Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Κώστας Τσιάρας: Θα προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, όπως είπαμε προεκλογικά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Τσιάρας: Θα προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, όπως είπαμε προεκλογικά

Αποφασισμένος να τηρήσει κατά γράμμα όσα είπε προεκλογικά, για αξιόπιστη και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, εμφανίστηκε το μεσημέρι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας. Σε μια τελετή παραλαβής – παράδοσης, στην οποία δεν έλειψαν οι φιλοφρονήσεις ο νέος υπουργός περιέγραψε τη Δικαιοσύνη ως πυλώνα της Δημοκρατίας, άρα αξιόπιστη και ανεξάρτητη, τονίζοντας πως “η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι χώρος πολιτικών αντιπαραθέσεων”.

Ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, αναφέρθηκε στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο, ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία και κατέληξε ότι «ο δικαστής δεν είναι ποτέ παίκτης αλλά διαιτητής».

Επίσης, υποστήριξε ότι η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου δικαιοσύνης άφησε έναν προϋπολογισμό αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ, χίλιες νέες θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και μια σειρά μεταρρυθμίσεων και νομοθετημάτων με στόχο την βελτίωση την απονομής της Δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα, για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τη σωφρονιστική πολιτική στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι κατά την άποψή του «τα θέματα σωφρονισμού είναι θέματα Δικαιοσύνης».

«Θα γίνουν όσα είπαμε»

Ο κ. Τσιάρας αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό  του,  χαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη πυλώνα της Δημοκρατίας κι, επεσήμανε: «Ο καθένας μας κρίνεται στο τέλος της διαδρομής» Τόνισε πάντως  πως η Δικαιοσύνη είναι το ζητούμενο για τον Έλληνα πολίτη με τα γνωστά προβλήματα που απασχολούν τον χώρο αυτό, όπως η καθυστέρηση στην απονομή της. Έθεσε δε  ως στοίχημα στο τέλος της διαδρομής του στο συγκεκριμένο υπουργείο να έχει διαγράψει τις σκιές, επικαλούμενος μια παλαιά ρήση του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Στ. Ματθία ο οποίος είχε πει «Η Δικαιοσύνη είναι και δεν είναι αξιόπιστη, δίκαιη και αποτελεσματική».

Επίσης, ο κ. Τσιάρας παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις και τόνισε πως «το μήνυμα του Πρωθυπουργού είναι μπορέσει ο καθένας από μας να προωθήσει συγκεκριμένες επιλογές όπως αυτές περιγράφηκαν προεκλογικά και να συμβάλλουμε στο καλό της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών».

Αλλαγές

Μετριοπάθεια ζήτησε από τους δικαστές, ο  απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος  ο οποίος τους κάλεσε να δείχνουν επιείκεια  καθώς και ισχυρό αίσθημα ευθύνης.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του υφυπουργού Δικαιοσύνης, ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου,  Δημήτρης Κράνης έδωσε το “στίγμα” της πολιτικής που θα ακολουθήσει τονίζοντας ότι η «νέα ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έρχεται για να μηδενίσει το έργο που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση». «Αν χρειάζονται διορθώσεις», είπε «θα πρέπει να επιληφθεί μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος συνεχάρη και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία και ευχήθηκε υγεία και δύναμη στους δικαστές ενώ τους παρότρυνε να έχουν μετριοπάθεια, να δείχνουν επιείκεια αλλά και ισχυρό αίσθημα ευθύνης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ