Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Στα κάγκελα οι Αθηναίοι για τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στα κάγκελα οι Αθηναίοι για τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών

«Προχειρότητες» που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα με τους χρήστες ναρκωτικών χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας τους σχεδιασμούς  της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΜΚΟ για την δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης ουσιών σε γειτονιές της Αθήνας.

Μάλιστα, χθες 14 σύλλογοι κατοίκων έστειλαν ανοιχτή επιστολή, εκφράζοντας την οργισμένη αντίδραση τους για τους χώρους αυτούς που χαρακτηρίζουν «πειράματα θανάτου».

Μιλώντας στην εφημερίδα «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «Αθηνά» Πεδίον Άρεως – που περιλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτούς που «υπογράφουν» την επιστολή – Μανώλης Μπαχλιτζανάκης είπε πως «δεν μπορούν να γίνονται αυτά σε περιοχές κατοικημένες. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν φροντίδα.

Το “πείραμα” της δημιουργίας χώρων

Στην ανοιχτή επιστολή οι σύλλογοι επισημαίνουν πως:

«Η πολιτεία, έχοντας από χρόνια αποτύχει στην αντιμετώπιση του προβλήματος του εμπορίου και της χρήσης ναρκωτικών, έρχεται να αναγνωρίσει τους χρήστες/ασθενείς ως ”άτομα με επιλογή ζωής την τοξικοεξάρτηση” και εμμέσως να  συνδράμει στη συνέχιση της αυτοκαταστροφής τους. Με το πείραμα της δημιουργίας ”χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών” δεν δίνεται καμία λύση. Αντιθέτως, θεσμοθετούνται νησίδες μέσα στον οικιστικό ιστό, όπου η Αστυνομία δεν θα έχει δικαιοδοσία καταστολής της διακίνησης.

Πρέπει είτε να πάνε σε νοσοκομείο, μέσα στο οποίο θα δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος ή να φτιαχτεί κάποιος άλλος χώρος, σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος. Δεν είναι εικόνα πολιτισμένου κράτους αυτή». Ο κ. Μπαχλιτζανάκης αναφέρθηκε και σε προηγούμενες αποτυχημένες, σύμφωνα με τον ίδιο, προσπάθειες για να δοθεί μια λύση στο θέμα των ναρκωτικών, όπως την εγκατάσταση των κέντρων χορήγησης μεθαδόνης. «Εγώ είχα ασχοληθεί με το κέντρο της μεθαδόνης που φέρανε εδώ στην γειτονιά μας. Μπροστά από το κέντρο γινόταν η χρήση όχι μόνο της μεθαδόνης αλλά και άλλων ναρκωτικών», τονίζει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία των χώρων εποπτευμένης χρήσης αναφέρεται στο άρθρο 91 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας  που κατατέθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στην Βουλή. Σύμφωνα με το άρθρο 91, στους χώρους αυτούς, οι οποίοι θα εποπτεύονται από εγκεκριμένους φορείς όπως ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ παρέχονται υπηρεσίες για την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών και τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη χρήση τους με σκοπό, μεταξύ άλλων, την προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών, την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας, την  μείωση της δημόσιας όχλησης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ