σε «Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού».

Κατ΄ αρχάς, το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού ιδρύθηκε το 1940 και λειτουργεί κυρίως ως φυλακή, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και θεραπευτική ταυτότητα, γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί αρνητικά σε εκθέσεις ευρωπαϊκών και εθνικών επιτροπών ελέγχου.

Από το 2009 έχει προβλεφθεί η ένταξη του ψυχιατρείου στο Ε.Σ.Υ. (άρθρο 13 ν. 3772/2009), χωρίς ωστόσο αυτό μέχρι σήμερα  να είχε  υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 100/2018, το Ε.Κ.Υ.Κ.Κ. διασυνδέεται επιστημονικά με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων». Η επιστημονική διασύνδεση περιλαμβάνει τη νοσηλεία των ασθενών του Ε.Κ.Υ.Κ.Κ. στο Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά, την εκτίμηση της κατάστασης της υγείας τους από ιατρούς ειδικοτήτων και τη διενέργεια παρακλινικού ελέγχου. Η παραπομπή και μεταγωγή των κρατουμένων γίνεται με τη διαδικασία που προβλέπεται στο Σωφρονιστικό Κώδικα.

Εφόσον κρίνεται αναγκαίο και μόνο κατά τις ημέρες που δεν εφημερεύει το Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά, τυχόν έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά, παραπέμπονται για αντιμετώπιση ή/και νοσηλεία,  κατά τις ημέρες εφημερίας τους στα ακόλουθα νοσοκομεία: Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», Τζάνειο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά, Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».

Πάντως, σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να εξυπηρετούνται περιστατικά του Ε.Κ.Υ.Κ.Κ. από τα τακτικά ιατρεία νοσοκομείων του Νομού Αττικής, εφόσον κρίνεται αναγκαίο

Ακόμη, η   δυναμικότητα του Ε.Κ.Υ.Κ.Κ. είναι 50 κλίνες για βραχεία νοσηλεία και 50 κλίνες για ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία χρόνιων πασχόντων, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Τέλος, σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο   Προεδρικού  Διατάγματος η ισχύς τους θα αρχίσει 2 μήνες μετά την ημέρα δημοσίευσής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ